Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-10-2009, 17:43   #11
krzysiek.sm
ford::average

Model: FOCUS MK1 hatchback
Silnik: 1.8 TDCI 74kW
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Wymiana żarówki obrotomierza

Przepraszam za pomyłkę;
- nie 70 gr tylko tylko 60 gr. za sztukę
- nie 3W tylko 1.2 W (czyli małe)

Niektórzy płacą za te żaróweczki w serwisie po ok. 30 zł. i to jest już przegięcie !

Jeśli chodzi o led`y, to czytałem na tym forum narzekania na takie rozwiązanie - podobno świecą zbyt skupionym światłem i w efekcie mamy 5 wyraźnych jasnych plam na zegarach, a pozostałem miejsca są mocno w cieniu; tradycyjne żarówki są pod tym względem lepsze.

krzysiek.sm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2009, 19:37   #12
Cobretti
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5CRDi 140KM
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał krzysiek.sm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Niektórzy płacą za te żaróweczki w serwisie po ok. 30 zł. i to jest już przegięcie !
słyszałem już takie ceny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał krzysiek.sm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli chodzi o led`y, to czytałem na tym forum narzekania na takie rozwiązanie - podobno świecą zbyt skupionym światłem
są diody rozpraszające Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-10-2009, 19:45   #13
krzysiek.sm

No domyślam się, że kolega Cobretti zgłębił temat i zna wszelkie za i przeciw, a biorąc pod uwagę stopień zasłużenia dla niniejszego forum należy mu zaufać i ewentualnie naśladować w kwestii oświetlenia diodowego.
Oczywiście jestem pewien, że po montażu podzielisz się spostrzeżeniami i być może grono zwolenników technologii led dzięki temu się powiększy.
Osobiście nie jestem zwolennikiem zbytniego poprawiania fabryki.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-10-2009, 20:23   #14
Cobretti

Cytat:
No domyślam się, że kolega Cobretti zgłębił temat i zna wszelkie za i przeciw, a biorąc pod uwagę stopień zasłużenia dla niniejszego forum należy mu zaufać i ewentualnie naśladować w kwestii oświetlenia diodowego.
bez sarkazmu mi tu prosze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Oczywiście jestem pewien, że po montażu podzielisz się spostrzeżeniami i być może grono zwolenników technologii led dzięki temu się powiększy.
oczywiście - również fotograficznie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-10-2009, 20:42   #15
krzysiek.sm

Zapewniam, że to nie był sarkazm, chociaż jak przeczytałem mój post, to rzeczywiście sam doszedłem do wniosku, że trochę to zabrzmiało zgryźliwie. W każdym razie nie taki był mój zamiar, naprawdę jestem pewien, że sprawdziłeś temat i żadne negatywne uwagi na temat ledów umieszczane na tym forum nie umknęły Twojej uwadze.
Żeby była jasność - ja też nie jestem przeciwnikiem takiego pomysłu, po prostu nie widziałem efektów takiej oświetleniowej operacji.
W każdym razie czekam na Twój raportGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 05-10-2009, 08:41   #16
Schem

Model: Jeep Grand Cherokee
Silnik: 4.0 I6
Rocznik: 1994

Ja już miałem diody rozpraszające w aucie zamontowane... i wróciłem do zwykłych żarówek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Fordy otaczają mnie
Schem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2009, 08:53   #17
grzechu66
ford::beginner

Imię: Grzegorz
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 1999

Co do diód to nie wiem czy będzie działało ściemnianie zegarów. A w nocy jednak się przydaje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
grzechu66 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2009, 19:23   #18
kaczozord
ford::advanced

Silnik: .
Rocznik: .

Wiele typów ledów obsługuje już ściemnianie. Ja u siebie mam w kabinie kilka typów i wszystkie obsługują ściemnianie - zmniejszają natężenie świecenia, aż do momentu kompletnego zgaśnięcia.

Problemem jest znalezienie odpowiednich diodek. Odpadają te standardowe, świecące w jednym kierunku - to pisali już poprzednicy.

Kolejne rozwiązanie to taki typ diodek:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem tylko, czy mimo wszystko nie będzie jaśniejszych i ciemniejszych punktów.

Najlepsze chyba rozwiązanie to diody typu dyfuzyjnego:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Świecą podobnie do zwykłych żarówek, oczywiście chodzi o rozproszenie światła. Mają one minus: nie zawsze świecą całkiem na biało (bardziej w krystaliczny lub niebieski kolor), no i są słabsze niż standardowe diody.

Także @Cobretti czekamy na jakieś efekty Twoich modyfikacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kaczozord jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-10-2009, 22:13   #19
Cobretti

Cytat:
Zapewniam, że to nie był sarkazm, chociaż jak przeczytałem mój post, to rzeczywiście sam doszedłem do wniosku, że trochę to zabrzmiało zgryźliwie. W każdym razie nie taki był mój zamiar
spoko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
W każdym razie czekam na Twój raport
Cytat:
Napisał kaczozord Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cobretti czekamy na jakieś efekty Twoich modyfikacji
spoko - bedzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 06-10-2009, 19:10   #20
kaczozord
ford::advanced

Silnik: .
Rocznik: .

Cytat:
Napisał kaczozord Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Najlepsze chyba rozwiązanie to diody typu dyfuzyjnego:
Ten typ diodek odpada. Świeci równomiernie, ale niestety słabiej niż 3W zwykłe żaróweczki. Dla mnie za słabo...
kaczozord jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania