Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-07-2009, 16:04   #111
HardMetal
ford::beginner

Model: Mondeo MK IV
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: dlaczego w podpisach macie bixenony

Cytat:
Napisał PAFFCIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie, spokojnie, bez inwektyw.
Generalnie forum po to jest by ROZMAWIAĆ.
Wydaje się, że raczej mamy bi xenony. Pojawia się jednak temat 'dodatkowej' żarówki.
która na pewno nie zapala się na światłach mijania czy dziennych.
Mam nadzieję również, że nikt nie zrozumiał sformułowania "żółte światło" wprost.
Pozostaje więc pytanie po co jest dodatkowy reflektor? Nie jest to światło doświetlające zakręt, bo do tego jest 3 żarówka umieszczona po wewnętrznej stronie lampy.
HardMetal, jesteś świeżo po naocznym doświadczeniu długich. Zapala się ta druga żarówka wówczas czy nie?
Ta mała dodatkowa żarówka działa zawsze wtedy gdy działa światła długie. Jednak nie świeci ona mocno więc na pewno nie jest źródłem świateł długich. Jest tam nie wiem po co ale na pewno nie jest to długie światło. Co do biksenonów to są one tam na 1000000%.

Stary 16-07-2009, 16:06   #112
Bad-i

Model: Mondeo TS
Silnik: 2.5 T

Cytat:
Napisał PAFFCIO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
HardMetal, jesteś świeżo po naocznym doświadczeniu długich. Zapala się ta druga żarówka wówczas czy nie?
to i ja sie przyłącze do pytania, jezeli kolega HardMetal testował swiatla to czy moglby zrobic jeszcze jeden test.

Wylacz swiatla i mrugnij dlugimi (drogowymi) - czy taki uzyskujesz taki efekt?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (jak widac zapala sie tylko zarnik ksenonowy tak jak ma to uzasadnienie wlasnie w lampach bixenonowych, zadna inna zarowka tylko dokladnie taki efekt jak w filmiku)

z gory dzieki za odpowiedz
Bad-i jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2009, 16:09   #113
HardMetal

OK idę zobaczyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

zaraz dam znać.
Stary 16-07-2009, 16:16   #114
PAFFCIO
ford::professional

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał HardMetal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Właśnie odnośnie Conversa to mam małe pytanie. Da się jakoś go pojaśnić? Dokładniej chodzi mi to że jak światła się zapala to Convers troszkę przygasa. Bardzo był bym zadowolony jak by po zapaleniu świateł był taki jasny jak przed ich zapaleniem.
ten problem rozwiązuje właśnie tzw. system skandynawski lub dzienny. Jeżeli go nie masz pozostaje Ci tak jak wcześniej pisał keisim manualne rozjaśnianie conversa. Niestety to rozwiązanie oprócz tego, że jest upierdliwe nie daje zbyt dobrego rezultatu, zwłaszcza dotyczy to radia. Zauważ, że bez systemu skandynawskiego, włączenie świateł sciemnia również podświetlenie radia. w jasny, słoneczny dzień nawet ustawienie na maksa nie daje najlepszych efektów.
Cytat:
Napisał HardMetal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ta mała dodatkowa żarówka działa zawsze wtedy gdy działa światła długie. Jednak nie świeci ona mocno więc na pewno nie jest źródłem świateł długich. Jest tam nie wiem po co ale na pewno nie jest to długie światło. Co do biksenonów to są one tam na 1000000%.
Czyli można przyjąć, że ma jakąś funkcję pomocniczą do głównego źródła światła czyli xenonów...przepraszam bi-ksenonów ;-)
Może rzeczywiście, jak zakładam, jej zadaniem jest rozświetlenie pobocza i najbliższego otoczenia?
Stary 16-07-2009, 16:19   #115
Bad-i

Cytat:
OK idę zobaczyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

zaraz dam znać.
przyznam ze jestem bardzo ciekawy czy u ciebie to tak działa :]
Stary 16-07-2009, 16:27   #116
HardMetal

No więc efekt jest dokładnie taki sam i tylko dodatkowo zapala się ta żarówka. Wszystko inne jest po za tym takie samo.

Co do tej żaróweczki to na prawdę nie wiem ale jakąś funkcję na pewno spełnia. Nie jest to na pewno funkcja świateł długich. Bardziej bym się skłaniał do tego co proponował kolega wyżej. Ona zwyczajnie za słabo świeci jak na światło długie.
Stary 16-07-2009, 16:41   #117
macslad
ford::advanced

Model: Mondeo Mk3 kombi Ghia
Silnik: 2.0 Pb
Rocznik: 2004

Tak wracając parę postów wyżej odnośnie AUDI Q7 czy też A6 to te wewnętrzne reflektory z halogenowym źródłem światła, to są światła do jazdy dziennej. Skąd inąd bardzo mądre rozwiązanie, nie zużywające palników ksenonowych w ciągu dnia.
macslad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2009, 16:57   #118
Bad-i

Cytat:
No więc efekt jest dokładnie taki sam i tylko dodatkowo zapala się ta żarówka. Wszystko inne jest po za tym takie samo.
czyli przynajmniej mozemy wykluczyc wczesniejsze teorie ze do mrugania zapala sie tylko jedno swiatlo (nie zarnik xenonowy) a xenon jak jedziemy na mijania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 16-07-2009, 17:10   #119
HardMetal

Ten filmik dokładnie pokazuje jak to działa u mnie + ta żarówka obok.
Stary 16-07-2009, 18:14   #120
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Słuszna uwaga, ta dodatkowa lampa może być coś a'la światła dzienne. Ona jest zupełnie żółta czy to dioda?
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania