![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#91 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
|
Cytat:
Byłem dzisiaj u klientki, która 4 lata temu, wykonując skręt w lewo, miała kolizję z wyprzedzającym ją oznakowanym radiowozem policji (z włączonymi sygnałami uprzywilejowania). Pani chciała uzyskać choć częściową rekompensatę za zniszczony samochód i rozstrój zdrowia, ale okazało się to niemożliwe. Jej adwokat "skasował" ją na ponad 8 tyś zł, a jedyne co mu się udało, to doprowadzić do warunkowego umorzenia postępowania za spowodowanie wypadku. Jednak nadal to ona uważana jest za winną. Podczas analizowania dokumentacji z wypadku i dokumentów procesowych, w nieco ponad pół godziny stwierdziłem, tyle uchybień proceduralnych i procesowych, że poskręcało mi flaki ze złości (sam byłem policjantem, ale takich przekrętów nie powstydziłby się nawet rozbójnik Rumcajs). Do zdarzenia doszło w terenie zabudowanym, gdzie obowiązuje ograniczenie prędkości do 50 km/h, w rejonie skrzyżowania, na którym znajduje się także oznakowane przejście dla pieszych, a bezpośrednio przed skrzyżowaniem, jezdnia oznakowana jest linią podwójną ciągłą. Dla mnie jest rzeczą niepojętą, że w czynnościach na miejscu zdarzenia (z udziałem policjantów) nie uczestniczył prokurator! Niepojęte jest także (i niedopuszczalne), by dochodzenie powypadkowe prowadziła ta sama jednostka policji, z której pochodzili uczestniczący w zdarzeniu policjanci! Powołany do oceny okoliczności wypadku biegły (chyba przebiegły) zupełnie ignoruje osobowe źródła informacji (zeznania świadków), z których dwóch zeznaje, że radiowóz włączył sygnały uprzywilejowania bezpośrednio przed samym wyprzedzaniem i poruszał się z prędkością około 100 km/h lub nawet większą. Za to z uporem maniaka -ów biegły- forsuje własną opinię na temat prędkości radiowozu (65-85 km/h jak widać dość spory rozrzut!), wyliczonej na podstawie, li tylko pozycji powypadkowych i uszkodzeń pojazdów (nie ma ustalonej drogi hamowania, nie ma nawet miejsca kolizji. Przebiegły biegły podaje, że czas reakcji kierowcy to 0,8 - 1,0 s, podczas gdy średnia wynosi około 0,5 s (ta podana przez biegłego dotyczy osób w wieku starczym). Najlepsza była jednak konkluzja opinii, w której biegły stwierdza, że istnieją w p.r.d. przepisy (nie podaje ich) regulujące warunki wyprzedzania, które zostały przez kierującego radiowozem naruszone, tu jednak mamy do czynienia z pojazdem uprzywilejowanym, którego ruch regulują odrębne i szczególne przepisy, których stan jego wiedzy nie pozwala kwestionować. Ludzie kochani, w życiu nie czytałem większych bredni!!! Dziwi mnie jednak, że obrońca oskarżonej, przez trzy lata walczył o złagodzenie wyroku, zamiast skupić się na podważeniu opinii biegłego i zakwestionowaniu poprawności wykonanych czynności procesowych i proceduralnych. Te drugie zwłaszcza są niezwykle istotne, bo jeśli wziąć pod uwagę, że świadek zdarzenia odpowiada na zadane przez policjanta pytania, to nietrudno sobie wyobrazić, że policjant będzie pytał wyłącznie o to, co korzystne dla jego kolegi. To samo dotyczy ekspertyzy biegłego. To policja występuje do prokuratora z wnioskiem o powołanie biegłego, ale to policjant w postanowieniu o powołaniu biegłego stawia pytania, na które tenże biegły ma odpowiedzieć (można więc zapytać, czy zaćmienie słońca na półkuli południowej, miało wpływ na opóźnienie reakcji kierującego radiowozem itd, itp).
§23 Ostatnio edytowane przez hak64 ; 13-02-2015 o 21:03 |
|
|
|
|
|
|
#92 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 29-10-2006
Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old
|
Hak64 i coś z tym będzie dalej robione?
Osobiście uważam za chore tłumaczenie że jak się skręca prawidłowo w lewo to należy uważać na tych co wyprzedzają... W ten sposób to każdy mógłby mnie wyprzedzić a ja nie miałbym możliwości skrętu Sent from mobile.
|
|
|
#93 | ||
|
|
Cytat:
Poradziłem poszkodowanej, aby starać się o kasację wyroku, ale uznała, że już wystarczająco dużo kasy straciła. Na tym etapie, to i tak już "musztarda po obiedzie", bo po 3 latach roszczenia za uszczerbek na zdrowiu i szkody w mieniu ulegają przedawnieniu, tak więc cała batalia z organami ścigania i wymiarem sprawiedliwości toczyła by się wyłącznie o satysfakcję. Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#94 |
|
ford::expert
![]() Imię: Michał
Model: Mondeo MK5 FL Vignale
Silnik: 2.0EcoBlue
Rocznik: 2020
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
, ogolnie, kiedy zmieniasz pas ruchu (w tym skrecasz) musisz zachowac szczegolna ostroznosc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#95 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-10-2006
Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old
|
a ten z tyłu co nas wtedy wyprzedza już nie?
|
|
|
#96 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#97 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Moja pierwsza stłuczka w charakterze poszkodowanego polegała na tym, że ja skręcałem w lewo a ktoś mnie wyprzedzał. On dostał mandat a ja odszkodowanie.
Tapnięte z Szajsunga MkIV
|
|
|
#98 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
#99 |
|
![]() Imię: radek
Model: KUGA
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011
|
Odwiedziłem dziś temat i poczytałem. W sumie to chyba najlepiej z domu nie wyjeżdżać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bump: A kto by był winny zdarzenia podczas takiej sytuacji która tydzień temu mnie spotkała : "Jadąc sobie do pracy jakiś baran wyjeżdżając z lasu ,z mojej prawej strony,wymusił na mnie pierwszeństwo. Dzięki temu test łosia przeszedłem prawie wzorowo, prawie ponieważ, prawym przednim kołem , jak i tylnym oczywiście, złapałem pobocza dość mocno ,aby uniknąć czołówki z autobusem. Szybkie zatrzymanie, szybka rozmowa i odjechałem."
|
|
|
#100 | |
|
|
Cytat: