![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 15-10-2008
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCi (132 kW)
Rocznik: 2015
|
Witam. Chciałem się dopytać kogoś kto może przypadkiem wie lub słyszał jakie jest zachowanie samochodu przy odłączonym kablu od przepływomierza ?? (lub przy całkowicie uszkodzonym )
To że najpewniej wyskoczy błąd to wiem ale jak reaguje na to komputer? Czy przestawia się na jakąś stałą wartość fabryczną i np samochód jeździ dalej prawidłowo tylko np więcej pali, czy jednak traci zupełnie moc i wywala kontrolkę silnika ?? Zależy mi na wiadomości ponieważ mój przepływomierz prawdopodobnie podaje złe wartości a nie mam zbytnio kogoś znajomego od którego mógłbym przełożyć przepływomierz dlatego interesuje mnie czy komputer skoryguje sobie odłączenie przepływomierza tak bym mógł potwierdzić teorie uszkodzenia. Z góry dziękuje za informacje. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zablokowany
Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95
|
warto napisac jaki samochod i silnik , UZUPELNIJ PROFIL
napisz skad jestes. Mozesz pomierzyc czy Ci dobrze dziala przeplywka , mierniczek , 2 szpileczki ladnie przykrecic i na pracujacym aucie idzie sprawdzic czy to dziala. Na jalowych ma byc okreslone napiecie , przy 3000rpm tez i wtedy wiadomo. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
FF II 1.6 TDCi 2006r.
Juz kiedys pytalem sie o nazwijmy to tabelke z wartosciami jakie powinny byc na przeplywce i z ktorych kabli mierzyc ale nie uzyskalem odpowiedzi na to... dlatego tez chcialem sprobowac odlaczyc przeplywke w przypadku kiedy to komputer mialby przejsc do swoich stalych wartosci i zobaczyc czy bedzie roznica w pracy silnika. Prosilbym w takim razie o wskazowki dotyczace pomiaru przeplywomierza. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Grzegorz
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 1999
|
Ja odłączyłem kabel na chwile, żeby sprawdzić przepływomierz. Przy niskich prędkościach dużego spadku nie zaóważyłem dopiero ponad 60 km/h przy przyspieszaniu ciężko się rozpędzał. Błędu nie złapał po podłączeniu wszystko wróciło do normy. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zablokowany
Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95
|
w benzynie silnik kuleje , mulowaty bardziej , mniej stabilnie pracuje.
A u Ciebie nie wiem czy przeplywka jest taka sama Nie ma stalej wartosci fabrycznej bo tam caly czas napiecie sie zmienia Jak to jest przeplywka tak jak wszedzie to normalnie mierniczek , 1 kabel mase sobie w silniku zrobic drugim szukac napiecia zwrotnego. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
No wszystko ok...tylko niech ktos mi poda jakie powinny byc prawidlowe wartosci dla okreslonych obrotow...
Mam goraca prosbe do kogos aby podal mi jakie wartosci oporow wystepuja u niego z pomiaru samego przeplywomierza... tzn odlaczyc kabel od przeplywomierza i sprawdzic go jaki wystepuje opor na zlaczach 1 & 2 oraz na złączach 4 & 5 (czy na zlaczach 4 & 5 wystepuje jaki kolwiek stan zwarcia ??) Ostatnio edytowane przez grabber ; 24-03-2009 o 18:26 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Hehe... no i oczywiscie gdy spytalem sie o wartosci jakie powinny byc lub jak u innych wyglada sprawa oporow... Nastala taka niezreczna cisza....
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 16-06-2009
Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 TDCI 95kM
Rocznik: 2014
|
Pociągnę dalej ten temacik.
Dziś wypiąłem kostkę od przepływki, odpaliłem autko i zobaczyłem na wyświetlaczu komunikat o wyłączonym układzie ESP... Czy to normalne ?! |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Andrzej
Model: focus mk1
Silnik: 1.8 zetec
Rocznik: 2000
|
będzie ci autko gasło na wolnych obrotach,jeżeli masz posadzony przepływomierz.
będzie troszeczkę słapsze. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 16-06-2009
Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 TDCI 95kM
Rocznik: 2014
|
No to posłuchajcie o mojej przypadłości:
- pisałem wcześniej o uwalonej przepływce, która nie dawała żadnych objawów w pracy silnika tylko zapalała się ta wredna kontrolka z silniczkiem - tak się działo przy temp. zewnętrznej powyżej +17 st.C. (14 dni Chorwacji nie zapaliła się ani razu). Teraz kiedy pora roku obniżyła nam teperaturkę, do zapalających się kontrolek dochodziło niekiedy wyłączenie układu ESP w parze z szarpaniem silnika i dziwnym chwilowym klekotem pod maską ??!! W/g kodów błędu kompa brak komunikacji z czujnikiem kąta skrętu.Normalnie cycki mnie bolały jak patrzyłem na ten samochód. Zabrałem się za usuwanie usterek i najpierw padło na wymianę przepływki .... okazało się że wszystkie objawy minęły bezpowrotnie !Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pytanie brzmi: o co kaman ? Czy mam jakieś zwarcie, czy coś jest źle podłączone, co ma przepływka z ESP ? |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|