![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-08-2008
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI TIT
Rocznik: 2008
|
Witam.Mam fabryczne ksenony z samopoziomowaniem ale nie dziala ono poprawnie,gdyz dziala tylko na prawej lampie.Kupilem auto pare miesiecy temu i nie mam pojecia czy poprzedni wlasciciel wymienial spalony palnik i to jest przyczyna niedzialajacego samopoziomowania .Mial ktos moze taki przypadek?Czy wina lezy w jakims czujniku?Czy wystarczy ustawic kompem?Z gory dzieki za podpowiedz.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 13-06-2008
Model: Mondeo Ghia
Silnik: 2.0 TDCI TIPTRONIC
Rocznik: 2004
|
Ciężko powiedzieć co to może być (napewno nie palnik) czujnik jest zawieszony na lewym przednim wachaczu (widać go jak zciągniesz koło)
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 21-12-2006
Model: Mondeo Sedan Ghia
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001
|
Cytat:
Generalnie jest tak... Czujniki poziomu są z lewej strony ale dwa...z przodu i z tylca. Każdy z nich jest z jednej strony umocowany do zawieszenia, zaś ze strony drugiej do podwozia Mondeo. Dzięki temu układ "kuma" kiedy auto jest pochylone. Jeżeli układ działa na jednym reflektorze, to nie ma żadnej możliwości, żeby nie działał na drugim. Czyli układ działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. To , że tego nie widać na jednym reflektorze, to inna bajka. Przyczyny mogą być następujące: 1. Uszkodzony silnik odpowiedzialny za regulację soczewki, lub brak zasilania tegoż silniczka.. ( jest wewnątrz reflektora). To jest najbardziej prawdopodobna przyczyna. Trzeba sprawdzić silniczek. 2. Źle ustawiony wstępnie reflektor. Układ samopoziomowania jest w soczewce Mondeo realizowany na zawieszeniu tejże soczewki, na dwóch gumowych tulejach(niestety). Jeżeli ktoś ustawił (np. na stacji diagnostycznej) soczewkę tak, że jedna z gumowych tulejek jest maksymalnie ściśnięta, układ (silniczek) nie ma już żadnej możliwości regulacji. 3. Jakieś "ciało obce" zaklinowane wewnątrz (opcja najmniej prawdopodobna).
|
|
|
|
#4 | |
|
![]() Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007
|
Pozwolę podpiąć się pod temat, mam problem z opadającymi ksenonami. Raz świecą normalnie, a innym razem opadają do końca (obie lampy) tak, że oświetla drogę ok 3-4 metrów przed autem.
Cytat:
Ostatnio edytowane przez kordyl ; 08-05-2009 o 19:47 |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Czujniki to przegub kulowy..czyli dwa ramiona na zawiasie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .Jedna strona przymocowana jest do podwozi, druga do zawieszenia. Czasami jest to wszystko strasznie oblepione błotem, a u ofroad'owców niemal urwane.
Musisz zajrzeć pod wozik, oczyścić przeguby(połączenie kulowe) czujników i psiknąć jakimś WD40 albo coś w tym rodzaju. Sprawdź to. Ja kiedyś przy okazji wymiany łączników stabilizatora na stacji obsługi, oczyściłem oba czujniki i "zapsikałem" WD40. Na obu czujnikach było błoto w postaci twardej skorupy. Uniemożliwiało to ruszanie się czujników.
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-06-2008
Model: Mondeo Ghia
Silnik: 2.0 TDCI TIPTRONIC
Rocznik: 2004
|
Uwaga z wd40 te czujniki zawierają elementy z tworzyw sztucznych a wd40 zawiera rozpuszczalniki i nie stosuje się go na tworzywa sztuczne.
Do takich operacji użył bym jakiegoś oleju np Balistolu (dostępny w każdym sklepie z bronią) |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Do ZAWIKA
Wiesz moze czy to sterowanie silnika czy silnik ma swoj bezpiecznik?Pare tygodni temu wymienilem oba reflektory na inne bo moje byly zabrudzone w srodku i o dziwo tez nie dzialalo samopo.... na lewej lampie.Czy moze byc uszkodzony jakis kabel przed kostka albo kostka i nie daje styku?Nie mam pojecia co z tym mozna zrobic.Troche mnie juz to denerwuje bo jak zaladuje rodzinke i troche walizek to musze smignac pod maske troche opuscic lampe co by mnie nie zlinczowali po drodze.A jak ten lewy swieci prawie do nieba to juz nie musze pisac co sie dzieje. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Wg.wiedzy którą ja posiadam, nie ma żadnego bezpiecznika, który odpowiedzialny jest tylko za silniczek samopoziomowania.
Jeżeli sytuacja jest taka jak opisujesz, problem najprawdopodobniej polega na braku napięcia sterowania silniczkiem.Ale dlaczego tak jest ... nie wiem. Multimetr w dłoń i musisz to sprawdzać. BTW. w tym temacie masz opis bezpieczników: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
#9 |
|
|
Bede musial zrobic tak jak mowisz.Przy nastepnej okazji sprawdze i dam znac.Jak znajde przyczyne to sie pochwale,moze komus tez sie przyda.Dziekuje bardzo za podpowiedzi.
Jacek |
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
![]() Zarejestrowany: 20-05-2008
Model: Mondeo Titanium S
Silnik: 2.2 TdCi