Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-07-2009, 15:41   #101
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: dlaczego w podpisach macie bixenony

może konstrukcja świateł jest taka, że zwykła żarówka daje rozproszone światło wokół auta (wszyscy kiedyś zapalili długie we mgle, prawda? ;-) ) a xenon daje zasięg, którego w żaden sposób z halogenowej żarówki się nie osiągnie?
Trudno ocenić "racjonalność' takiego rozwiązania ale w obecnej dobie cięcia kosztów raczej nie podejrzewałbym księgowych w fordzie o rozrzutność i dawanie gratisów a więc i inżynierowie jakiś cel w tym mieli.
Tak czy inaczej wgłębiając się w temat sprawdziłem i rzeczywiście, na polskiej stronie forda mowa jest o ksenonach (nie "bi") na stronie UK i DE o bi-xenonach, a w mojej pierwotnej specyfikacji (wg cennika nr 2/2007 dla roku modelowego 2007.75 oraz folderze z tamtego okresu) jest mowa o bi-ksenonach, co jest rozbieżne z cennikiem 4/2009 (ważnego od lipca 2009), w którym jest mowa o ksenonach...
m.in. dlatego powątpiewam w merytoryczność polskich "szpeców"... nawet w Ford Polska.
A jezeli mieli więcej takich przypadków jak Twój to ponieśli koszty i zamiast sprawę wyjaśnić poszli na łatwiznę i wpisali same ksenony bo to do podważenia nie jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez PAFFCIO ; 16-07-2009 o 15:46
PAFFCIO jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2009, 15:41   #102
Bad-i
ford::beginner

Model: Mondeo TS
Silnik: 2.5 T
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał fazaxx Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ta żarówka to nie są żółte długie
w takim razie kompletnie nie rozumiem. We wczesniejszy poscie napisales ze ta zarowka zapala sie w przypadku mrugania dlugimi oraz w przypadku wlaczenia ich na stałe. Jezeli to nie jest długie to po co sie wogole zapala ??

opisze ze swojego doswiadczenia najprosciej jak sie da:

jade sobie w nocy na xenonach i mam "niebieskie swiatlo", wlaczam drogowe i widze jak to samo "niebieskie swiatlo' podnosi sie do gory. Niestety w mondeo jak zapalam drogowe to zapala sie znim rownoczesnie cos zoltego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Bad-i ; 16-07-2009 o 15:45
Bad-i jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2009, 15:41   #103
fazaxx

Model: MK IV
Silnik: 2.0 TDCI chip

po prostu ona pali się i pewnie bardziej skomplikowany układ miałby być który by ją wyłączał przy zapalaniu długich, i ponownie zapalał po zgaszeniu długich, pewnie tez skróciło by to żywotność tej żarówki i klienci by się wkurzali że muszą ją tak często wymieniać i najprościej i najlogiczniej jest by ona cały czas się paliła
Stary 16-07-2009, 15:45   #104
HardMetal

Model: Mondeo MK IV
Silnik: 2,0 TDCi

Cytat:
Napisał Bad-i Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
no to jezeli tak jest to zwaracam honor inzynierom forda, nie sa debilami tylko mega debilami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po co miec jedna soczewke skoro mozna miec dodatkowe zrodlo swiatla Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co ty gadasz? Ta żarówka to nie są światła długie !!! Po coś to jest ale na pewno nie drugie źródło długich świateł. One wcale mocno nie świecą. Nazywasz kogoś debilem a pewnie nie posiadasz połowy wiedzy tego kogoś który to projektował.

Po drugie to nie wiem co jest u ciebie ale u mnie jak jadę sobie na mijania to mam niebieskie światło które nadal jest niebieskie po zapaleniu świateł drogowych. Nie mam nic żółtego a światła po prostu biją mocniej i dalej.

Ostatnio edytowane przez HardMetal ; 16-07-2009 o 15:48
HardMetal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2009, 15:48   #105
fazaxx

Model: MK IV
Silnik: 2.0 TDCI chip

wracając do założonego tematu: "dlaczego w podpisach macie bixenony" ponieważ są zamontowane w aucie
Stary 16-07-2009, 15:55   #106
ernestpierwszy
ford::advanced

Model: Mondeo IV - automat
Silnik: 2.0 TDCi-140KM Vmax-208 km/h
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał keisim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie polecam, będziesz miał problem z podświetleniem Conversa - jak ustawisz w dzień na max to w nocy będzie raził, jak przyciemnisz w nocy to w dzień będzie za ciemny. Pozostanie Ci kręcenie gałką od jasności podświetlenia co wygodne nie jest. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdziłem i masz rację... To ustawienie "0" daje komfort jazdy w dzień z mocno rozjaśnionym conversemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do odpalania auta, to robię wg instukcji przerwę przy naciskaniuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale jakoś nie widzę tej ikonki od świec żarowych, więc może nie trzeba w lato czekaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziś miałem zonka innego, ja naciskam POWER a tu nic, znowu i nic... zlałem się zimnym potem i... aaaaaaaa hamulca nie nacisnąłem ROTFL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Za gorąco dziś jestGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

PS
Uwielbiam ksenony (jakie by nie były) - wszyscy uciekają z lewego pasa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

bez samochodu
ernestpierwszy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2009, 15:55   #107
Bad-i

Model: Mondeo TS
Silnik: 2.5 T

Cytat:
Napisał HardMetal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co ty gadasz? Ta żarówka to nie są światła długie !!! Po coś to jest ale na pewno nie drugie źródło długich świateł. One wcale mocno nie świecą. Nazywasz kogoś debilem a pewnie nie posiadasz połowy wiedzy tego kogoś który to projektował.

Po drugie to nie wiem co jest u ciebie ale u mnie jak jadę sobie na mijania to mam niebieskie światło które nadal jest niebieskie po zapaleniu świateł drogowych. Nie mam nic żółtego a światła po prostu biją mocniej i dalej.
ok, odnioslem sie do Twojej wypowiedzi gdzie napisales ze zarowka sie zapala a nie ze jest non stop zapalona. Juz sie umowilem z kolega z forum i zobaczymy jak to w rzeczywistosci wyglada.

Po mini spocie wrzuce swoj komentarz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bad-i jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2009, 15:58   #108
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019

Panowie, spokojnie, bez inwektyw.
Generalnie forum po to jest by ROZMAWIAĆ.
Wydaje się, że raczej mamy bi xenony. Pojawia się jednak temat 'dodatkowej' żarówki.
która na pewno nie zapala się na światłach mijania czy dziennych.
Mam nadzieję również, że nikt nie zrozumiał sformułowania "żółte światło" wprost.
Pozostaje więc pytanie po co jest dodatkowy reflektor? Nie jest to światło doświetlające zakręt, bo do tego jest 3 żarówka umieszczona po wewnętrznej stronie lampy.
HardMetal, jesteś świeżo po naocznym doświadczeniu długich. Zapala się ta druga żarówka wówczas czy nie?
Stary 16-07-2009, 16:01   #109
HardMetal

Model: Mondeo MK IV
Silnik: 2,0 TDCi

Właśnie odnośnie Conversa to mam małe pytanie. Da się jakoś go pojaśnić? Dokładniej chodzi mi to że jak światła się zapala to Convers troszkę przygasa. Bardzo był bym zadowolony jak by po zapaleniu świateł był taki jasny jak przed ich zapaleniem.
Stary 16-07-2009, 16:02   #110
Starwarrior
ford::advanced

Model: Mondeo Ghia X mk3
Silnik: 2.0TDDI
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał ernestpierwszy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do odpalania auta, to robię wg instukcji przerwę przy naciskaniu Ale jakoś nie widzę tej ikonki od świec żarowych, więc może nie trzeba w lato czekać
Tą kontrolką się nie przejmuj, nowe jaguary w dieslu też jej nie maja(też mają przycisk startu), widziałem jeszcze jakiegoś diesla odpalanego na "guzik" bez kontrolki świec żarowych, ale nie pamiętam co to było...

Po remapie: 141KM 324,6Nm
Starwarrior jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania