![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-09-2007
Model: Mondeo Ghia Executive
Silnik: 2.0 TDCi by K&N
Rocznik: 2003/2004
|
Cytat:
Zapłaciłem około 150zł też w Intercarsie (dostałem jakiś rabat) Polecam.
|
|
|
|
#22 |
|
![]() Zarejestrowany: 01-09-2007
Model: Mondeo Ghia Executive
Silnik: 2.0 TDCi by K&N
Rocznik: 2003/2004
|
Cytat:
co do zasady, to jeśli może przepuścić więcej powietrza niż zwykły filtr, to tak jak ktoś już pisał - przy niskich obrotach silnik jest bardziej elastyczny, przy wyższych gdzie turbina już sobie zdrowo pracuje ułatwia jej pracę i zmniejsza jej straty. Jeśli chodzi o odczucia, to tak jak pisałem, przy wysokich obrotach nie czuć jakiegoś większego kopa, tylko jest ciszej i jakby dłużej czuć że silnik ciągnie, na papierowym filtrze zdychał powiedzmy przy 3,5tys a teraz przy 4tys. (tak mniej więcej). Moim zdaniem, taka wkładka warta jest swojej ceny, zwłaszcza że jej eksploatacja jest niedroga, a myc można co 20kkm zamiast wymieniać papier co 10kkm.
|
|
|
#23 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 03-10-2007
Model: Jeep Grand Cherokee
Silnik: 4.0 I6
Rocznik: 1994
|
No cóż.
Po 100 km mogę powiedzieć, że wyraźnie polepszył się dół - auto się szybciej wkręca na obroty i nie ma problemów z przyspieszaniem w zakresie 1200 - 1500 rpm. Nie to, żeby były wcześniej, ale czuć różnicę. Oczywiście mówię o tzw. dupohamowni, a nie potwierdzeniu empirycznym :fcp2 Tylko nie wiem na ile to wynika z samej wkładki, a na ile z faktu, że po prostu jest czysty filtr. Zobaczymy za kilka tysięcy kilometrów. A na wyższych obrotach... nie widzę róznicy... z tym, że nie kręcę powyżej 4000, bo już nie ma najmniejszego sensu, biorąc pod uwagę, że max moc jest tuż przed. W moim zakresie do którego operuję maksymalnie (do 3000 - 3500 rpm) nic się nie zmieniło. W zakresie, 2000 - 3000 w którym najczęściej jeżdżę, też zmiany nie ma. No ale auto mam dłubnięte - być może w serii było by inaczej, choć nie sądzę. Zobaczymy co dalej, bo 100 km to za mało, żeby coś więcej powiedzieć.
|
|
|
#24 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 22-04-2008
Model: MONDEO
Silnik: 2,0 TDCi po tuningu w UNITRONIC (oryginalnie 115 km, teraz 139 km)
Rocznik: 2003
|
W pełni potwierdzam powyższe spostrzeżenia.
Auto po lekkim tuningu - różnicę do zwykłego filtra czuć. Szczególnie poprawa na niższych obrotach odczuwalna. Cena:190 PLN + 50 PLN olej i środek czyszczący w INTERCARS (i to przy zniżkach - cholerny kryzys) Polecam ! |
|
|
|
|
|
#25 |
|
|
A ja wkładkę w Foce wyjąłem na wiosnę. Silnik strasznie głośno pracował i klekotał, jak traktor.
A osiągi nie były jakieś cudowne, żeby warto było słuchać tego ryku. Poza tym, te wkładki jednak nie filtrują tak, jak porządny papier. W STku mam, bo była. Nie wiem jak jeździ na papierze. Ale kiedyś sprawdzę.
|
|
|
#26 |
|
![]() Zarejestrowany: 24-04-2008
Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
|
Nie chce Was martwić, ale Wasze relacje po założeniu "sportowego" filtru wynikają głównie z dwóch przyczyn:
- Autosugestii - Faktu, że zapewne zastąpiliście brudny papierowy filtr czystym "sportowym" Obiektywnie większe zmiany niż "sportowy" panel dają wahania temperatury powietrza i ciśnienia atmosferycznego. ;-) |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 19-05-2009
Model: Mondeo Ghia X mk3
Silnik: 2.0TDDI
Rocznik: 2001
|
Cytat:
No chyba że dzięki nowemu olejowi opory pracy silnika się zmiejszyły i dlatego lepiej ciągnie... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mondeo GHIA X Mk3,złoty metalik, grill po FL, tylne lampy po lifcie '05, czarne skóry, pełna opcja, 115KM, wkładka K&N ![]() Po remapie: 141KM 324,6Nm Ostatnio edytowane przez Starwarrior ; 22-06-2009 o 16:09 |
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
|
Moja wkładka była również czyściutka i po wyjęciu K&N wróciła na swoje miejsce, a autosugestia również nie wchodzi w grę, bo na początku byłem bardzo sceptyczny, co widać w moich postach.
Wkładkę kupiłem dla checy, zamiast wymiany filtrów, w tej samej cenie można ją myć i oliwić... Ale niektórzy wiedzą lepiej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#29 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Rafał
Model: MK3
Silnik: TDDI 115PS
Rocznik: 2001
|
a tu aukcja jeszcze 2 dni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
#30 |
|
![]() Zarejestrowany: 03-01-2008
Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2000
|
Schem ma rację. Jeżdżę na "sportowej" wkładce k&n już ponad rok. I serio nie ma różnicy. Może lekko dźwięk się zmienił. Ale nie dla mocy zmieniłem filtr, tylko dla jego żywotności. Co pół roku sobie go czyszczę i wkładam spowrotem. 2 minuty roboty i nie musze wydawac kilkadziesiąt złotych na nowy filtr. A to już jest spora zaleta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|