![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 09-10-2008
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 130HP
Rocznik: 2004
|
99,99% to kolega jes bardzo pewien swego. Tylko dlaczego u mnie po wymianie sprzęgła i koła zamachowego stukanie ustało??? Chyba, że w ASO gratis naprawili mi sprężarkę klimy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (wątpię). Samochód odpalam raz na załączonej klimatyzacji raz na Eco i stukania jak nie ma tak już nie ma, więc ja śmiem twierdzić, że może to być spowodowane wadliwym sprzęgłem.
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 02-11-2007
|
Bo zaczynam od najczęstrzych i najtanszych rozwiazań. Masz rację tobie stukanie usytało a u kolegi jest pojedyńczy stuk i to nie podczas odpalania tylko już po odpaleniu i to nie zawsze. Koło dwumasowe przewaznie słychac podczas gaszenia silnika i są dwa trzy porządne stuknięcia - autopsja :fcp3
Przy klimatroniku stuknięcie będzie zawsze bo załącza się elektromagnetyczne sprzęgło sprężarki i to tez w zalezności jaką ustawisz temerature na klimatroniku. Równie dobrze moze być to odskakujący zacisk hamulca ręcznego, który po spuszceniu nie odbija a dopiero wtedy gdy silnik wprawi budę w wibracje. Przyczyn może byc kilka i najpierw nlezy sprawdzić to co tanie i we własnym zakresie można zrobić a nie straszyć od razu dwumasą :fcp14 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 09-10-2008
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 130HP
Rocznik: 2004
|
Ale przecież ja nie starszę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tylko opisuję co mi pomogło, a w zasadzie mojemu Mondkowi.
Tak na marginesie dodam, że u mnie nie bylo ciągłego stukania, ale pojedyńcze uderzenie i to własie chwilę po odpaleniu, więc problem wygląda podobnie jak u kolegi. I życzę wszystkim, żeby to nie oznaczało wymiany dwumasy, bo choć ja za wymianę nie płaciłem (tylko Ford, w ramach gwarancji) to koszt jaki mi przedsawili był oszałamiający - 4600 PLN. :573: |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 03-01-2008
Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2000
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Zarejestrowany: 22-08-2008
Model: Mondeo MK3 kombi
Silnik: 2.0 benz. automat
Rocznik: 2001
|
Sam ma taki problem, ale podejrzewam coś innego.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [quote = "Jack001"] Jak na postoju ruszę kierownicą, lub ruszam z miejsca skręcając jednocześnie kierownicą, lub też przy wolej jeździe przy skręcie, słyszę pojedynczy stuk z przodu z prawej strony. Nie zawsze to jest - ale jak jest, to słyszę wyraźnie ten stuk.[/quote]
|
|
|
#16 |
|
|
Chyba jednak się myliłem co do moich podejrzeń. Może to i koło zamachowe.
Dzisiaj się dokładnie przysłuchałem. Ten stu nie jest stukiem "głuchym", lecz takim jakby z lekkim rezonansem. Coś w rodzaju "buuuum", a nie samo "bum". I nie występuje zawsze przy uruchomieniu. Tylko co jakiś czas go słychać. Co któreś ruszenie. Bo dźwięk słychać jak samochód zaczyna ruszać. Co myślicie ? Czy i jak długo, ewentualnie, z tym defektem silnika można jeździć ?
|
|
|
#17 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 07-09-2008
Model: Jest: Volvo S40 i jest Mondeo MK3
Silnik: 1.6 115KM D2 oraz 1.8 Duratec 125KM
Rocznik: 2010 i 2003
|
A czt zauwazyles moze ze podczas tego stuku lekko na sekunde przygasaja swiatła. wczoraj cos takiego u mnie zauwazylem...
|
|
|
#18 |
|
|
Nie zwróciłem na to uwagi.
Postaram się obserwować światła. Czy ktoś jednak może mi powiedzieć jak długo z tym defektem mogę jeździć? Koszty? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
#19 | |
|
![]() Zarejestrowany: 01-09-2007
Model: Mondeo Ghia Executive
Silnik: 2.0 TDCi by K&N
Rocznik: 2003/2004
|
Cytat:
Wciśnij na klimatroniku tak żeby klima się wyłączyła - czyli tryb ECO i wtedy jeśli stukanie dalej będzie występować to podążaj za wskazówkami innych kolegów.
|
|
|
|
#20 | |
|
|
W tym wypadku to nie klima.
Wszystkie odbiorniki mam wyłączone: radio, klime. Pracują jedynie światła. Stuk z prawego przodu słychać tylko przy ruszaniu z miejsca i skręcie kierownicą. I to nie zawsze, tylko czasami. W innych wypadkach stuk nie występuje. Ale ten stuk jest dziwny, coś jakby (nie wiem jak to technicznie określić); ale dla porównania jakby: kość ze stawu np. kolanowego wyskakiwała, no może nie wyskakiwała ale próbowała wyskoczyć a następnie wracała na miejsce z lekkim rezonansem. Cytat:
Sam już nie wiem czy to: koło zamachowe czy coś innego np. coś w zawieszeniu z przodu. A może: łożyska amortyzatorów lub ewentualnie pęknięta sprężyna lub maglownica?
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|