Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-02-2009, 16:12   #1
barwoog
ford::amateur

Model: Mondeo MK3
Silnik: 1.8 Duratec HE + LPG
Rocznik: 2002
Domyślnie brak mocy , nieprawidłowe obroty , wymieniony czujnik wałka rozrządu + zawór EGR.

Witam wszystkich forumowiczów!
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem Mondeo kombi 1,8 DURATEC HE + LPG z 2002 roku. Mimo, że zarejestrowałem się dopiero dzisiaj to czytam posty na forum już od ponad miesiąca. Udało mi się przeczytać wszystkie 47 stron postów na temat MK3 i niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.
Zaznaczam, że odkąd zakupiłem mondka jeżdżę tylko i wyłącznie na benzynie, żeby wyeliminować opcję problemu z instalacją LPG(firmy BRC). Moja pierwsza wizyta w ASO na Sokratesa w Warszawie odbyła się na drugi dzień po zakupie auta. Powodem było zapalenie się kontrolki check oraz brak mocy samochodu, podwyższone spalanie i problem z przyspieszaniem na 4 i 5 biegu pomiędzy 90 a 120 km/h (auto wpadało w straszne wibracje i kiepsko przyspieszało). Ponadto miało miejsce falowanie obrotów na biegu jałowym i ich samoczynne skoki po wysprzęgleniu biegu do wartości około 2000 obr/min.
Komputer wykazał uszkodzenie czujnika obrotu wałka rozrządu. Niestety nie mieli go na miejscu i musiałem przyjechać do ASO jeszcze raz po 2 dniach. Po wymianie tego czujnika pracownik stwierdził, że komputer wykrył jeszcze awarię zaworu EGR oraz czujnika spalania stukowego, co w praktyce oznacza że trzeba wymienić sam zawór. Koszt zrobienia tego w serwisie trochę mnie przerósł(1800 złGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) więc wymieniłem to na własną ręke. Niestety po wymianie, zdjęciu klem akumulatora na całą noc oraz samoadaptacji nie ma żadnej poprawy a kontrolka świeci się nadal.
Nie stać mnie już na kolejne wizyty w serwisie i płacenie 250 zł za każde podpięcie pod komputer i niepotrzebne wymiany nieuszkodzonych elementów, dlatego bardzo proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów. Pozdrawiam!!!

barwoog jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2009, 17:36   #2
krzyST200
ford::advanced

Model: VW Passat B6
Silnik: 2,0 TDI 173km/403Nm powerd by Heko
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Problem z mocą i obrotami

to są właśnie uroki gazu... ale cóż nie będę Cie dobijał.
skoro zawór recyrkulacji spalin[EGR] masz juz wymieniony to przy tych objawach proponuje zwrócić uwage na sondę lambda i na świece z kablami (jeśli chodzi o kable i świece to podobno najlepiej zdaje egzamin Motocraft czyli orginał Forda)
ST w akcji: http://www.youtube.com/watch?v=P9MhkvvDYik
Brzęczyszczykiewicz: http://www.youtube.com/watch?v=ix5dB...eature=channel
krzyST200 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-02-2009, 19:57   #3
barwoog

Cytat:
Napisał krzyST200 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to są właśnie uroki gazu... ale cóż nie będę Cie dobijał.
skoro zawór recyrkulacji spalin[EGR] masz juz wymieniony to przy tych objawach proponuje zwrócić uwage na sondę lambda i na świece z kablami (jeśli chodzi o kable i świece to podobno najlepiej zdaje egzamin Motocraft czyli orginał Forda)
Dzięki wielkie za podpowiedź, jutro jadę zakupić cewkę zapłonową kable i świece. Miejmy nadzieję, że coś pomoże. Nie jestem jednak przekonany czy to wyeliminuje te skaczące obroty.
Stary 24-02-2009, 21:43   #4
peterpz
ford::professional

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012

Może podjedź do jakiegoś porządnego warsztatu? Na pewno nie są tani ale od ASO to pewnie przez połowę w dół...
I może lepiej też sprawdzać podłączenia samych kabli, do urządzeń, do których komputer wyświetla błąd. To że on sobie pisze, że to jest uszkodzone może oznaczać tylko problem ze stykami... Komputer nie jest wszechwiedzący i komunikaty wyświetla na podstawie napisanych algorytmów.
Stary 24-02-2009, 22:52   #5
barwoog

Cytat:
Napisał peterpz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może podjedź do jakiegoś porządnego warsztatu? Na pewno nie są tani ale od ASO to pewnie przez połowę w dół...
I może lepiej też sprawdzać podłączenia samych kabli, do urządzeń, do których komputer wyświetla błąd. To że on sobie pisze, że to jest uszkodzone może oznaczać tylko problem ze stykami... Komputer nie jest wszechwiedzący i komunikaty wyświetla na podstawie napisanych algorytmów.
Niestety to mój pierwszy Ford i nie znam żadnego mechanika w mojej okolicy, który znałby się naprawdę dobrze na tej marce. Jeżeli znacie takie warsztaty w okolicach Warszawy bądź Ciechanowa to czekam na info!
Stary 25-02-2009, 01:03   #6
tomekw24
ford::average

Model: MONDEO GHIA HATCHBACK
Silnik: 2.0 BENZYNA

poszukaj elektromechanika lub komputerowa diagnostyke w jakims malym warsztacie . Jadac do polski mialem podobny problem . Zaswiecila sie kontrolka silnika . Straszyli mnie kosztem diagnostyki ok300zl a tuz pod nosem pojawil sie diagnosta zlota raczka za 50 zl. Wiec poszukaj popytaj znajomych jedz na gielde i tez pytaj. Napewno znajdziesz. Proble z obrotami rowniez mam. Tez wymienie swiece przewody i cewka. Jak zda egzamin , napisze
tomekw24 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2009, 16:38   #7
tomekw24
ford::average

Model: MONDEO GHIA HATCHBACK
Silnik: 2.0 BENZYNA

Dzisiaj wymienilem swiece i cewke zaplonowa. Niny na poczatku jakby lepiej chodzil ale obroty nadal zaczely falowac wiec nie wiem co moze byc. Sprobuje jeszcze przewody choc watpie ze to ich wina
tomekw24 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2009, 18:07   #8
barwoog

No ja też już dzisiaj zakupiłem cewkę, przewody i świece. Jestem już umówiony na piątek na wymianę. Udało mi się wyczytać gdzieś na forum, że niektórym pomogło przeczyszczenie krokowca więc też tego spróbuję. Jeżeli to nie pomoże to obawiam się że pozostanie nam jedynie wymiana sond lambda, a jeśli i to nie zadziała to już nie wiem. Szczerze mówiąc już mi ręce opadają...
Stary 25-02-2009, 19:49   #9
peterpz
ford::professional

Model: [MK4] Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi (140KM -> 163KM -> 188KM / 402 NM)
Rocznik: 2012

Nie wiem jakie są objawy walniętej sondy lambda w benzyniaku ale wątpię, żeby to powodowało takie falowanie obrotów. Czytałem kiedyś o tym i jak sonda jest walnięta to silnik ma 15% mocy mniej, więc nie jest to jakoś strasznie dużo mniej. Nic nie pisało o falowaniu obrotów.
Stary 25-02-2009, 20:03   #10
puniu
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.0

a sprawdzali koledzy luzy zaworowe?

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania