![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#41 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 29-06-2008
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Pb
Rocznik: 2010
|
Wczoraj korzystając z okazji pobytu auta w ciepłym garażu chciałem również potraktować silikonem przycisk tylnej klapy(zima przymarza).
Po zdjęciu boczka są do odkręcenia 4 nakrętki trzymające plastik z lampkami i przyciskiem. 3 nakrętki odkręciły się bez problemu, niestety z ostatnia jest problem - śruba się kreci razem z nakrętka...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - plastik trzyma się tej śruby, ale obraca się śruba(nie wiem dokładnie jak jest rozwiązane mocowanie plastiku ze śrubą). No i wkręciłem z powrotem 3 nakrętki wcześniej odkręcone i zostawiłem to. Nie wiem co teraz z tym fantem zrobić. Podejrzewam wymianę tego plastiku, ale czy jet dostępny, czy można dostać w kolorze auta - albo może jakieś inne rozwiązanie ktoś podsunie? |
|
|
|
|
|
#42 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 09-06-2008
Model: C-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
|
Dostępny jest na pewno i na pewno nie w kolorze nadwozia. Tak jak listwy boczne - trzeba go pomalować.
|
|
|
|
|
|
#43 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-06-2008
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Pb
Rocznik: 2010
|
ma ktoś może fotkę Jak wygląda ten plastik od wewnątrz? w jaki sposobi mocowane są śruby do tego plastiku?
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-06-2007
Model: S-max FL, Ecopasqda st-line,Edge 2fl
Silnik: 2.0 tdci, 1.0 w 3 cyl at6, 2.0 w 4cyl at8
Rocznik: 2010,2018,2019
|
sruby mocowane sa na zasadzie wejscia w widelki , czyli odkrecic te trzy, plastik odciagnac od samochodu i wtedy calym elementem w prawo , albo lewo. sruba na koncu ma taki kwadracik jakby i sruby w tym lbem sa wsuwane , wiec jesli jest jakis luz, to plastik pusci, a jesli nie to na z sila lekka odginac od samochodu , a pozniej kleic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. choc z tego co widze plastiki sa w miare elastyczne i powinny sie poprostu odksztalcic
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
![]() Zarejestrowany: 17-02-2009
Model: C-MAX
|
Witam.Tak szukałem i czytałem już o tym bo było.Padł mi mikro stycznik i nie mogę otworzyć klapy żadnej reakcji z pilota lub ręcznie.Tylko mam pytanko. 1.Czy jest bezpiecznik od tylnego zamka
2.Gdzie mogę kupić taki stycznik bo w serwisie wołają 190 zł 3.Może to coś innego niż stycznik |
|
|
|
|
|
#46 |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
no jesli nie dziala ani recznie ani z pilota, to skad podejrzenie mikrostku (rozumiem ze chodzi o ten do recznego otwierania).
|
|
|
|
|
|
#47 |
|
|
Z tego co czytałem że najprawdopodobniej padł mikro styk.Kolega myśli że coś innego
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
|
Z tego co kolega MaXyM napisał to zrozumiałem że mikro styk działa do ręcznego otwierania a nie również do pilota kluczyka
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
... o ile uzywamy tej samej nomenklatury Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mikrostyk to inaczej wlacznik o malym skoku. Cos co pod wplywem sily mechanicznej wlaczy obwod elektryczny. Taki mikrostyk masz w pilocie, czy jako przycisk otwierania klapy bagaznika. Ten pierwszy sluzy do uruchomienia pilota i wyslania sygnalu do centralki w aucie, ktora odblokuje zamek. Ten drugi wlaczy obwod elektryczny odblokowujac zamek. Male prawdopodobienstwo zeby oba padly na raz. Wiec przypuszczam ze to raczej kwestia elektrozamku albo jego zasilania. Ostatnio edytowane przez MaXyM ; 12-08-2013 o 21:24 |
|
|
|
|
|
#50 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
To dość oczywiste, że jeśli nie działa otwieranie z pilota i z przycisku to kłopot nie jest z przyciskiem tylko z zasilaniem siłownika zamka albo z samym siłownikiem.
Nie ma co grzebać przy mikrostyku tylko zabrać się za otwarcie pokrywy poprzez odkręcenie zaczepu zamka (w obudowie "progu" bagażnika, od wewnątrz są zaślepki za którymi są śruby mocujące "ucho" zaczepu). Będzie z tym trochę problemu, ale rzecz jest wykonalna - pozostaną co najwyżej w osłonie plastikowej progu bagażnika dodatkowe otwory na klucz nasadowy... Po otwarciu pokrywy trzeba zdjąć poszycie wewnętrzne pokrywy i pomierzyć co się dzieje na zamku.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 05-09-2013 o 21:22 |
|
|
|
![]() |
|
|
|