Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-04-2009, 10:26   #51
luis
ford::beginner

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Mondeo 2.0 TDDI 2001r gaśnie jak jest rozgrzany

Podobny problem miał kolega. Okazało się że była uszkodzona jakaś wiązka przewodów. Zdiagnozował to dopiero serwis Bosch. Podobno była to wada fabryczna tego modelu w tym roczniku.

luis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2009, 10:45   #52
dgrabo1
ford::average

Imię: Detox
Model: Galaxy
Silnik: 2.0 benzyna + gaz sekwencja
Rocznik: 1996r

Cytat:
Napisał luis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podobny problem miał kolega. Okazało się że była uszkodzona jakaś wiązka przewodów. Zdiagnozował to dopiero serwis Bosch. Podobno była to wada fabryczna tego modelu w tym roczniku.
witam, a jest szansa abyś dowiedział się coś więcej na ten temat, dziękuje za informację
dgrabo1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2009, 11:37   #53
luis
ford::beginner

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002

Niestety na obecną chwilę nie mam możliwości skontaktowania się z nim.
luis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2009, 11:42   #54
dgrabo1

szkoda, buja się z tym już 2 miesiąc od chwili kupna samochodu, wziąłem go w ciemno a gość powiedział tylko że jest problem z alternatorem
Stary 26-04-2009, 11:49   #55
dgrabo1

zastanawia mnie ta sytuacja kiedy ustępuje wada w 100%, a mianowicie gdy podjechałem do kolegi aby wykluczyć aku, MDO był już wystarczająco nagrzany tj, 90 c, gdy go włączyłem gasł po 15 sek (pedał gazu w tym czasie nie reagował). Zrobiliśmy z kolegą rzez następującą: Podpieliśmy do mnie dodatkowo przewodami równolegle jego aku. (+)(-). Załączyłem MDO z podpiętymi jego przewodami dodatkowo do moich klem. Wada i sytuacja z wyłączaniem po 15 sek powtarzała się . W pewnym momencie kolega zdjął mój (+) z klemy zostaliśmy tylko na jego plusie i kontrolka ładowania od razu zgasła i wada ustępowała. Uznałem że to akumulator, kupiłem nowy i to samo .
Alternator był zdemontowany i cały sprawdzony , mam wydruk z komputera o jego stanie. Zatem alternator jest z wady raczej wykluczony.
HELP.
Stary 26-04-2009, 14:37   #56
Robert_Taki
ford::advanced

Imię: Robert
Model: Mondeo mk4 Saloon
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał dgrabo1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zastanawia mnie ta sytuacja kiedy ustępuje wada w 100%, a mianowicie gdy podjechałem do kolegi aby wykluczyć aku, MDO był już wystarczająco nagrzany tj, 90 c, gdy go włączyłem gasł po 15 sek (pedał gazu w tym czasie nie reagował). Zrobiliśmy z kolegą rzez następującą: Podpieliśmy do mnie dodatkowo przewodami równolegle jego aku. (+)(-). Załączyłem MDO z podpiętymi jego przewodami dodatkowo do moich klem. Wada i sytuacja z wyłączaniem po 15 sek powtarzała się . W pewnym momencie kolega zdjął mój (+) z klemy zostaliśmy tylko na jego plusie i kontrolka ładowania od razu zgasła i wada ustępowała. Uznałem że to akumulator, kupiłem nowy i to samo .
Alternator był zdemontowany i cały sprawdzony , mam wydruk z komputera o jego stanie. Zatem alternator jest z wady raczej wykluczony.
HELP.
Jeśli alternator jest sprawny, to musi występowac jakaś usterka w instalacji elektrycznej od alternatora.Po podłączeniu się do instalacji kolegi kontrolka gasła.
Robert_Taki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2009, 16:50   #57
dgrabo1

chyba źle się wyraziłem tz przewodami podłączyłem dodatkowo jego akumulatorem gdyż uznałem, że mój akumulator ma zwarcie i w ten sposób miałem podłączone równolegle dwa akumulatory do mojego MDO, wszystko wskazywało na to że to mój akumulator jest do wymiany, wymieniłem na nowy i kicha to samo
Stary 01-05-2009, 18:29   #58
dgrabo1

Panowie zrobiłem kolejny eksperyment, nagrzałem silnik do temperatury kiedy zastępuje wada (tz świeci się kontrolka ładowania i po upływie 15 s gaśnie samoczynnie), postanowiłem wypiąć czujnik temperatury głowicy silnika i odpalić silnik , po wypięciu załączały się wentylatory , wskazówka spadała do "0" tz. objawy jakich można było się spodziewać po wypięciu tego czujnika, ale wada ustępowała, tz kontrolka ładowania akumulatora gasła i tym samym silnik nie gasł , czyli super.... pytanko Koledzy czy to wskazuje na to że przyczyną wady mojego MDO jest czujnik temp. głowicy silnika, czy jednak kompa świruje ??

Ostatnio edytowane przez dgrabo1 ; 01-05-2009 o 22:14 Powód: .
Stary 01-05-2009, 23:12   #59
Robert_Taki
ford::advanced

Imię: Robert
Model: Mondeo mk4 Saloon
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

Spróbuj wymienic ten czujnik,nie jest drogi.Wszystko się okaże.
Robert_Taki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-05-2009, 23:24   #60
dgrabo1

tak zamierzam zrobić tylko jest problem z odkręceniem tego ustrojstawa, przeszkadza koło o pompy wody Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania