Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-12-2009, 12:30   #41
TTT
ford::average

Model: Mondeo Ghia MKIII Kombi Automat, Transit Jumbo
Silnik: 2.0 TDci / 2.2 TDci 125 KM
Rocznik: 2004 / 2012
Domyślnie Odp: Czy możliwy brak podgrzewacza cieczy chłodzącej?

Romekcz - to co do tej pory rozgryzłeś to chyba i tak pionierskie informacje. Temat montażu na pewno interesujący - i sporo osób pewnie czeka na "pierwszy montaż".

TTT jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2009, 13:17   #42
romekcz

Imię: Romek
Model: Mondeo seria 40 (TREND)
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2005

Cytat:
Romekcz - to co do tej pory rozgryzłeś to chyba i tak pionierskie informacje. Temat montażu na pewno interesujący - i sporo osób pewnie czeka na "pierwszy montaż".
Może i pionierskieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. W moim autku takiego podgrzewacza nie mam. To co napisałem to wyczytałem ze schematu elektrycznego. Ale szukam, szukam i szukam. Muszę podjechać do ASO może tam mi uchylą rąbka tajemnicy i powiedzą czy trzeba to ustrojstwo aktywować czy wystarczy tylko montaż, podłączyć się wg schematu i będzie działaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
romekcz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2009, 14:22   #43
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Cytat:
Napisał romekcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może i pionierskieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. W moim autku takiego podgrzewacza nie mam. To co napisałem to wyczytałem ze schematu elektrycznego. Ale szukam, szukam i szukam. Muszę podjechać do ASO może tam mi uchylą rąbka tajemnicy i powiedzą czy trzeba to ustrojstwo aktywować czy wystarczy tylko montaż, podłączyć się wg schematu i będzie działaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Nie wiem jakim schematem się posługiwałeś, ale u mnie nie ma przekaźnika/przekażników o numerze K68. Piszę to na podstawie obejrzenia obydwu skrzynek bezpiecznikowo/przekaźnikowych w swoim samochodzie jak i schematów owych skrzynek. Załączam fotki:
http://zapodaj.net/caf9e6049740.jpg.html
http://zapodaj.net/ec7f52996695.jpg.html
Druga sprawa której nie rozumiem to, że piszesz: dwie świece do K68, a trzecia do drugiego K68, nr nóżki pomijam. Przecież trzy świece w podgrzewaczu wg Microcata schodzą się w jeden przewód/ kabel i są zakończone oczkiem (czyli wszystkie trzy są połączone równolegle). Wyjaśnij w takim razie jak to Ty rozumiesz i co z tymi przekaźnikami K68?

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2009, 19:13   #44
romekcz

Cytat:
Napisał 12345mario Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie wiem jakim schematem się posługiwałeś, ale u mnie nie ma przekaźnika/przekażników o numerze K68. Piszę to na podstawie obejrzenia obydwu skrzynek bezpiecznikowo/przekaźnikowych w swoim samochodzie jak i schematów owych skrzynek. Załączam fotki:
http://zapodaj.net/caf9e6049740.jpg.html
http://zapodaj.net/ec7f52996695.jpg.html
Druga sprawa której nie rozumiem to, że piszesz: dwie świece do K68, a trzecia do drugiego K68, nr nóżki pomijam. Przecież trzy świece w podgrzewaczu wg Microcata schodzą się w jeden przewód/ kabel i są zakończone oczkiem (czyli wszystkie trzy są połączone równolegle). Wyjaśnij w takim razie jak to Ty rozumiesz i co z tymi przekaźnikami K68?
W poniedziałek podeślę schemacik
Stary 19-12-2009, 22:20   #45
Tomek2907

Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał romekcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Muszę podjechać do ASO może tam mi uchylą rąbka tajemnicy i powiedzą czy trzeba to ustrojstwo aktywować czy wystarczy tylko montaż, podłączyć się wg schematu i będzie działać
Wg mnie nic tu nie trzeba aktywować, tylko musi być jeszcze powiązanie tej nagrzewnicy z temperaturą zewnętrzną . Tak aby włączała się przy określonych temperaturach.
U mnie w przypadku Eberspachera jest od tego specjalny czujnik temperatury który poniżej temp. 5 stopni zwiera obwód i przekazuję napięcie 12 V na sterownik dogrzewacza i ten się uruchamia automatycznie . Ale jak to jest w dogrzewaczu elektrycznym trzeba by dokładnie sprawdzić w TIS-ie.
W wolnej chwili zerknę, bo sam jestem ciekaw.
Pozdrawiam
Tomek2907 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2009, 21:28   #46
rafano

Imię: Rafał
Model: Mondeo III Hatchback wer. Ghia
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002

Czy może ktoś dokładnie opisać zasadę działania tego urządzonka, mam coś takiego u siebie. Chodzi mi dokładnie kiedy to się włącza, jak długo grzeje, jak można domowym sposobem sprawdzić poprawność działania. Ostatnio mam problem z rozgrzewaniem się silnika, podejrzewam termostat ale tak przy okazji chcę sprawdzić podgrzewacz.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg podgrzewacz.jPG (32.5 KB, 269 wyświetleń)
Stary 20-12-2009, 23:43   #47
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Cytat:
Napisał rafano Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy może ktoś dokładnie opisać zasadę działania tego urządzonka, mam coś takiego u siebie. Chodzi mi dokładnie kiedy to się włącza, jak długo grzeje, jak można domowym sposobem sprawdzić poprawność działania. Ostatnio mam problem z rozgrzewaniem się silnika, podejrzewam termostat ale tak przy okazji chcę sprawdzić podgrzewacz.
Na zimnym silniku po odpaleniu sprawdzić, czy jest napięcie 12V= na świecach względem masy. Jeśli jest to zapiąć cęgi Dietza (obejrzyj w Google jak wyglądają) na prąd stały i zobacz, czy jest pobór prądu rzędu ok. 20A. Wyłącza się podgrzewacz po osiągnięciu właściwej/nominalnej temperatury silnika.

Tak a'propos, wrzuć więcej fotek jak poprowadzona jest instalka do skrzynki bezpiecznikowej pod maską silnika, bo i inni by chcieli cosik takiego zamontować. I jeszcze jedno, czy trzy kable od poszczególnych świec schodzą się w jeden gruby?

668855686

Ostatnio edytowane przez Mariusz ; 20-12-2009 o 23:47
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-12-2009, 14:06   #48
rafano

Imię: Rafał
Model: Mondeo III Hatchback wer. Ghia
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002

Zrobiłem te zdjęcia jak miałem auto na wymianie oleju silnikowego, chłopaki jak zdjęli osłonę silnika to pstryknąłem dwie foty. To co pamiętam to te kable schodzą w jedna wiązkę i biegną w górę. Jak będę miał chwile i możliwość to spróbuje zrobić więcej zdjęć od góry silnika.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Auto.jpg (88.6 KB, 243 wyświetleń)
Stary 21-12-2009, 16:59   #49
romekcz

Obiecany schemat (chyba że to nie ten?):
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Schemat.jpg (93.5 KB, 223 wyświetleń)
Stary 21-12-2009, 20:25   #50
karex
ford::expert

Model: Mondeo Mk4 i Mk5 oczywiście kombi
Silnik: DW10C 140KM i EcoBlue 190KM
Rocznik: 2012.05 i 2021.07

Niestety nie uwzględnili, że ten schemat z tego co mi się zdaje jest aktualny dla aut do końca 2003 r Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Może w środę uda mi się wreszcie zainstalować na kompie co potrzeba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Bo niestety dzisiaj w dość bliskiej rodzinie zapowiedział się pogrzeb Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Niech ten rok już się skończy...
karex jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania