Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-01-2009, 20:56   #11
czarny25
ford::beginner

Domyślnie Re: Problem z odpalaniem ford tranzit 2.5td

chyba wpierw zobacze wyskrece swiece i zobacze czy wogule dobrze sie nagrzewa pozatym wiem napewno ze elektrozawor nie otwiera zie jak otworzylem o dajac mu 12v i zwarlem na awaryjnym odpaleniu nie odpalil normalnie rozrusznik i aku ok wiec zostaje mi swieca moze slabo sie nagrzewa juz wypalona jest albo zostaje mi sprawdzic jak zakrece rozrusznikiem czy leci na nia paliwo i jak mowiles czy pali sie zywym ogniem.wydaje mi sie jakby mial male cisnienie w cylindrach lub kiepska pompe wtryski to i na cieplym by kiepsko odpalal a tam pali za raz

czarny25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2009, 21:28   #12
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Czarny, nie jest tak jak piszesz. Przy słabym sprężaniu ciepły pali dobrze, zimny nie chce palić. To wynika z samej zasady działania silnika wysokoprężnego, że temperatura sprężanego powietrza tak wzrasta, że wtryśnięte paliwo zapala się. W zimnym silniku przy słabym sprężu powietrze nie osiąga wymaganej temperatury i kapota.
Stary 09-01-2009, 23:38   #13
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011

Cytat:
Czy masz możliwość podjechać na pomiar ciśnienia w cylindrach (na zimno)? Nominał jest 33,8 barów, dopuszczalna różnica między cylindrami 2 bary. Przy 28 barach palą jeszcze dobrze.
To jest podstawa dla diesla.
Może być 35 sprężania (tego Wszystkim życzę dożywotnio), a jak rozrusznik nie da momentu obrotowego na wał to żaden diesel nie zapali bo nie zagrzeje powietrza w garnkach - prawo Charles'a
Właśnie wczoraj rano (nie ważne, że stara toyota) nie odpaliłem - minus 12 bo aku osłabł - kręcił ale za wolno. Wystarczyło zanieść do domu na godzinkę by się ogrzał i nie zdążyłem cofnąć kluczyka - mam przekładnię planetarną w rozruszniku.
Stary 10-01-2009, 01:58   #14
czarny25

wiem jaka jest zasada diesla tam sprezane jest powietrze bodajze do 30 atmosfer i pozniej wtrysnienta ropa powoduje samoczynny zaplon ale czy zimy czy cieply chyba nie ma znaczenia jak trzyma cisnienie to spreza do tej samej tempretaury czy nie wazne jest zimno czy cieplo wiec chyba to nie powod
Stary 10-01-2009, 01:58   #15
czarny25

wiem jaka jest zasada diesla tam sprezane jest powietrze bodajze do 30 atmosfer i pozniej wtrysnienta ropa powoduje samoczynny zaplon ale czy zimy czy cieply chyba nie ma znaczenia jak trzyma cisnienie to spreza do tej samej tempretaury czy nie wazne jest zimno czy cieplo wiec chyba to nie powod
Stary 10-01-2009, 09:39   #16
kuczis
ford::advanced

Model: był Transit jest Focus
Silnik: 1.0 ecoboost 147KM by heko
Rocznik: 2012

mylisz sie :
-pomiary pomiędzy zimnym a cipłym silnikiem ,automatycznie inne wyniki sprężania
- im wyższa temperatura tym wyższa tendencja ropy do samozapłonu
-im wyższa temp , tym lepsze właściwośći uszczelniająco-smarujące oleju ( oczywiście do pewnej granicy)
- zmiana temp wpływa na materiały (żeby było obrazowo np kable wysokiego napięcia -zimą sie kurczą latem roższerzają)
podobne zjawiska fizyki zachodzą w silniku

tak że temperatura ma bardzo duży wpływ na sprężanie naszego silnika.Pozatym pomiar sprężania wykonujemy na zimnym silniku.
Stary 10-01-2009, 23:57   #17
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011

Poza tym ciepły szybciej kręci więc i lepiej spręża.
Dlatego nawet słabieńkie jak ciepłe dobrze palą a zimne za chiny.
Stary 18-12-2009, 17:13   #18
czarny25

Domyślnie Odp: Problem z odpalaniem ford tranzit 2.5td

Panowie mam pytanie czy mogę na krortko doprowadzic z akumulatora poprzez przelacznik 10A napięcie na świecę,i osobno przełacznik na zawór by samoczynnie mechanicznie włączać jedno i drugie i po odpaleniu wyłączać?U mnie w tranzicie jest coś uszkodzone z instalacja i nie działa czy jest taka możliwość jak pisałem wyżej?
Stary 18-12-2009, 17:25   #19
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Możesz, ale nie przez taki włącznik, bo będzie tylko smród i błysk.
Świeca ma ze 30A prądu. Najlepiej kup wysokoprądowy przekaźnik samochodowy od świec żarowych (ma 70A, kosztuje 15 zł) i steruj go przyciskiem z kabiny (aktywny tylko po włączeniu stacyjki). Równolegle do świecy podłącz elektrozawór i lampkę.

Wsiadasz, włączasz stacyjkę, naciskasz przycisk na 5 sek, kręcisz rozrusznikiem cały czas trzymając przycisk włączony, silnik odpala - zwalniasz przycisk.
Stary 19-12-2009, 21:37   #20
czarny25

Rozumiem ,że tą świecę mam zasilać z +12v po przekreceniu stacyjki plus idzie na włacznik ale powiedz jaki to przekażnik,czy możesz podać mi linka do niego ewentualnie jescze napisać jak wpiać ten przekażnik gdzie jaki kabelek czy musze instalacje kable zmieniac na inne jak bede mił przekażnik?
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania