Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-10-2009, 00:07   #1
l2000
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Focus MK3
Silnik: 1,6
Rocznik: 2013
Unhappy Navi MFD w 2001

Witam

Dzis zainstalowalem (a wlasciwie zainstalowano mi) Ford Navigation System MFD do Galaxy. Niby wszystko poszlo ok ale poza dzialajacym radiem reszta nie chodzi. Mam klopot z sygnalem Gala a wlasciwie z jego brakiem. On podobno odpowiada za informacje o zmianie pozycji auta. Sadzilem ze wystarczy antena i tyle ale okazuje sie ze nie. Widzialem na allegro jakies adaptery Plug&Play ale one wsyztkie sa do kostek iso a u mnie w Galaxym sa wyprowadzone kostki fordowskie. Dotychczas mialem radio 6000cd i chyba ten sygnal Gala dochodzil bo radio w zaleznosci od predkosci gralo glosniej lub ciszej. Czy ktos z forumowiczow jest w stznie mi pomoc i podac opis pinow na tych kostkach fordowskich gdzie jest ten sygnal Gala. Czy to prawda ze oryginalnie powinien isc sygnal z kol i czujnikow ABS. Czy da sie to jakos podlaczyc . Prosze o łopatologiczne odpowiedzi.

Pozdrawiam

l2000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-10-2009, 00:37   #2
Stefano
ford::expert

Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Problem z Navi MFD w Galaxy MK2 2001

Powinno sie dać, kiedys cos takiego podłączałem, mam pod ręką rozkład pinów do navi MFD, a jak znajdę do 6000, to zaraz ci tu wkleję obydwa i pogadamy co dalej.
Pozdr.
Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-10-2009, 00:46   #3
l2000

Super - czekam z niecierpliwoscia - pozdrawiam
Stary 08-10-2009, 10:27   #4
sp4jkk
ford::average

Model: Galaxy MK3
Silnik: 2.0 AW6
Rocznik: 2011

Witam, mam taką nawigację u siebie. Chodziło dobrze, dopóki nie wymontowałem i nie poleżała z pół roku na półce a w to miejsce miałem urządzenie multimedialne, które się uszkodziło i teraz znów wróciłem do MFD i mam problem, bo właśnie sygnał Gala idzie przez tę oryginalną wtyczkę, antena GPS jest podłączona a odświerzanie mapy jest tragiczne. Opóźnienie duże. Co z tym fantem zrobić? Czy da się jakoś zresetować tę nawigację, bo może coś poprzestawiałem i nie pamiętam.

Może i reset u kolegi pomoże?
Stary 08-10-2009, 23:44   #5
Stefano

Cytat:
Napisał l2000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Super - czekam z niecierpliwoscia - pozdrawiam
Masz nizej rozkład pinów w MFD i 6000 CD.
Sygnał Gala w normalnym podpieciu fabrycznym w MFD jest na pinie nr 1 dolnej kostki i jak masz podłączone to przez dobrego czlowiekla od audio to ci napewnmo tego pinu nie zostawił wolnego, bo to złacze odpowiada za podgłasnianie radyjka podczas przspieszania samochodu.
W kostce do radyjka 6000 CD sygnał GALA jest na pinie nr 1 rzędu C.
Ale chcąc skorzystać z tego syglału GALA do ruchu mapy i kursora auta na niej, to w nawigacji trzeba to podpiąć do 26 pinowej kostki MFD, pin nr 5.
Mozna tam dać też sygnał z pompy ABS, lewe kolo.
Aj, biorą za to 50 zeta na Alledrogo...
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Wtyczkji ISO MFD.JPG (88.9 KB, 198 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Radio 6000 CD, piny.JPG (85.7 KB, 182 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg MFD piny 26 i Video.JPG (63.8 KB, 157 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Stefano ; 09-10-2009 o 00:06
Stary 09-10-2009, 16:32   #6
l2000

Smile Odp: Problem z Navi MFD w Galaxy MK2 2001

Cytat:
Napisał Stefano Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masz nizej rozkład pinów w MFD i 6000 CD.
Sygnał Gala w normalnym podpieciu fabrycznym w MFD jest na pinie nr 1 dolnej kostki i jak masz podłączone to przez dobrego czlowiekla od audio to ci napewnmo tego pinu nie zostawił wolnego, bo to złacze odpowiada za podgłasnianie radyjka podczas przspieszania samochodu.
W kostce do radyjka 6000 CD sygnał GALA jest na pinie nr 1 rzędu C.
Ale chcąc skorzystać z tego syglału GALA do ruchu mapy i kursora auta na niej, to w nawigacji trzeba to podpiąć do 26 pinowej kostki MFD, pin nr 5.
Mozna tam dać też sygnał z pompy ABS, lewe kolo.
Aj, biorą za to 50 zeta na Alledrogo...
Wielkie dzieki jestes WIELKI STEFANO !!!! Skąd bierzesz te wszystkie schematy??? Pozazdrościć. Pan elektryk pozostawil tylko ten jeden kabelek (opisany jako AVC) i go nie podłączył (ech) bo nie wiedziałdo czego on służy. Dzis dzwoniłem do ASO VW - koszt samego zlącz 26 pin 24 zł wiec zamawiam cały kabelek na allegro. Ale mam jeszcze kilka pytań. Cały ten nazwijmy to patent z sygnałem Galla ma zastąpić oryginalny sygnał podawany z pompy ABS (tak przynajmniej sie doczytałem) Pytanie które mi się nasuwa to czy mozna i ewentualnie jak poprowadzic wiązkę z pompy abs do komputera (liczniki) aby miec dokładniejszy sygnał przemieszczania sie samochodu (np gdzy jedziemy w tunelu i nie ma innych danych). A moze fabrycznie gdzies jest taki przewód w standarcie. I druga sprawa - rozumiem ze skoro w tej chwili nie ma tego syganłu to i navigacja sie nie zcisza i podgłaśnia ale - mam jeszcze problem z ustawieniem dzwięku w samej navi. Audio z radia zagłusza polecenie głosowe z navigacji. Czy jest to zle podłączona navigacja czy tylko jakies zaawansowane ustawieniea audio w samej navi.

Pozdrawiam
Łukasz
Stary 09-10-2009, 17:01   #7
subratri
Zablokowany

Model: Galaxy Ghia
Silnik: 2,8
Rocznik: '97

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
subratri jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-10-2009, 22:52   #8
Stefano

Cytat:
Napisał l2000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wielkie dzieki jestes - ............

Pozdrawiam
Łukasz
Załatw dla przyzwoitości to co pisze wczesniej moderator, uzupełnij profil !
Dostaniesz wtedy potrzebne dalsze info.
A po co zamawiasz kabelek za 50 zeta, jak ci wszystko powiedziałem??? Pociagnij jeszcze tylko ten jeden z GALA.
Stary 09-10-2009, 23:00   #9
l2000

Cytat:
Napisał Stefano Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Załatw dla przyzwoitości to co pisze wczesniej moderator, uzupełnij profil !
Dostaniesz wtedy potrzebne dalsze info.
A po co zamawiasz kabelek za 50 zeta, jak ci wszystko powiedziałem??? Pociagnij jeszcze tylko ten jeden z GALA.
Profil uzupełniony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po co zakup. Nie jestem urodzonym elektrykiem - poza tym ten kabelek z allegro pozwala odblokowac sygnał video podczas jazdy. Być moze się przyda. Od tygodnia w rodzinie przybyło drugie Galaxy. Tym razem MK1 90 KM 1996 rok. Poznajemy sie na razie i napewno bede miał jeszcze wiele pytań. Na razie nie działaja napewno podgrzewane fotele. No i myślałem że będzie trochę żwawsze. Ale nie o tym nie otym
Czekam na dalsze informacje.
Pozdrawiam
Stary 09-10-2009, 23:28   #10
Stefano

Sygnał Gala załatwia sprawę na 100 % i mapa jak i kursor będą się prawidłowo przemieszczać. Jesli nie miałeś w aucie fabrycznie zainstalowanej navi, to we wiązce nie masz kabla z sygnalem ABS lewego kola, wiec nie ma sensu dla twojego bezpieczeństwa przy tym grzebać.
Automatyczne podgłaśnianie radia i nawigacji synałem GALA, w związku z szybkoscią auta, masz na dolnej kostce navi pin nr 1.
Pytasz o zagłuszanie lektora navi, przez radio?
Wejdź w ustawienia > audio i tam masz z od góry do dołu, rózne dźwieki, telefon, TMC, CD i inne, gdzieś na dole jest nawigacja, jedziesz prawą gałką, podswietlasz co trzeba i przesuwasz na skali podswietlony kursor w prawo, jak bedziesz to robił to lektor bedzie cały czas gadał słowa; "głośniej:, a drugą stronę - "ciszej" i zostaw tak jak ci pasuje.
Nie wiem czy masz na płycie z mapą polskiego lektora, zalezy też jaki masz w nawigacji ustawiony język. No i czy masz w tej MFD spolszczone Menu.
Pozdr.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania