![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus MK3
Silnik: 1,6
Rocznik: 2013
|
Witam
Dzis zainstalowalem (a wlasciwie zainstalowano mi) Ford Navigation System MFD do Galaxy. Niby wszystko poszlo ok ale poza dzialajacym radiem reszta nie chodzi. Mam klopot z sygnalem Gala a wlasciwie z jego brakiem. On podobno odpowiada za informacje o zmianie pozycji auta. Sadzilem ze wystarczy antena i tyle ale okazuje sie ze nie. Widzialem na allegro jakies adaptery Plug&Play ale one wsyztkie sa do kostek iso a u mnie w Galaxym sa wyprowadzone kostki fordowskie. Dotychczas mialem radio 6000cd i chyba ten sygnal Gala dochodzil bo radio w zaleznosci od predkosci gralo glosniej lub ciszej. Czy ktos z forumowiczow jest w stznie mi pomoc i podac opis pinow na tych kostkach fordowskich gdzie jest ten sygnal Gala. Czy to prawda ze oryginalnie powinien isc sygnal z kol i czujnikow ABS. Czy da sie to jakos podlaczyc . Prosze o łopatologiczne odpowiedzi. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Rocznik: 2001
|
Powinno sie dać, kiedys cos takiego podłączałem, mam pod ręką rozkład pinów do navi MFD, a jak znajdę do 6000, to zaraz ci tu wkleję obydwa i pogadamy co dalej.
Pozdr. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Super - czekam z niecierpliwoscia - pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 02-07-2008
Model: Galaxy MK3
Silnik: 2.0 AW6
Rocznik: 2011
|
Witam, mam taką nawigację u siebie. Chodziło dobrze, dopóki nie wymontowałem i nie poleżała z pół roku na półce a w to miejsce miałem urządzenie multimedialne, które się uszkodziło i teraz znów wróciłem do MFD i mam problem, bo właśnie sygnał Gala idzie przez tę oryginalną wtyczkę, antena GPS jest podłączona a odświerzanie mapy jest tragiczne. Opóźnienie duże. Co z tym fantem zrobić? Czy da się jakoś zresetować tę nawigację, bo może coś poprzestawiałem i nie pamiętam.
Może i reset u kolegi pomoże? |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
Sygnał Gala w normalnym podpieciu fabrycznym w MFD jest na pinie nr 1 dolnej kostki i jak masz podłączone to przez dobrego czlowiekla od audio to ci napewnmo tego pinu nie zostawił wolnego, bo to złacze odpowiada za podgłasnianie radyjka podczas przspieszania samochodu. W kostce do radyjka 6000 CD sygnał GALA jest na pinie nr 1 rzędu C. Ale chcąc skorzystać z tego syglału GALA do ruchu mapy i kursora auta na niej, to w nawigacji trzeba to podpiąć do 26 pinowej kostki MFD, pin nr 5. Mozna tam dać też sygnał z pompy ABS, lewe kolo. Aj, biorą za to 50 zeta na Alledrogo... Ostatnio edytowane przez Stefano ; 09-10-2009 o 00:06 |
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
Pozdrawiam Łukasz |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zablokowany
Model: Galaxy Ghia
Silnik: 2,8
Rocznik: '97
|
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
|
Cytat:
Dostaniesz wtedy potrzebne dalsze info. A po co zamawiasz kabelek za 50 zeta, jak ci wszystko powiedziałem??? Pociagnij jeszcze tylko ten jeden z GALA. |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
Czekam na dalsze informacje. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Sygnał Gala załatwia sprawę na 100 % i mapa jak i kursor będą się prawidłowo przemieszczać. Jesli nie miałeś w aucie fabrycznie zainstalowanej navi, to we wiązce nie masz kabla z sygnalem ABS lewego kola, wiec nie ma sensu dla twojego bezpieczeństwa przy tym grzebać.
Automatyczne podgłaśnianie radia i nawigacji synałem GALA, w związku z szybkoscią auta, masz na dolnej kostce navi pin nr 1. Pytasz o zagłuszanie lektora navi, przez radio? Wejdź w ustawienia > audio i tam masz z od góry do dołu, rózne dźwieki, telefon, TMC, CD i inne, gdzieś na dole jest nawigacja, jedziesz prawą gałką, podswietlasz co trzeba i przesuwasz na skali podswietlony kursor w prawo, jak bedziesz to robił to lektor bedzie cały czas gadał słowa; "głośniej:, a drugą stronę - "ciszej" i zostaw tak jak ci pasuje. Nie wiem czy masz na płycie z mapą polskiego lektora, zalezy też jaki masz w nawigacji ustawiony język. No i czy masz w tej MFD spolszczone Menu. Pozdr. |
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|