Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Tuning

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-07-2009, 00:17   #1
arab
ford::average

Model: Mondeo kombi mk1
Silnik: 1.8 115km
Rocznik: 95
Domyślnie mondeo mk1 kombi zawieszenie

kazdy kto jezdzil nim chociaz troche to wie ze wystarczy zalozyc zimowki na felgach 14' i niewielkie przeszkody wala w podloge.stad moje pytanie bede robil calkowity remont zaawieszenia i zastanawialem sie nad nizszymi sprezynami czytalem na forum ze kilka osob ma i jezdzi na takich wiec moze jednak nie jest tak zle jak sie wydaje a ja mam problemy bo mam sprezyny uwaga jeszcze fabryczne a autko jakies 450tys zrobilo i to w 3/4 tego przebiegu na zaladowanym na maxa bagazniku i tylnej kanapie wiec sa juz pewno tak miekkie ze autko lezy praktycznie na samym dole amorki tez juz dawno umarly wiec zakladajac nowe twardsze sprezyny obnizone o ok 40mm nowe amory to w praktyce to obnizone zawieszenie moze lezec tak samo albo nawet wyzej niz to moje ??nie wiem dlatego prosze o jakies wskazowki zwlaszcza osob ktore maja obnizony zawias w mondeo .
dodam ze sa jeszcze progi i nizsze zderzaki heheGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
chyba ze zanim sie obnizy zawias trzeba miec wieksze felgi np 17'??narazie mondeo stoi na 15'(narazie)Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

arab jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2009, 22:52   #2
Magik123
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo
Silnik: spalinowy
Rocznik: nie młody
Domyślnie Odp: mondeo mk1 kombi zawieszenie

Wysokośc sportowych sprezyn nie jest zalezna od ich obnizenia np przy -40 bo zalezne to jest od silnika, przy 1.8 bedzie np -30 lub -40, a przy 2.0 bedzie juz -45 lub -50, na to nie ma reguły.Obnizenie bedzie napewno wieksze niz to co jest na serii, tyle tylko ze obnizenie liczy sie od serii fabrycznej, a nie wytłuczonych sprezyn.
Koła nie graja roli, pamietaj tylko ze zakładajac glebe sporo stracisz na komforcie, na nierównych drogach dokładajac do tego np 17 komfort bedzie jeszcze mniejszy i jeszcze bardziej najmniejsze nierownosci będą słyszalne i odczówalne, dodatkowo zaiwecha, dokładnie to tuleje wahaczy, łaczniki, sworznie, konbcowki skróca nieco swoj żywot, nie duzo ale moze to byc kilkaset km lub kilka tys krócej, tym bardziej przy zamiennikach, nie ma kompromisu pomiedzy gleba a komfortem czy długowiecznościa zawieszenia, zakładajac glebe musimy sie z tym liczyć, ale mamy za to ładny wyglad plus sporo lepsze i pewniejsze prowadzenie na rownej nawierzchni.
Na nierownosciach bedzie kicha, bo sport nie bedzie zbierał dołow dokładnie, koła podskakuja, na zakretach równiez jest deczko niebezpieczniej gdyz traci sie przyczepnosc.
Chcesz to załóż sprawdz, jak Ci się nie spodoba to zmienisz a te sprzedaż .
Magik123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2009, 23:21   #3
arab

wiec lepiej jednak bedzie zostac przy normalnej wysokosci wymienic tylko amory na nowe lepsze twardsze i nowe sprezyny takze twardsze(chyba ze ten dodatek twardsze w nazwie to tylko chwyt marketingowyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) wiadomo prawie zawsze ze drozsze to lepsze solidniejsze itp...czy przy sprezynach np za tyle [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] albo za tyle [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] bedzie az taka roznica ze nie ma sie co zastanawiac i kupic drozsze czy jezeli o to chodzi to nie bedzie sie roznilo jakoscia i wytrzymaloscia az tyle zeby tak przeplacac
Stary 25-07-2009, 23:40   #4
Magik123
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Volvo
Silnik: spalinowy
Rocznik: nie młody

To już zalezy od Ciebie, ja miałem sport, fajnie wygladał, dobrze sie prowadził na rownej nawierzchni, ale szlak mnie trafiał jak jechałem po dołach w dodatku przy pełnym załadunku, czasem to poprostu nie dało sie jechac chyba ze 40-50 gdzie mozna było sobie leciec 100, no i przez to troche połamałem dokładke, były to springi -40 firma taka se bo pewnie lepiej było by np na WEITEC-ach, teraz znowu mi chodzi pogłowie tyle ze max to -30/-35 na nasze drogi to i tak za duzo.

A co do sprezyn seryjnych to ciezko mi powiedziec, te Monro-y nie beda złe, chociaz nie sa tez idealne, no ale cena tu duzo robi, bo za naprawde dobre springi zapłacisz 300zł za szt, ale tez unikaj ty pseudo utwardzanych po 50 zł bo to badziew.
Szukaj jakis znanych firm.
Magik123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2009, 00:13   #5
arab

ciekaw jestem czy jakiekolwiek sprezyny wytrzymalyby tyle co fabryczne w moim mondeo kombi zrobily ponad 400tys wiekszos tego na pelnym zaladunku.z reszta cale tylne zawieszenie jeszcze jest fabryczne-jezeli to jeszcze mozna nazwac zawieszenie .

a wracajac do tematu to mysle ze lepiej chyba bedzie jak sprezyny kupie ze sredniej polki a wiecej zainwestuje w amorki chyba wieksza role graja chociaz jedno bez 2 i tak nic nie zdziala
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania