Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-12-2009, 22:51   #1
transicik93
ford::average

Model: transit
Silnik: 2,5D
Rocznik: 1995
Domyślnie Kilka tematów

Witam kolegów.W jednym watku chciałbym poruszyć kilka tematów.
Pierwszy dotyczy wału napędowego.Nie tak dawno miałem przykre przygody z owym wałem.
Oddałem go do regeneracji,jakiś czas było wszystko cacy.Jakiś czas to ok 4-5 tyś.Po tym przebiegu padła podpora(rozerwało gumę pomiędzy łożyskiem i metalowym pierścieniem.
POWÓD-krzywy wał który został zle zespawany w firmie która zajmuje się naprawa wałów.Wspawali mi krzyżaki od żuka i tak to zj.....ali że szok.Wał był krzywy jak serdel.Teraz jest ok.A to za sprawa Pana Zdzisia który rozciał go i zespawał na nowo.
Zdzisio to gość który zjadł zęby na wałach więc moge go śmiało polecić.Zainteresowanym podam namiary.
Drugi watek dotyczy płomieniówki.Czy komuś z was tak jak mi zaczyna działać dopiero przy około -15 mrozu? Bo u mnie tak jest.Można jakoś to przeregulować,żeby działało przy np -10?
Trzeci temat dotyczy swiateł pozycyjnych.Chciałbym zapytac które piny na kostce od przełącznika zespolonego świateł włączaja pozycje.Jeśli ktoś zna odpowiedz to z góry dzikuję.Pozdrawiam

transicik93 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-12-2009, 23:19   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Kilka tematów

Światła pozycyjne to są piny 30 (przewód czerwony) i 58 (przewód srebrno-żółty).

Ja mam wspawane krzyżaki od Żuka już wiele lat i nic się nie dzieje - ale w tej firmie (pod Warszawą) robię wały już 20 lat. Trzeba jednak regularnie smarować przegub - tam jest kalamitka. Jeżeli miałeś skrzywiony wał, to jak dało się go wyważyć? Nie huczał ci wał? Z resztą łożysko podpory w wersji krótkiej Transita to porażka - mimo, że założyłem dodatkowy odrzutnik od Mercedesa, to w warunkach warszawskich łożysko wytrzymuje u mnie ok. 30.000km, a podpora trzy łożyska. W moim 2,5D (700.000km) myślę, że łożysko zmieniane było ze 20 razy. Ale takiego zasolenia jezdni jak w Warszawie to chyba nigdzie indziej na świecie nie ma...

Żeby zmienić temperaturę włączenia świecy, to trzeba ingerować w elektronikę modułu i mieć przy tym komorę temperaturową do testów. Chyba prościej kupić nowy moduł za jedyne 200zł...
Stary 22-12-2009, 19:17   #3
transicik93

Wojtku wał był skrzywiony,tzn krzywo wspawali mi krzyżaki od zuka.Wrzucilismy wał na wyważarke i po włączeniu machinerii o mało przez okno nie wyskoczył,takie miał bicie.Zdzisiu rozciął go przy krzyżaku,dotoczył tulejkę którą wpasował w srodek i na wyważarce zespawał od nowa.Wyszło cacy,wał nie bije,nie huczy,może trzeba go jeszcze troche wyważyć,ale to już pestka.Co do podpory w transitach to chociaż krótko smigam osiołkiem i brak mi doświadczenia to się z Toba,Wojtku, zgodzę.Porażka.
Teraz co do świecy zapłonowej to już nie nadążam za nią.Dziś rano było -7 i kontrolka świeciła.A wcześniej przy nawet przy -10 nie świeciła,już miałem przerabiać na włącznik w kabinie.
Stary 22-12-2009, 19:28   #4
Adasko_Transit
ford::advanced

Model: Boxer
Silnik: 2.8 HDI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał transicik93 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do podpory w transitach
I moją bolączką były podpory. Wymieniono mi same łożyska, podpory zostały stare. Wytrzymały u mnie 1,5 miesiąca. Idąc za ciosem, by się usamodzielnić sam kupiłem nowe podpory z łożyskami i samemu je wymieniłem. Operacja prosta, choć trzeba było się po ziemi potarzać.

Cytat:
Napisał transicik93 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teraz co do świecy
U mnie było podobnie w 2,5TD '92. Przy -8 włączała się dopiero kontrolka, choć pewności nie miałem czy działa. Dobra kompresja + przyzwoity aku i palił za każdym razem. Jedynym wyjątkiem był u mnie brak styku w kostce do Epic'a, elektrozawór nie reagował i na nic stał się gwałt na silniku samostartem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Stary 22-12-2009, 20:53   #5
transicik93

Mój po kupnie dziwnie sie zachowywał,bo jak przyszły lekkie przymrozki to ciężko palił.Myślałem że silnik skatowany.Ale zmieniłem olej,filtry,kilka razy nalałem różnych specyfików do diesla i teraz nie ma problemu z odpaleniem.Jedynie po dwóch mroznych nocach(-1Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. sedzonych jak zawsze pod chmurką aku odmówił posłuszeństwa.Ale kable rozruchowe i osobówka pomogły.Chwycił od strzału.Może to też kwestia paliwa.Ja zawsze tankuje na jednej stacji a mają tam bdb ropkę.Ważną rolę spełnia olej.Mam teraz półsyntetyk mobila,kreci leciutko.Wcześniej na mineralnym kręcił wyraźnie wolniej.
Stary 25-12-2009, 14:33   #6
bksfuo
ford::advanced

Imię: Michał
Model: mk5, mk6, master,LT46,canter
Silnik: 2.5d;2.0;1.9 ;2,2; 2,8; 2,8
Rocznik: 1997, 2003, 2005, 2005, 1997,2003

juz to pisalem .. dla mnie robil to z kolei pan Kazio ktory nie zna sie na niczym!!! wiec z walem jest taki motyw ze trzeba normalnie zaklepac krzyzaki orginalne nic nie spawac. Mi zepsol to w 3 transitach później kupiłem pobitego tranzystorka padl mi silnik i bylo taniej kupic caly uszkodzony samochod niz silnik, i znow poprosilem pana kazia by wzią zmienil silnik ale przelozyl go wraz ze skrzynia i walem by nic nie spierdolil.. zajechalem odebrac i pan kazio niestety zapobiegawczo znow rozwiercil otwory zaspawal od zuka krzyzaki i spierdol!!!! chlop pokazywal mi fakture za regenracje walu 2.200zl pol roku przez zakupem hehe pan kazio wszystko potrafi zepsoc rowniez zawory mlotkiem prostuje i zaklada ale to inna bajka pamietajcie robcie wdl zasad ;]

i jeszcze jedno czego sam nie zrobisz to nie będzie zrobione pamału od naprawy do naprawy przy wielkiej Waszej pomocy stane sie mechanikiem transitow ;]
bksfuo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania