![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#61 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 24-05-2007
Model: Focus
Silnik: 1.8tdci 74kW
Rocznik: 2004 kombi
|
na obecną chwilę 700km na 48l ffI 1.8tdci w tym:
40% (300km) trasa powyżej 50km jednorazowo, prędkość podróżna 110kmh 60% (400km) miasto na odcinki 6-8km od razu z włączonym ogrzewaniem z temp zawsze poniżej 0, bez większych korków średnia przejazdu 33kmh, średnia liczona z ołówkiem w ręku 6,8/100, dojeżdżam do rezerwy gdy wskazuje ostatnie 50km, nigdy do całkiem pustego baku, na konic zrobiłem test zegarów - low fuel wartość 49 ============================================== natomiast przedostatnie tankowanie grudniowe 30l i tylko krótkie miejskie odcinki do pracy wyszło niecałe 8/100 przy normalnej nieszarpanej jeździe 1.5-2.5k rpm
|
|
|
#62 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 09-12-2008
|
astomas... moj problem jest taki ze jak jade na trasie, po kilku godzinach jazdy i poziom paliwa jest na tyle niski ze jest kolo 12-13 litrow w zbiorniku, zapala sie czerwona kontrolka i napis 'usterka ukladu silnika'. Wtedy juz koniec i samochodu nie zapalisz wiec albo holowac albo poczekac do nastepnego dnia i wtedy sam zapali. Dzis na wizycie w Fordzie pan po raz kolejny mi powtorzyl ze musi miec albo popsuty samochod albo numer bledu. Tego nie mam bo sie nie zapisal :/
|
|
|
|
|
|
#63 |
|
![]() Imię: Jacek
Model: Ford S-MAx
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 08.2012
|
VISPOWER - co miałeś na myśli pisząc nieogrzewany garaż?
Mnie najbardziej bawi jak już świeci się rezerwa jak coraz bliżej końca znikają możliwe do przejechania kilometry...!!!Czasami to nawet co 200 metrów! :fcp23
|
|
|
#64 |
|
![]() Imię: Jacek
Model: Ford S-MAx
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 08.2012
|
VISPOWER - co miałeś na myśli pisząc nieogrzewany garaż?
Mnie najbardziej bawi jak już świeci się rezerwa jak coraz bliżej końca znikają możliwe do przejechania kilometry...!!!Czasmi to nawet co 200 metrów! :fcp23
|
|
|
#65 |
|
![]() Imię: Robert
Model: Focus [Mk2] FL
Silnik: 1.8 TDCI 138KM & 360Nm V-Tech
Rocznik: 2008
|
Moim zdaniem 13L to trochę dużo (ale może rzeczywiście w dużym mieście możliwe). Ja do pracy mam 9 KM w jedną stronę i to jest jakieś 90% mojej jazdy- bo jeździ jeszcze moja żona (pracujemy na różnych zmianach w tym samym zakładzie). Foka mi pali średnio koło 9L-tj. 8.5 w lecie i 9.5 w zimie (teraz jak były te mrozy to 10L) Mówię w/g wskazań komputera-a tego sprawdzałem kilkakrotnie tankując pod korek i wyliczając.
|
|
|
|
|
|
#66 | |
|
![]() Zarejestrowany: 03-10-2008
Model: Focus Kombi
Silnik: 1.8 16V
Rocznik: 1999
|
Cytat:
pozdrawiam, Marcin |
|
|
|
|
|
|
#67 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 02-07-2008
Model: Galaxy
Silnik: 1.9 90
Rocznik: 1996
|
Ja mam spalanie na poziomie 8,5-9 ltr/ 100km (przy obecnych warunkach pogodowych). Na baku przejeżdżam ok. 600km. Jazda 40% miasto, 60% poza miastem. Mieszkam 30km od Wawy i dojeżdżam do PKiN landu codziennie do pracy. W korkach często stoję. Nie mam niestety lekkiej nogi. Grawitacja ciągnie ją przez pedał do ziemi. Cóż. Ale jak piszecie, że ok. 7ltr w mieście - dla mnie abstrakcja!!!! Nawet na trasie nie jestem w stanie takiego wyniku osiągnąć. Jak jeździłem tylko po mieście spalanie miałem ok. 10ltr/100km.
|
|
|
|
|
|
#68 |
|
![]() Zarejestrowany: 01-01-2009
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0TDCi 140KM
Rocznik: 2008
|
Dziś zrobiłem mały teścik spalania mojego focusa. Wyszło ,ze na odcinku 706 km spalił 34.42 l ropy ,czyli średnie spalanie ok. 4.8l/100km.
Trasa prowadziła głównie autostradami i drogami ekspresowymi , ok. 50-60km po górach i jakieś 15km po mieście. Czyli zakładając ,ze nie opróżnię całego baku ,przebieg powinien wyjść jakieś 1050km -chyba nieźle ,zważywszy ,ze po chipie ciężko się opanować żeby kogoś nie wyprzedzić i choć przez chwile nie poszaleć do "dechy". |
|
|
|
|
|
#69 |
|
![]() Imię: Andrzej
Silnik: diesel
Rocznik: 2003
|
Ja tez chce "pochwalic sie" swoim autem.To jest diesel TDCi.Latem pali okolo 5,5 litra na 100km,zima 6,5.Maksymalnie udalo mi sie "osiagnac" to bylo 7,5 tylko w miescie w czasie sporych mrozow.Minimalnie 4,5 na trasie w lecie w czasie proby wyjatkowo oszczednej jazdy.Musze jednak powiedziec,ze to ostatnie moje "osiagniecie" to proba cierpliwoosci nie do powtorzenia...
Pelny zbiornik,jazda mieszana miasto i szosa,to 850km,pora roku marzec.Zuzycie wynioslo okolo 52-53 litry,do momentu az samochod stanal z braku paliwa.Nie ma obawy o zapowietrzenie ukladu paliwowego,bo Focus jest zaprojektowany "dla idiotow" i system sam wylaczy silnik aby nie dopuscic do zapowietrzenia.Tak stalo sie u mnie.Wystarczylo dolac przygotowane 5 litrow i samochod odpalil bez zadnych problemow,jakby nic sie nie stalo. :fcp29 |
|
|
|
|
|
#70 |
|
![]() Zarejestrowany: 02-09-2008
Silnik: 1.6 Pb
Rocznik: 2000
|
Ja ostatnio na pełnym baku do rezerwy nastukałem ok 750 km
Jazda to 40/60 miasto (Kraków) i trasa, dodam jeszcze, że nie jeździłem wcale oszczędnie, przecież każdy wie o tym, iż dieselka trzeba od czasu do czasu przewietrzyć :fcp18 Pozdr :fcp29 |
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|