Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-07-2009, 21:02   #1
wawerek
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 1,8
Rocznik: 99
Domyślnie Łożysko w kole lub w skrzyni

Witam,
Proszę o pomoc. Mam takie objawy że podczas jazdy na wprost huczy(tak jakby łożysko) przy skręcie w lewo tak samo. Natomiast przy skręcie w prawo przestaje. Byłem dziś u mechanika sprawdzaliśmy wszystkie koła(kręciliśmy nimi) i wg niego żadne nie wydaje takiego odgłosu jakby było popsute. Taki sam hałas jest czy jadę na biegu czy na luzie.
Czy jeżeli popsute jest łożysko to po zakręceniu ręką (samochód na podnośniku) zawsze słychać? i można stwierdzić ze to ono? Czy dopiero przy obciążeniu?
Co może być jeszcze przyczyną?
Dodam że ostatnio podjechałem na zbieżność i musiała być ustawiana(wcześniej wymieniany sworzeń). Trochę jeździłem bez zbieżności więc mam teraz ścięta opnę z zewnątrz. Po ustawieniu zbieżności jakby zwiększyło się huczenie.
Czy tak samo objawiają się łożyska w skrzyni (mechanizmie różnicowym)?

wawerek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2009, 21:32   #2
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
Domyślnie Odp: Łożysko w kole lub w skrzyni

100% lozysko kola, poszukaj na forum ale bylo tak o ile dobrze pamietam i mam nadzieje ze nie przekrece ale jak skrecasz w lewo i przestaje chuczec to prawe do wymiany bo dostaje obciazenia i luz sie likwiduje. Ja u siebie sprawdzale tak, auto lewarujesz do gory i ruszasz kolem na boki, jak ma luz lozysko do wymiany.

Ostatnio edytowane przez 1olek ; 27-07-2009 o 21:34
1olek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2009, 21:38   #3
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Prawe do wymiany.
Co do mechanizmu różnicowego - sam już sprawdziłeś, że to nie to, skoro na ciągnącym silniku i na luzie hałas się nie zmienia...
Stary 27-07-2009, 21:41   #4
wawerek

[... Ja u siebie sprawdzale tak, auto lewarujesz do gory i ruszasz kolem na boki, jak ma luz lozysko do wymiany.[/QUOTE]

Miałem na podnośniku i nie wyczuwałem żadnego luzu. Jeden mechanik też nie stwierdził żadnego luzu, ani odgłosów podczas kręcenia ręką. Powiedział, że to najprawdopodobniej jakieś łożysko w skrzyni i że najlepiej całą skrzynię wymienić na używaną.

Jeżeli chodzi o to kiedy słychać to nie słychać przy skręcie w prawo i na moje oko wtedy właśnie prawe koło jest odciążone. I chyba się nie mylę? Bo trochę obserwowałem i jak skręcam w prawo to samochód kładzie się na lewą stronę więc odciąża się prawa.
Stary 27-07-2009, 21:43   #5
wawerek

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Prawe do wymiany.
Co do mechanizmu różnicowego - sam już sprawdziłeś, że to nie to, skoro na ciągnącym silniku i na luzie hałas się nie zmienia...
ALe czy mechanizm różnicowy nie działa też na luzie? Przecież sprzęgło jest pomiędzy silnikiem a skrzynią. Pomiędzy półosią a mechanizmem nie następuje wysprzęglenie więc mechanizm cały czas pracuje.
Stary 27-07-2009, 21:45   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Przy skręcie w prawo prawe łożysko jest ODCIĄŻONE - więc cichnie, przy skręcie w lewo jest DOCIĄŻONE - więc hałasuje.

Hałasujące łożysko nie musi mieć luzu, luz jeżeli się pojawi, to jest już stan agonalny.

Mechanizm różnicowy - owszem - pracuje na luzie, ale siły obciążające jego łożyska są minimalne, przy przyspieszaniu lub hamowaniu silnikiem gwałtownie rosną i efekt akustyczny uległby słyszalnej zmianie.

Generalnie - uszkodzone łożysko nieobciążone co najwyżej szumi (nie zawsze słyszalnie na tle innych odgłosów auta), obciążone zaczyna dudnić i huczeć.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-07-2009 o 21:53
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-07-2009, 21:55   #7
wawerek

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy skręcie w prawo prawe łożysko jest ODCIĄŻONE - więc cichnie, przy skręcie w lewo jest DOCIĄŻONE - więc hałasuje.

Hałasujące łożysko nie musi mieć luzu, luz jeżeli się pojawi, to jest już stan agonalny.

Mechanizm różnicowy - owszem - pracuje na luzie, ale siły obciążające jego łożyska są minimalne, przy przyspieszaniu lub hamowaniu silnikiem gwałtownie rosną i efekt akustyczny uległby słyszalnej zmianie.
Czyli wersję z skrzynią biegów można spokojnie odrzucić? Zawsze jak mechanicy sprawdzają łożysko to kręcą lub ruszają góra duł. Rozumiem żeby to zadzaiłało musi być łożysko całkiem rozwalone tylko kto tak długo wytzyma w hałasie zeby doprowadzić do takiego stanuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Mi zaczeło tydzień temu szumieć więc dlatego ciężko jest jeszcze wyczuć na sucho czy huczy.
Stary 27-07-2009, 22:03   #8
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Nikt nie da sobie za tę diagnozę głowy uciąć, ale wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na te łożysko (określmy prawdopodobieństwo na 95% Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
Stary 27-07-2009, 23:18   #9
muli9
ford::advanced

Model: Mondek
Silnik: benzyna,ropa

witam kolegow

otoz mam podobne objawy mianowicie regularne dzwieki ocierania/bicia czegos z przodu ktorego czestotliwosc zalezy od predkosci i narasta przy skrecie w prawo a przy skrecie w lewo przycicha, troche mnie to wkurza bo w srode wybieram sie w trase a tu takie cos - wyprosilem mechanika zeby zagladnal chociaz na diagnoze i nic nie stwierdzil tylko przypuszczenie ze moze lozysko, potem poczytalem troche i popytalem jeszcze paru znajomych mechanikow i wszyscy jednoglosnie wydali werdykt lewe lozysko ;(

nie wiem co robic bo nikt mi tego nie zrobi od reki - pytanie ktore sobie zadaje to ile wytrzyma trasa to jakies 300km w jedna strone, a ten dziwny dzwiek zaczal sie pod koniec tamtego tygodnia ale dopiero dzis zaczal byc dokuczliwy - opinia mechanikow jest taka zeby sie tym narazie nie przejmowac i spokojnie jechac w trase bo lozysko sie tak szybko nie rozsypie - troche mam obawy co do tego ale nie mam za bardzo wyjscia bo wszystko umowione, ciekawi mnie czy ktos jezdzil dluzej na takim lozysku... o ile to chodzi o lozysko ... pozdro
Stary 27-07-2009, 23:27   #10
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

300 km x 2 powinno wytrzymać, w końcu zawsze możesz wcześniej zawrócić. Albo podkręcić mocniej radio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ...

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania