![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#101 |
|
ford::professional
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
|
może konstrukcja świateł jest taka, że zwykła żarówka daje rozproszone światło wokół auta (wszyscy kiedyś zapalili długie we mgle, prawda? ;-) ) a xenon daje zasięg, którego w żaden sposób z halogenowej żarówki się nie osiągnie?
Trudno ocenić "racjonalność' takiego rozwiązania ale w obecnej dobie cięcia kosztów raczej nie podejrzewałbym księgowych w fordzie o rozrzutność i dawanie gratisów a więc i inżynierowie jakiś cel w tym mieli. Tak czy inaczej wgłębiając się w temat sprawdziłem i rzeczywiście, na polskiej stronie forda mowa jest o ksenonach (nie "bi") na stronie UK i DE o bi-xenonach, a w mojej pierwotnej specyfikacji (wg cennika nr 2/2007 dla roku modelowego 2007.75 oraz folderze z tamtego okresu) jest mowa o bi-ksenonach, co jest rozbieżne z cennikiem 4/2009 (ważnego od lipca 2009), w którym jest mowa o ksenonach... m.in. dlatego powątpiewam w merytoryczność polskich "szpeców"... nawet w Ford Polska. A jezeli mieli więcej takich przypadków jak Twój to ponieśli koszty i zamiast sprawę wyjaśnić poszli na łatwiznę i wpisali same ksenony bo to do podważenia nie jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez PAFFCIO ; 16-07-2009 o 15:46 |
|
|
|
|
|
#102 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 15-07-2009
Model: Mondeo TS
Silnik: 2.5 T
Rocznik: 2008
|
Cytat:
opisze ze swojego doswiadczenia najprosciej jak sie da: jade sobie w nocy na xenonach i mam "niebieskie swiatlo", wlaczam drogowe i widze jak to samo "niebieskie swiatlo' podnosi sie do gory. Niestety w mondeo jak zapalam drogowe to zapala sie znim rownoczesnie cos zoltego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez Bad-i ; 16-07-2009 o 15:45 |
|
|
|
|
|
|
#103 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-01-2009
Model: MK IV
Silnik: 2.0 TDCI chip
|
po prostu ona pali się i pewnie bardziej skomplikowany układ miałby być który by ją wyłączał przy zapalaniu długich, i ponownie zapalał po zgaszeniu długich, pewnie tez skróciło by to żywotność tej żarówki i klienci by się wkurzali że muszą ją tak często wymieniać i najprościej i najlogiczniej jest by ona cały czas się paliła
|
|
|
#104 | |
|
Model: Mondeo MK IV
Silnik: 2,0 TDCi
|
Cytat:
Po drugie to nie wiem co jest u ciebie ale u mnie jak jadę sobie na mijania to mam niebieskie światło które nadal jest niebieskie po zapaleniu świateł drogowych. Nie mam nic żółtego a światła po prostu biją mocniej i dalej.
podpis usuniety naruszenie regulaminu paragraf 23 i 24 Ostatnio edytowane przez HardMetal ; 16-07-2009 o 15:48 |
|
|
|
|
|
|
#105 |
|
Model: MK IV
Silnik: 2.0 TDCI chip
|
wracając do założonego tematu: "dlaczego w podpisach macie bixenony" ponieważ są zamontowane w aucie
|
|
|
#106 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-03-2009
Model: Mondeo IV - automat
Silnik: 2.0 TDCi-140KM Vmax-208 km/h
Rocznik: 2009
|
Cytat:
Co do odpalania auta, to robię wg instukcji przerwę przy naciskaniuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale jakoś nie widzę tej ikonki od świec żarowych, więc może nie trzeba w lato czekaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dziś miałem zonka innego, ja naciskam POWER a tu nic, znowu i nic... zlałem się zimnym potem i... aaaaaaaa hamulca nie nacisnąłem ROTFL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Za gorąco dziś jestGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. PS Uwielbiam ksenony (jakie by nie były) - wszyscy uciekają z lewego pasa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#107 | |
|
![]() Zarejestrowany: 15-07-2009
Model: Mondeo TS
Silnik: 2.5 T
|
Cytat:
Po mini spocie wrzuce swoj komentarz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#108 |
|
ford::professional
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
|
Panowie, spokojnie, bez inwektyw.
Generalnie forum po to jest by ROZMAWIAĆ. Wydaje się, że raczej mamy bi xenony. Pojawia się jednak temat 'dodatkowej' żarówki. która na pewno nie zapala się na światłach mijania czy dziennych. Mam nadzieję również, że nikt nie zrozumiał sformułowania "żółte światło" wprost. Pozostaje więc pytanie po co jest dodatkowy reflektor? Nie jest to światło doświetlające zakręt, bo do tego jest 3 żarówka umieszczona po wewnętrznej stronie lampy. HardMetal, jesteś świeżo po naocznym doświadczeniu długich. Zapala się ta druga żarówka wówczas czy nie?
|
|
|
#109 |
|
Model: Mondeo MK IV
Silnik: 2,0 TDCi
|
Właśnie odnośnie Conversa to mam małe pytanie. Da się jakoś go pojaśnić? Dokładniej chodzi mi to że jak światła się zapala to Convers troszkę przygasa. Bardzo był bym zadowolony jak by po zapaleniu świateł był taki jasny jak przed ich zapaleniem.
|
|
|
#110 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 19-05-2009
Model: Mondeo Ghia X mk3
Silnik: 2.0TDDI
Rocznik: 2001
|
Cytat: