Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Tuning

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-06-2009, 20:36   #21
tomiscorpio
Zablokowany

Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95
Domyślnie Odp: Wlot powietrza bezpośrednio z zewnątrz.

Ludzie montuja magnetyzery 40 kilogramow szpachlu , spojlery cuda na kiju.

ZAmontuj sobie taki wielki chwytak na dachu 3x3 metra i gitara.

Turbina kreci sie z duzą predkoscia .

Skoro tak to bierzesz to takim dziwnym rozumowaniem napisze Ci tak.

Debile montują turbiny , potezne doloty do nich , intercolery , kompresory a wsytarczy poprowadzic rurke lapiaca powietrze.

tomiscorpio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-06-2009, 23:12   #22
Magik123
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo
Silnik: spalinowy
Rocznik: nie młody
Domyślnie Odp: Wlot powietrza bezpośrednio z zewnątrz.

Cytat:
Napisał Kimura Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w takim razie kto mi odpowie po co montuje się stożkowe filtry powietrza? dla dźwięku?
Po co sportowe wozy mają wloty powietrza na masce? Tylko po to żeby łapały mniej kurzu? Po co stosuje się turbiny napędzane spalinami skoro można było zastosować większe krzywki wałków i większe doloty?

Raz jeszcze powtarzam. Mnie nie chodzi o "zrywanie asfaltu" tylko tak jakby "doładowanie" przy wyższych prędkościach (proporcjonalnie do km/h, a nie w KM)

Nie wiem jak Ci jasno wytłumaczyc o co dokładnie biega.
Zakładając osprzet taki co u mnie, nie zyskasz doładowania, ale zyskasz moc ktora przełozy się na to ze auto przy powiedzmy 140 po depnieciu gazu bedzie troche zrywniejsze i ewidetnie bedzie czuc ze przyspiesza lepiej niz na serii.
Dodatkowo na Twoje rozumowanie, przy owej zmianie przydatny jest jakis filtr stozkowy/ wkładka, wtedy faktycznie to powietrze bedzie bardziej wbijane, ja tego akurat nie mam, ale mysle nad tym gdyz standardowy Filtron ma zbyt niska przepustowosc, co przy mojej przerobce wlotu do filtra nie dało nic poza nie nagrzewaniem sie go, gdyz filtr nie przepusci wiecej niz moze.
Własnie po to ludzie zakładaj np stozki itp, ale ma to sens przy zwiekszonym dolocie, ostrzejszych wałkach, wiekszym wydechu, nie koniecznie sportowym
I tu znowu są schody, gdyz samo przerobienie nawet całego dolotu nie da prawie nic, gdyz przez cos ta wieksza ilosc powietrza musi sie dostac do komor spalania, no i własnie tutaj swoją role odgrywaja wałki, poprzez dłuzsze krzywki zawory są otwierane bardziej co powoduje zassanie wiekszej ilosci powietrza, to samo pozniej z wypuszczeniem, mniejsza srednica wydechu bedzie odzywała sie przy mniej wiecej 5-7 tys, nizej powinno byc lepiej na standardzie.

To co Ty chcesz zrobic nie zda zadnego egzaminu, no moze Placebo, wiec jak chcesz to rob.
Innej opcji nie ma, no a wloty powietrza/nadmuchy etc, mają za zadanie raz podac jak najzimniejsze powietrze, czyli podając je przez wlot w masce/błotniku bezposrednio do filtra powietrze bedzie zimniejsze jak i będa mniejsze straty niz to ktore przechodzi droge z pod zderzaka, przez rure i dopiero do filtra.

Widzisz to nie jest tak hop i juz mam 500km, zrobisz jedno to trzeba zrobic kolejne, i znowu co innego.
W Twoim przypadku turbo/kompresor, albo w/w przekładka, no ale to bedzie kosztowało kilka stowek i troche pracy.

Ostatnio edytowane przez Magik123 ; 01-06-2009 o 23:15
Magik123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania