Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-08-2009, 21:06   #1
gati
ford::amateur

Talking Zmiana opon

Witam
Szukam odpowiedzi na nastepujace pytanie. Zastanawiam sie nad kupnem nowych opon do mojego mondka, obecnie jezdze na 205/55/R15.W internecie znalazlem dosc tanie opony o rozmiarze 195/50 R15 - wiem nie sa one zalecane przez producenta. Moje pytanie jest nastepujace czy poza tym ze licznik bedzie wskazywal wyzsza predkosc od rzeczywistej ma to jakikolwiek inny wplyw na samochod, jego uzytkowanie? Czy mozna je smialo zalozyc i smigacGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z gory dziekuje za odpowiedziGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

gati jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-08-2009, 10:58   #2
Wojciech Pasikonik

Model: c-max
Silnik: 1,8
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Zmiana opon

ja po zakupieniu auta miałem z przodu Starfire; przy jeździe do 100km/h nawet ok; ze stabilnością przy wyższych prędkościach nie jest jednak za ciekawie; planuje wymianę; w mojej opinii lepiej kupić coś "sprawdzonego" i nie oszczędzać na oponach, szczególnie jak ktoś lubi aby wszystko w aucie było tiptop, kiepskie opony mogą powodować pewien dyskomfort; będe wdzięczny za podanie Waszych typów dla rozmiaru 205/55/16
Wojciech Pasikonik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-08-2009, 12:18   #3
Karlito
ford::advanced

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002

Roznica bedzie na wszelakich dołkach bo profil mniejszy to i amortyzacja mniejsza.
Ja uwazam ze opon nie warto kupowac na oko czyli "o jak fajnie wygladaja to je wezme" najlepiej tez nie przepłacac za gorna półke czyli jakies "michały" czy "goodjery" tylko lepiej poszukac cos tanszego, a niekoniecznie gorszego. Zaraz sie posypia komentarze ze co ja gadam ale to jest moj punkt stania i bede sie przy nim opierac.
Ja mam kleebery dynamaxer hp2 i polecam cena jest w miare ok na mokrym jada tak jakby wogole nie padało.
Stary 12-08-2009, 14:17   #4
gati

Talking Odp: Zmiana opon

Chodzi o to, ze te opony i tak prawdopodobnie po jednym roku zostana wymienione na nowe wiec nie chce wywalac kasy w bloto..Co do zlej nawierzchni drog to nie musze sie o to martwic bo jezdze tym samochodem w UK a tam jak wiadomo maja lepsze drogi.
gati jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-08-2009, 14:14   #5
qrzyh
ford::average

Model: Mondeo Ghia
Silnik: 1,8 16V
Rocznik: grudzien 1995r

Po prostu licz sie z tym ze jesli 10% bedzie ci zawyzal licznik, to i te ok 10% bedzie ci pewnie wiecej palil. Inne problemy: raczej brak, ewentualnie wyglad: duze nadkola-male koleczka, ale to juz kwestia podejscia.
qrzyh jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania