Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-03-2009, 13:34   #11
maciek24wroclaw
ford::amateur

Model: Transit
Silnik: 2.5d
Rocznik: 1990
Domyślnie Odp: Jak dostać się do szczęk hamulcowych ?!

Jeszcze jedno pytanie, cylinderek założyłem ale teraz mam problem z założeniem bębna. Patrząc z góry nie mogę dojść do tego jak zwężyć szczęki regulatorem. Wcześniej miałem opla i tam to był banał. A tu jeszcze problem bo przeszkadza piasta ze szpilkami.

maciek24wroclaw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2009, 15:41   #12
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Szczęki są rozpierane do pozycji spoczynkowej przez samoregulator luzu. Składa się dwóch drobno zębatych dźwigni, przy lewym kole pod lewą szczęka tuż pod cylinderkiem, przy prawym kole pod prawa szczęką. Dolną dźwignię naciskasz no dół i górna luzuje rozpórkę ustalająca szczęki. Notabene jest to możliwe do zrobienia przez eliptyczny otwór w płycie osłonowej, śrubokrętem - po wyjęciu gumowej zaślepki, nawet przy założonym bębnie. To ułatwia jego zdjęcie - szczęki nie haczą o rant na bębnie. Spójrz na rysunki załączone przez Ziemka.
Ale nie zawsze to wystarczy, może się zdarzyć, że masz tak krótko wyregulowany ręczny, że szczęki trzymane są w pozycji rozszerzonej przez linkę, wtedy trzeba poluzować ręczny, a po założeniu bębna z powrotem regulować (na 3 ząbki).
Stary 19-03-2009, 20:35   #13
maciek24wroclaw

Kupiłem książkę i odpowietrzałem tak jak było opisane. Tylko że pedał wpada do końca i brawie nie hamuje. Podobno są dwa rodzaje układy hamulców. Z tego co się zorientowałem to mam tak ,że odpowietrzam po przekątnej.

W oplu odpowietrzałem nie raz i było wszystko dobrze więc mam zagadkę.

Ford 2.5d rocznik chyba 89. Trudno mi powiedzieć bo zarejestrowany jako składak. 1996 ale buda i deska stara.
Stary 19-03-2009, 21:16   #14
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Starsze Transity miały różnie dzielone hamulce - część diagonalnie, część horyzontalnie. Moim zdaniem nie ma znaczenia kolejność odpowietrzania, ale są różne szkoły. Ważniejsze jest prawidłowe pompowanie oraz zamykanie i otwieranie odpowietrznika. W Transicie trzeba długo pompować i mnóstwo płynu przekotłować przez układ (z tyłu są ograniczniki siły hamowania, cylinderki są duże, przewody długie) i pilnować dolewania płynu do zbiorniczka. Ja kiedyś zużyłem 2,5 l płynu, zanim się odpowietrzył całkowicie.
Jeżeli nie idzie już powietrze, a mimo to pedał nie trzyma i wpada do podłogi, to niestety licz się z koniecznością zajęcia się pompą hamulcową. Są niedrogie zestawy naprawcze do pomp, ale po rozebraniu i oczyszczeniu pompy (tam się zbiera mnóstwo syfu) trzeba sprawdzić, czy nie ma wżerów na ściankach wewnętrznych. Jeżeli są wżery, to cała pompa do wymiany.

W grudniu był na Forum bardzo długi wątek o hamulcach, pompie, naprawie, załączyłem dokładne rysunki naprawcze pompy i hamulców - niestety, w trakcie reorganizacji Forum wątek rozpłynął się w nicości. Jeżeli będziesz potrzebował rysunków naprawczych pompy, to wrzucę je jeszcze raz (ale po niedzieli - w domu nie mam skanera).
Przyjrzyj się jeszcze dokładnie przewodom giętkim, czy nie puchną przy pompowaniu.
Stary 20-03-2009, 19:54   #15
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
Thumbs up Odp: Jak dostać się do szczęk hamulcowych ?!

Kolejność poprawna: PT, LT, PP, LP. (anglik LT, PT, LP, PP); głównie podyktowana poprawnym przepłukaniem układu, ale jak jest korektor ma jednak wpływ na samo odpowietrzenie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli samoregulacja szczęk nie trzyma może być kłopot z odpowietrzeniem lub mimo odpowietrzenia objaw i samo hamowanie jest jakby był zapowietrzony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 21-03-2009, 10:25   #16
maciek24wroclaw

Czy z tym korektorem siły hamowania mam coś zrobić czy normalnie odpowietrzyć? I co ze sprzęgłem bo ono też jest chyba hydrauliczne?! Ma to wpływ na odpowietrzenie hamulców i gdzie odpowietrzyć sprzęgło?
Stary 21-03-2009, 13:10   #17
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011

Korektor po prostu jest i przez niego przepłynie.
Sprzęgło to osobny układ, który odpowietrza się "grawitacyjnie". czyli powinno powietrze wypłynąć samo przez odpowietrznik w siłowniku na dole bez dotykania pedału. Czasem nie chce - wtedy należy wciskać powoli pedał przy otwartym odpowietrzniku i zamknąć go. NIE POMPOWAĆ !!!
Nie wiem jak u Ciebie: zbiorniczek do sprzęgła może być osobny lub wspólny z hamulcami = sam zobaczysz.
Stary 21-03-2009, 16:53   #18
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Jeżeli jest mowa o transicie 2,5D z 1990 roku, to - JEŻELI SIĘ NIE MYLĘ :517: - sprzęgło sterowane jest linką z mechanicznym samoregulatorem.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 21-03-2009 o 17:23
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania