Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-05-2009, 13:37   #1
Krzyzak-2005
ford::average

Imię: Paweł
Model: Galaxy MK II
Silnik: Był 1.9tdi AUY Jest 2.3 + LPG
Rocznik: 2002
Domyślnie Tempomat nie działa

Witam, mam problem z tempomatem. Po załaczeniu go na kierownicy (kierownica wielofunkcyjna) nie zapala sie kontrolka od niego ani nie utrzymuje stałej prędkosci.
Wiem że temat był wałkowany wiele razy ale zazwyczaj w MK1 a gdzis wyczytałem na forum że diesel MK2 ma inaczej rozwiazany układ tempomatu.
Dodam jeszcze ze jak wlaczam zapłon to kontrolka od niego mignie ale jest to ułamek sekundy i przytrafia sie to sporadycznie.

Krzyzak-2005 jest offline  
Stary 15-05-2009, 13:39   #2
devaluator
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Sharan, był Ford Galaxy
Silnik: TDI AUY był AHU @110KM
Rocznik: VW 2000 był Ford 1997
Domyślnie Odp: Tempomat nie działa

rozbierz kierownicę, oczyść lub wymień styki. Pomoże.
devaluator jest offline  
Stary 15-05-2009, 13:50   #3
Krzyzak-2005

W kierownicy jest tzw. "zwijacz" czy to możliwe że sterowanie radia działa ,a tempomat nie przez ten własnie element???
Stary 21-05-2009, 10:58   #4
Krzyzak-2005

Zdjąłem dzisiaj kierownicę i podłączyłem się bezpośrednio bez zwijacza i dalej nic. Wyłacznik od tempomatu jest sprawny przewody nie uszkodzone jedyne co mogłbym zrobic to posprawdzac napiecia na złaczce od tempomatu. Chociaż idą tam tylko cztery przewody ,a przycisków w niej jest wiecej więc mysłę że to wszystko komunikuje sie po jakiejś szynie danych.
Nie moge połaczyć się polskim vagiem 4.9 żeby zdiagnozować usterkę czy u was jest możliwosć połączenia się z tempomatem?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20090521(001).jpg (96.7 KB, 221 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Krzyzak-2005 ; 21-05-2009 o 11:00
Stary 21-05-2009, 19:58   #5
taxidriver

Model: Galaxy, Santa Fe
Silnik: AUY, D4EB - 2.2 16V R4 CRDi
Rocznik: 2001, 2008

U mnie i paru innych łaczy sie bez stresu, spróbuj VW tool lub czyms innym nie powinno byc problemu z połączeniem. Jeśli masz dostęp do innego kabla to spróbuj zmienić.Tempomat masz w silniku blok 6 , 2 i 4 pozycja .
2 masz czujniki pedałów sprzęgło ,Hamulec ,gaz (wart 0-1)
4 tempomat wł-wył (wart 0-1)
zerknij czy nie masz jakiejś zwory na czujnikach gdzieś(forum golfa czy bmw ) czytałem ze to było przyczyną problemu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
taxidriver jest offline  
Stary 02-06-2009, 22:28   #6
FedorT

Model: Galaxy MK2
Silnik: 2.3 Benzyna
Rocznik: 2001

A jak sprawa wyglada bez kierownicy wielofunkcyjnej??? U mnie tez sie niezalacza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Wlacznik w manetce.
FedorT jest offline  
Stary 02-06-2009, 23:07   #7
taxidriver

Smile Odp: Tempomat nie działa

Cytat:
Napisał FedorT Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jak sprawa wyglada bez kierownicy wielofunkcyjnej??? U mnie tez sie niezalacza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Wlacznik w manetce.
Identycznie z kierownicą jak i bez niej tempomat działa tak samo tylko jest inne sterowanie a konkretniej inne przełączniki(tu manetka a tu klawisze przy kółku ). Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
taxidriver jest offline  
Stary 02-06-2009, 23:31   #8
FedorT

Model: Galaxy MK2
Silnik: 2.3 Benzyna
Rocznik: 2001

Ok. Ale jak naprawic manetke (rozebrac i wyczyscic ) ???
FedorT jest offline  
Stary 02-06-2009, 23:51   #9
taxidriver

Cytat:
Napisał FedorT Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
naprawic manetke (rozebrac i wyczyscic ) ???
najpierw zdiagnozować co ją boli może to tylko kostka się rozpieła lub kabel się przetarł ?
zcznij od diagnostyki VAG .Taka jest moja propozycja .Lub zerknij 3 posty wyżej częsta usterka
taxidriver jest offline  
Stary 03-06-2009, 09:47   #10
Krzyzak-2005

Cytat:
Napisał taxidriver Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie i paru innych łaczy sie bez stresu, spróbuj VW tool lub czyms innym nie powinno byc problemu z połączeniem. Jeśli masz dostęp do innego kabla to spróbuj zmienić.Tempomat masz w silniku blok 6 , 2 i 4 pozycja .
2 masz czujniki pedałów sprzęgło ,Hamulec ,gaz (wart 0-1)
4 tempomat wł-wył (wart 0-1)
zerknij czy nie masz jakiejś zwory na czujnikach gdzieś(forum golfa czy bmw ) czytałem ze to było przyczyną problemu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pełen sukces, tempomat działa bez problemów,a problem był banalny.Bez podpowiedzi taxidrivera bym nie doszedł do tego.
Ale od początku, użyłem programu polski vag 4.9 bo taki miałem i chciałem zobaczyć czy tym mi się uda. Wszedłem w SILNIK potem BLOKI DANYCH, ustawiłem "6" BLOK
Drugi wiersz (zielony) pokazuje od lewej sprzęgło, środek-hamulec (po wciśnięciu pedałów wartości zmieniają się na "1")
Trzeci wiersz (żółty) to pedał gazu, a czwarty (niebieski) to włączenie tempomatu.
Resztę przycisków można sprawdzić w BLOKU "22"

U mnie okazało się że miałem na stałe wciśnięty czujnik od pedału sprzęgła wystarczyło pociągnąć za niego i komputer bez problemu pozwolił włączyć tempomat.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC01141.jpg (95.0 KB, 340 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC01144.jpg (93.7 KB, 313 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC01145.jpg (91.0 KB, 296 wyświetleń)
Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania