Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-01-2010, 22:01   #11
piterson76
ford::amateur

Model: FORD FOCUS
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Nauka jazdy Dieslem.

Cytat:
Napisał karolx Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

Od okolo tygodnia jestem szczęsliwym posiadaczem forda focusa 1.8 TDCI z 2002r i w związku z tym mam pytanie:

Jak powinno się jeździć dieslem?

Znalazłem kilka artykułów mówiących o tym, że jeżeli osoby wcześniej nie jeżdżące dieslem nie zmienią swoich nawyków (w moim przypadku nabytych w Vectrze 2.0 + LPG) to szybko zniszczą silnik a co więcej nie wykorzystają pełnych możliwości silnika diesla.

Problem polega na tym, że nigdzie nie znalazłem informacji jakich to nawyków należy się pozbyć - a co ważniejsze - jakie nawyki w sobie wyrobić.

W szczególności interesuje mnie temat rozpędzania auta - znalazłem taki oto wykres mocy/momentu od obrotów dla mojego silnika:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Na stan mojej wiedzy (która nie jest zbyt wielka) wynika, że aby optymalnie przyspieszać należy utrzymywać jak największy moment obrotowy. Jeżeli trzymać się tej zasady, z tego wykresu wynika, że dieslem nie powinno się wskakiwać na obroty powyżej ~2500 a gdy osiągnie się ~2800 powinno się zmieniać bieg (coś co bylo nie do pomyślenia w moim silniku LPG który dopiero przy ~3000 zaczynał się poważniej zbierać).

Z góry dzięki za wszelkie informacje.

PS. Jestem świadomy że teoria to jedno a najłatwiej testować to empirycznie sprawdzając odczucia związane z przyspieszaniem jednak ponieważ póki co większość czasu jeżdżę po mieście więc nie mam zbytnio miejsca na eksperymenty. Poza tym odrobina teoretycznego przygotowania jeszcze nikomu nie zaszkodziła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wystarczy słuchać silnika a nie patrzeć na obrotomierz

piterson76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2010, 15:05   #12
Karlito
ford::advanced

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002

Moim zdaniem trzymanie silnika ponizej 2000 to kat morderca. Wiadoma sprawa na zimnym delikatnie wtedy to ok ale na ciepłym to daje mu tyle obrotów zeby przy zmianie biegu spadły do 2tys.
Moze i przy mniejszych obrotach silnik daje rade ale tylko jak sie przyspiesza delikatnie mocny but i czuc ze silnik ma wysiłek.
Hamowanie silnikiem jaknajbardziej ok ale jest ale jezeli robimy to nieumiejętnie to zaraz 2 masa moze powiedziec papa głównie (gdy podczas hamowania zmieniamy bieg na niższy)
Stary 16-01-2010, 23:07   #13
p.s.
ford::average

Model: Fiesta mk.VI
Silnik: 1.4 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał Karlito Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Moim zdaniem trzymanie silnika ponizej 2000 to kat morderca. Wiadoma sprawa na zimnym delikatnie wtedy to ok ale na ciepłym to daje mu tyle obrotów zeby przy zmianie biegu spadły do 2tys.
Moze i przy mniejszych obrotach silnik daje rade ale tylko jak sie przyspiesza delikatnie mocny but i czuc ze silnik ma wysiłek.
Hamowanie silnikiem jaknajbardziej ok ale jest ale jezeli robimy to nieumiejętnie to zaraz 2 masa moze powiedziec papa głównie (gdy podczas hamowania zmieniamy bieg na niższy)
zgadzam się że jak się chce jechać bardzo dynamicznie to ostre wcislanie gazu przy obrotach 1500 nie jest dobre z uwagi na duże obciążenie silnika. Ale jak się jedzie spokojnie to nie ma problemu, lekko gazem i jest ok. Najlepiej i najbezpieczniej jest mieć ok 2000 obr./min. wtedy i przyspieszysz i zhamować możesz. Ale np jak jadę już z taką prędkością że szybciej nie można (przez warunki i sytuację np sznur aut) to wtedy można spokojnie mieć 1500 obr./min. i nic złego się nie stanie, tyle że gwałtownie nie przyspieszę.
Poza tym nie zgodzę się z Twoją opinią na temat hamowania silnikiem. Jak hamujesz silnikiem i obroty zejdę do np 1300 to wtedy redukujesz bieg, obroty podskakują do ok 2000 i dalej możesz dohamowywać. Nie słyszałem żeby to negatywnie wpływało na 2-u masę. Oczywiście nie należy tego stosować jak się jedzie na 2 biegu, tj nie redukować do 1 biegu.
Podsumowując należy obserwować sytuację na drodze bo nieraz można jechać z 1500 obr./min. a nie raz lepiej mieć te 2000 i nie wrzucać wyższebo biegu bo widać że np zaraz będzie można jeszcze przyspieszyć
p.s. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2010, 01:47   #14
karolx
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2002

Bardzo dziekuję wszystkim za rady.

W sumie coś w tym jest, że chyba lepiej słuchać silnika niż patrzeć na obrotościomierz jednak gdy na początku nie wiadomo jaki dźwięk jest "dobry" a jaki "zły" zawsze zostaje stary dobry obrotościomierz ;]
karolx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania