![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#261 |
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Jeśli kluczyk był klonowany, to nie da się go dopisać.
Określenie fachowiec jak najbardziej tu pasuje. Po wizycie fachowca z firmy Fachowiec miałem podobne odczucia i od tej pory to słowo ma u mnie znaczenie odwrotne.
|
|
|
#262 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
BTW - w procedurze programowania do transpondera dopisywany jest identyfikator zegarów, do których przypisany jest kluczyk. Kluczyk może poprawnie działać dokładnie w jednym samochodzie. BTW2 - ciekaw jestem co jeszcze w tych zegarach przestanie poprawnie działać - za te 250zł "fachowiec" nieźle się namęczył - obstawiam w ciemno, że wylutowywał eeproma...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 18-06-2014 o 00:19 |
|
|
|
|
|
|
#263 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-03-2011
Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
|
Hmm, kiedyś czytałem, że nowe typy transponderów nie są już zapisywalne, żeby wykluczyć takie historie, że zostawiasz samochód u Pana Mietka, żeby Ci wymienił to co póka w zawieszeniu, a pan Mietek- przedsiębiorczy gość, klonuje sobie kluczyk i za tydzień, dwa auto znika z parkingu. Z tym zresztą ma się łączyć brak możliwości "dopisania" kluczyka tylko procedura zapisania wszystkich kluczyków. Wtedy Panu Mietkowi zostawia się 1 kluczyk, a po odbiór auta przychodzi z drugim i na nim odpala się samochód - jak nie działa to wiadomo, że ktoś gmerał przy immo...
Myślałem, że to dotyczy już naszych fordów. No cóż, żyłem widoczne w błędnym przekonaniu, skoro Koledzy twierdzą, że jednak da się te kluczyki sklonować... Bump: Cytat:
Ostatnio edytowane przez Teisejas ; 18-06-2014 o 09:09 |
|
|
|
|
|
|
#264 | ||
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
Cytat:
Cytat:
tylko ponowne klonowanie może sprawić, że będzie znów działał taki kluczyk
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
||
|
|
|
|
|
#265 |
|
|
Więc wniosek jest taki, że w normalnej procedurze programowania immo zmieniany jest także identyfikator transpondera (pewnie koduje się też w nim info o samochodzie o czym pisał Tedi_k).
Dzięki Panowie- trochę mi się rozjaśniło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#266 |
|
FCP member
|
ID kluczyka wpisywane jest do zegarów i ID zegarów jest wpisywane do kluczyka
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
#267 |
|
|
Dobra no to ostatnie pytanie i odpuszczam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. : czyli jest tak, że ID kluczyka jest niezmienne (pomijając umiejętności magików przy nowych kluczykach), w transponderze dopisuje się tylko ID zegarów (dlatego na starych zegarach już nie odpalimy). Jeżeli zatem programowanie immo nie ma związku z wymianą zegarów, a na przykład chęcią posiadania kolejnego kluczyka, to wcześniej sklonowany kluczyk oraz oryginał będę działać obok trzeciego kluczyka?
|
|
|
|
#268 |
|
ford::average
![]() Imię: Michał
Model: Fusion
Silnik: 2.2
Rocznik: 2020
|
Czyli rozumiem ze musze iść z tym dorabianie kluczem do kolejnego "fachowca" żeby wymienił mi w nim ta pastylke, transporder i wtedy powinien odpalić tak?
Panowie z niektórymi "fachowcami" bardzo ciężko się rozmawia, a ja musiałem u niego robić wymianę bo jak jechałem do Warszawy to nie miałem jeszcze nowego licznika. Postaram się jutro wstawić moje screeny, tylko czy dane w Hec musze zamazac czy nie? |
|
|
|
|
|
#269 | ||
|
FCP member
|
Cytat:
po mojemu. aby od znów stał się użytecznym dla Ciebie, to są dwa rozwiązania: 1. ponowne klonowanie - wtedy ID nowych zegarów zostanie do niego wpisane i będzia działał, ale ciągle będziesz miał dwa kluczyki o takich samych ID, więc jakbyś kiedyś z jakiś powodów wymieniał zegary, to znów będzie problem 2. klonowanie z kluczykiem od innego focusa - wtedy ten kluczyk będzie miał ID innego kluczyka i będzie można go normalnie zaprogramować IDSem - będziesz miał dwa kluczyki o różnych ID, czyli z punktu widzenia Twojego auta poprostu dwa różne, sprawne kluczyki Bump: Cytat:
zróbmy inaczej: podeślij mi na priv swój VIN to ja Ci zrobie screeny co masz ustawić w HEC. OK?
||
|
|
|
|
|
#270 |
|
ford::average
![]() Imię: Michał
Model: Fusion
Silnik: 2.2
Rocznik: 2020
|
I ok VIN Ci wyślę na priv
Kontrolne esp wyłączyłem tak jak napisaliście. Jutro wstawię pełne screeny z Hec bo musze do pracy uciekać, Auto odebrałem niby wszystko ok tylko włączyłem niby w Hec wyświetlanie info z radia, wyskoczyło w menu zegarów ale nic nie wyświetla mi się oprócz PTC, Dziękuję za pomoc |
|
|
|
![]() |
|
|
|