Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-01-2010, 13:25   #1
admd1
ford::beginner

Model: ford focus
Silnik: diesel
Rocznik: 1999
Domyślnie uszczelka pod głowicą czy pompa wody padła ?

Witam, mam następujący problem w moim focusiku z nadmuchów w kabinie leci zimne powietrze, wskaźnik temperatury po przejechaniu kilkunastu kilometrów na trasie wskoczył na czerwone pole. Zatrzymałem się podniosłem maskę w zbiorniku wyrównawczym coś tam bulgotało ( nie gotowało się), a chłodnica była zimna. Czy uszczelka pod głowicą czy pompa wody padła ???

admd1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2010, 13:37   #2
bercolek

Imię: bogdan
Model: focus tddi
Domyślnie Odp: uszczelka pod głowicą czy pompa wody padła ?

[QUOTE=admd1;1325604]Witam, mam następujący problem w moim focusiku z nadmuchów w kabinie leci zimne powietrze, wskaźnik temperatury po przejechaniu kilkunastu kilometrów na trasie wskoczył na czerwone pole. Zatrzymałem się podniosłem maskę w zbiorniku wyrównawczym coś tam bulgotało ( nie gotowało się), a chłodnica była zimna. Czy uszczelka pod głowicą czy pompa [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] padła ???

witam
niestety najpewniej to pierwsze
pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez bercolek ; 28-09-2011 o 13:26
bercolek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2010, 13:43   #3
OXEED
ford::average

Model: FOCUS MKI
Silnik: 1,6 16V ZETEC-SE
Rocznik: 2004

a jak z poziomem oleju ?, jak padła uszczelka pod głowica to będzie woda w oleju.

FOCUS MKII, 1,6 Duratec, 2005r
OXEED jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2010, 13:46   #4
Hetfield

Jak przybywa olej w skrzyni a ubywa w zbiorniczku to: uszczelka pod głowicą lub w gorszym przypadku pęknięta głowica.pozdro.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2010, 14:35   #5
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Jeżeli w plynie nie widac oleju lub olej nie przybywa to na 99% pompa wody.
Stary 06-01-2010, 17:12   #6
Toni999
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi/ 1,6 16V
Rocznik: 2001 / 2004

Cytat:
Napisał OXEED Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a jak z poziomem oleju ?, jak padła uszczelka pod głowica to będzie woda w oleju.
Niekoniecznie
wszystko zależy od tego w którym miejscu zostanie uszkodzona uszczelka ja sam w poprzednim samochodzie miałem sytuację że uszczelka uległa uszkodzeniu między cylindrem a kanałem wodnym więc olej był do końca czysty natomiast wywalało płyn ze zbiorniczka oraz ciągle go ubywało
Toni999 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2010, 17:27   #7
Dinar
ford::professional

Model: FF1+S-Max-Fiesta
Silnik: 2,0TDCI 130 aut - 1,4 TDCI
Rocznik: 2008r titan.- 2002r

Cytat:
Napisał admd1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, mam następujący problem w moim focusiku z nadmuchów w kabinie leci zimne powietrze, wskaźnik temperatury po przejechaniu kilkunastu kilometrów na trasie wskoczył na czerwone pole. Zatrzymałem się podniosłem maskę w zbiorniku wyrównawczym coś tam bulgotało ( nie gotowało się), a chłodnica była zimna. Czy uszczelka pod głowicą czy pompa wody padła ???
To wygląda mi na brak płynu,za mały stan,nie piszesz czy to po nocnym postoju jechałeś i nie wiadomo czy stan płynu był, u mnie obudowa wentylatora przetarła jeden kanalik w chłodnicy i płyn po nocy uciekł trochę, nie było obiegu i tak miałem,lekkie zagrzanie nie uszkodzi silnika zwłaszcza jak ma już po stu tysiacach.A może termostat.
Dinar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2010, 18:28   #8
admd1

Model: ford focus

w oleju nie widać wody, płynu też raczej nie ubyło, przejechałem około 30km poza miastem i wskaźnik temperatury był na środku, następnie podszedł pod czerwone pole, zwolniłem do 90km/h wskaźnik wrócił na połowę, po przejechaniu kilku następnych kilometrów wskoczył na czerwone ??? też się zastanawiam nad termostatem
admd1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2010, 15:26   #9
carla02
ford::amateur

Model: Ford C Max
Silnik: 1,6 DCI
Rocznik: 2009

Witam,
Panowie oświećcie mnie bo trochę dziś zbaraniałam...Miałam ten sam problem jaki jest tutaj opisywany. Ubywało ciągle płynu z chłodnicy pomimo dolewania....też myślałam ze to pompa ale okazało się ze termostat tzn jakaś tam uszczelka ale trzeba było kupić cały termostat. Koszty groszowe..ok 75 zł. Przy okazji poprosiłam, żeby mechanik sprawdził szczęki bo trochę tarło. Szczęki jak nowe...tylko cylinderek hamulcowy do wymiany 35złGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zmieniono termostat i ten cylinderek. Koszt części 110zł a robocizna .....220zł. W sumie za te wymiany i czyszczenie tylnych bębnów. Czy jednak zostałam lekko naciągnieta? Bo ten koszt robocizny wydaje mi się trochę wysoki....
carla02 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2010, 15:49   #10
Sojer22
ford::amateur

Model: focus mk1
Silnik: 1.8tddi
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał admd1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w oleju nie widać wody, płynu też raczej nie ubyło, przejechałem około 30km poza miastem i wskaźnik temperatury był na środku, następnie podszedł pod czerwone pole, zwolniłem do 90km/h wskaźnik wrócił na połowę, po przejechaniu kilku następnych kilometrów wskoczył na czerwone ??? też się zastanawiam nad termostatem
Witam moim zdaniem powinieneś zalac zbiornik na max tzn jak pokazuje kreska na zbiorniku a pozniej porządnie go przegazować gdzieś pewnie w układzie znajduje sie powietrze a ja kto nie pomorze to przy zagrzanym silniku znaleść zaworek odpowietrzający i upuścić troszke płynu lub do ujścia powietrza.
Sojer22 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania