Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-12-2009, 13:34   #1
lisec
ford::average

Imię: Gregor
Model: MK 5 Mondeo Titanium
Silnik: 2.0TDCi Powershift
Rocznik: 2016
Domyślnie Brak średniego spalania

Witam
Koledzy szukam odpowiedzi na następujące pytanie.
Jedno z firmowych aut miało problem z ilością wskazywanego paliwa na rezerwie(wartość zasięgu).
Wartość ta bardzo szybko znikała i w czasie normalnej jazdy nawet na trasie nie można było tej wartości osiągnąć.
Zdarzały się nieplanowane postoje np na autostradzie kiedy to po prostu zasięg znikał w oczach i dojazd do stacji stawał się niemożliwy.
Po kilku wizytach w serwisie zmianach oprogramowania i wymianie pływaka zniknęła funkcja wartości średniego spalania z komputera, nie mam tej pozycji w menu.
Twierdzą obecnie że to najnowsze oprogramowanie i tak musi zostać żeby wartość rezerwy poprawnie wskazywało.
Proszę nowych użytkowników 1.8TDCI GoldX o opis tego co mają w samochodzie i jaką wersję i jak u Was zachowuje się wskaźnik zasięgu.
Pozdrawiam

lisec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-12-2009, 21:44   #2
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
Domyślnie Odp: Brak średniego spalania

Jeżeli by było najnowsze to moim zdaniem oprócz średniego spalania powinno również pojawić się chwilowe spalanie. U mnie wskaźnik pokazuje w miarę dobrze,choć potrafi czasem zrobić niespodziankę gdy np. wieczór pokazuje zasięg 50km a rano po odpaleniu 0 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale staram się nie doprowadzać do takich sytuacji. Natomiast rezerwa pokazuje dobrze, mniej więcej zapala się gdy w baku jest około 8 litrów

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-12-2009, 21:52   #3
Strzeszku
ford::advanced

Imię: Łukasz
Model: Alfa Romeo
Silnik: 1,75
Rocznik: 2013

U mnie także był problem ze wskażnikiem zasięgu i poziomu paliwa. Kiedyś*nawet auto zgasło mi w trasie pomimo wskazania zasięgu 120km. Po zalaniu 5l do baku wskazywało 250km zasięgu. W maju na 1 przeglądzie wgrali mi nowy soft do komputera (była akcja serwisowa), ale wszystkie parametry wyświetlane przez komputer pozostały. Rano sprawdzę wersję softu jaką mam w komputerze i numer akcji serwisowej.
Strzeszku jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2009, 08:49   #4
lisec

Cytat:
Jeżeli by było najnowsze to moim zdaniem oprócz średniego spalania powinno również pojawić się chwilowe spalanie. U mnie wskaźnik pokazuje w miarę dobrze,choć potrafi czasem zrobić niespodziankę gdy np. wieczór pokazuje zasięg 50km a rano po odpaleniu 0 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale staram się nie doprowadzać do takich sytuacji. Natomiast rezerwa pokazuje dobrze, mniej więcej zapala się gdy w baku jest około 8 litrów
Cytat:
Napisał Strzeszku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie także był problem ze wskażnikiem zasięgu i poziomu paliwa. Kiedyś*nawet auto zgasło mi w trasie pomimo wskazania zasięgu 120km. Po zalaniu 5l do baku wskazywało 250km zasięgu. W maju na 1 przeglądzie wgrali mi nowy soft do komputera (była akcja serwisowa), ale wszystkie parametry wyświetlane przez komputer pozostały. Rano sprawdzę wersję softu jaką mam w komputerze i numer akcji serwisowej.
Witam Kolegów
Wcześniej przed zmianą i próbami naprawy w Aucie były wszystkie funkcje
Teraz jest chwilowe spalanie a nie ma średniego
Te funkcje były i pozostałe są zniknęła tylko ta funkcja średniego spalania.
To właśnie z Tym problemem kolega walczy w swoim samochodzie bo parę razy miał zasięgu 120km a po przejechaniu kilkunastu na Autostradzie brakowało mu paliwa żeby dojechać do najbliższej stacji.
Stary 03-12-2009, 21:05   #5
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Najważniejsze kiedy zapala Ci się rezerwa i ile na niej przejedziesz, zasięg to tylko orientacyjny bajer , bo jedziesz 90km/h trasą pokazuje zasięg 120km , wjeżdżasz na autostradę i myk 150km/h i za 10 minut wskaźnik pokaże 0 bo zasięg oblicza na podstawie ostatnich iluś tam kilometrów i stylu jazdy jakim jechałeś. Ja robię tak ,zapala się rezerwa i wiem że więcej niż 50km lepiej nie robić bez tankowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2009, 07:15   #6
lisec

Cytat:
Najważniejsze kiedy zapala Ci się rezerwa i ile na niej przejedziesz, zasięg to tylko orientacyjny bajer , bo jedziesz 90km/h trasą pokazuje zasięg 120km , wjeżdżasz na autostradę i myk 150km/h i za 10 minut wskaźnik pokaże 0 bo zasięg oblicza na podstawie ostatnich iluś tam kilometrów i stylu jazdy jakim jechałeś. Ja robię tak ,zapala się rezerwa i wiem że więcej niż 50km lepiej nie robić bez tankowania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No tak ale w aucie kolegi nie ma funkcji średniego spalania.
A temat zasięgu wygląda tak, lecisz sobie na trasie komputer pokazuje 80km i zapala się rezerwa i jedziesz cały czas tak samo a zasięg znika w oczach w przeciągu 20km.
Wydaje mi się że autko powinno te 80km zrobić, to jest orientacyjna odległość między stacjami na autostradzie a uzyskać jej nie możesz. Tą kwestią serwis się już zajął i jest lepiej.
Głównie chodzi mi o info średniej wartości spalania.
Pozdrawiam
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania