Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-05-2019, 13:51   #31
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Uszczelki drzwi - odklejanie się

Widzisz. W weekend mi się nie chciało. Miałem dość.
Zero energii i chęci. Nie zrobiłem.
Focusy MK3 i odklejające się uszczelki to norma.
Nie ma dnia, żebym jakiegoś nie widział że mu "odstaje" przytrzaśnięte drzwiami.
Sam "oberwałem" tą wadą już 2 tygodnie po zakupie auta (jestem drugim właścicielem).
Zostało oddane do ASO w Tamworth, gdzie po dwóch godzinach dostałem podklejone tak, że na drugi dzień znowu odpadło.
Wtedy przykleiłem kropelką i trzymałoby, gdyby nie fakt,
że będąc teraz w Polsce niechcący złapałem za uszczelkę jak zamykałem drzwi i ją po prostu naderwałem/oderwałem.

Teraz kupiłem ten zestaw i czekam na pogodę i chęci żeby ściągnąć, wyczyścić i przykleić od nowa

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2019, 14:34   #32
udonder
ford::average

Model: Focus ST mk3
Silnik: 2.0
Rocznik: 2014

Dzięki za foto. Ja mam Focusa od niedawna i pewnych rzeczy dopiero się dowiaduję. U mnie taki problem jest w drzwiach pasażera z przodu (w dolnej części) i zacząłem się zastanawiać kiedy mi ktoś ją przypadkiem "utnie" przy zamykaniu drzwi. Na początku myślałem żeby podkleić tylko ten kawałek co się odkleja, ale gdy napisałeś jak zamierzasz to zrobić, to doszedłem do wniosku, że trzeba to zrobić Twoim sposobem.
udonder jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2019, 16:11   #33
edmun

Cytat:
Napisał udonder Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na początku myślałem żeby podkleić tylko ten kawałek co się odkleja,
I właśnie tak jeździłem przez 3 lata i jeździłbym dalej gdyby nie to że sam sobie popsułem.
Uwierz mi, kropelka, podkładasz coś pomiędzy ziemią a drzwiami co by dociskało uszczelkę i będzie trzymać.
Teraz chcę zrobić "porządnie" bo spory kawałek odkleiłem i pod spodem jednak jest od groma starego kleju który ma już fakturę "grudek".
Stąd będe odklejał, czyścił i zakładał na nowo.

A uciąć nie utnie. Tylko przytnie i będzie wystawać podczas jazdy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 10-05-2019, 20:25   #34
Gryfny.Gacek
ford::beginner

Imię: Rafał
Model: FOCUS
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2013

Cytat:
Napisał edmun Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teraz kupiłem ten zestaw i czekam na pogodę i chęci żeby ściągnąć, wyczyścić i przykleić od nowa
Ten klej to też jakiś klej poliuretanowy ? bo widzę że taki właśnie jest w katalogu chemii forda. znalazłem takie coś na allegro,
mała tubka i do tego śmieszne pieniądze i chyba wolę spróbować z tym niż z kropelką. Kwestia wybrania się
do supermarketu typu OBI i wybrania czegoś sensownego, nie przepłacając za klej TYPOWO do uszczelek samochodowych

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

albo coś takiego [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

u mnie sytuacja chyba jak u większości osób, też podklejone było w serwisie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. GRATIS ! w ramach miłego uśmiechu i krótkiej rozmowy
że to pierdoła i chyba nie byda za to płacić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. no i po 1msc niestety znowu uszczelka jest na zewnątrz.

Ostatnio edytowane przez Gryfny.Gacek ; 10-05-2019 o 20:29
Gryfny.Gacek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2019, 19:42   #35
rdcom

Model: Ford Focus MK3
Silnik: 1,6 - 105 KM benzyna

Cytat:
Napisał Gryfny.Gacek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ten klej to też jakiś klej poliuretanowy ? bo widzę że taki właśnie jest w katalogu chemii forda. znalazłem takie coś na allegro, mała tubka i do tego śmieszne pieniądze i chyba wolę spróbować z tym niż z kropelką. Kwestia wybrania się
do supermarketu typu OBI i wybrania czegoś sensownego, nie przepłacając za klej TYPOWO do uszczelek samochodowych.
nadszedł czas i u mnie też ten sam problem uszczelka od dołu drzwi w lewych i prawych przednich. Jaki klej zastosowałeś ?
rdcom jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-07-2019, 20:04   #36
Gryfny.Gacek

Imię: Rafał
Model: FOCUS
Silnik: 1.6 TDCi

Z castoramy czy z obi juz nie pamiętom, w każdym bądź razie specjalny do zastosowania połączeń guma metal. 7 zł coś takiego, dokładnie nie pamiętom.

Posmarowane obie powierzchnie po 5 min przyłożenie do siebie i oderwane po 10 min vhyba tak samo i po 15 min przylozone i zamkniete drzwi. Trzyma do teraz. Odpukać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

~send
Gryfny.Gacek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2019, 06:58   #37
kubaw20055

Imię: Kuba
Model: Fiesta mk4 i pół/Fusion FL/ Focus mk3.0/ Fiesta mk7
Silnik: 1.3/1.4 Duratec/ 1.6 TDCI/ 1,25
Rocznik: 2000/2006/2011/2010

Mnie też niestety nie ominęło klejenie tych uszczelek:/ Niestety pojawił się także inny problem "uszczelkowy", a mianowicie w przednich prawych drzwiach uszczelka na górze z meszkiem całkowicie się pofalowała. Nie wiem dlaczego tak się stało:/ Samochód nie stoi przecież w słońcuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kubaw20055 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2019, 11:10   #38
edmun

Najlepsze że ja w swoim wciąż nie zrobiłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wciąż się "trzyma" na kilku glutach po superglue więc przynajmniej nie odeszła na tyle, że przycinam drzwiami.
Woda do środka też się nie leje (choć z drugiej strony mamy lato).
Teoretycznie, jak pogoda pozwoli, to na weekend planuję serwis auta.
Może wtedy się wezmę też za uszczelkę.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - podrzuć zdjęcie co się stało z tą Twoją
Stary 28-07-2019, 11:03   #39
kubaw20055

Niestety jakość wykonania tego samochodu jest niekiedy wręcz powalająca i długo można by wymieniać niedociągnięcia.

Nie wspomnę już o tym, że z tyłu brakuje około 1 cm uszczelki karoseryjnej po obu stronach, ale pewnie się czepiam...

Poniżej zdjęcie uszczelki z samochodu garażowanego, który nie stoi w słońcu, jest regularnie myty i konserwowany:
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20190728_104644.jpg (89.3 KB, 210 wyświetleń)
Stary 14-11-2024, 18:47   #40
kubaw20055

Odgrzeję trochę temat...

Macie może jakiś sposób na notorycznie wypadające uszczelki koroseryjne (rama drzwi), szczególnie z tyłu? Próbowałem już wszystkiego oprócz wklejenia uszczelek na stałe. Problem polega na tym, że nie trzymają się one tego rantu w karoserii i opadają przy podsufitce oraz na słupku w okolicach zamka, przez co podczas zamykania drzwi boczki cały czas o nie uderzają, oczywiście uszczelki już są wytarte w tych miejscach:/ W Fieście mk7 uszczelki "siedzą" bardzo mocno a tutaj taka kiszka:/
Odpowiedz

Zasady postowania