![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 22-11-2005
Model: Ford Fiesta MK3
Silnik: 1.3 benzyna
Rocznik: 1994
|
Witam mam problem z moja fiesta 94r poj silnika 1.3i Mianowicie problem polega na tym że silnik szarpie na wolnych obrotach zachowuje się jakby nie było iskry na 2 cylindrze ( ale jest to dziwne ) Po dodaniu gazu na jakieś 2 tyś obr. Silnik chodzi normalnie , ale jak ściągam i zakładam kabel na świece na wolnych obrotach to brak reakcji , dalej szarpie . Początkowo myślałem ze to kable WN, albo świece, sprawdziłem cewkę WN, czujnik położenia wału , dalej nic , sprawdziłem luz na zaworach , sprężanie jest ok 16 bar . sprawdziłem CCP- Działa. Sonda lambda sprawna , Czasami podczas jazdy silnik strasznie przymulało , czasami potrafił zgasnąć na skrzyżowaniu , ale po ponownym uruchomieniu silnika , wszystko znowu było ok . Odłączyłem Map sensor od wtyczki , i silnik zaczął pracować równo , czy to powód że dostaje większa dawkę paliwa bez map sensora ??? Albo może być wałek rozrządu już wytarty . Pomóżcie proszę zanim wymienię niepotrzebnie połowę silnika
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zablokowany
Model: Ford fiesta + Elpigaz Leonardo XL
Silnik: 1.3i
Rocznik: 1995
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zablokowany
Model: Galaxy Ghia
Silnik: 2,8
Rocznik: '97
|
trzeba zczytać kody migowe, jeśli MAP to wyjdzie. Ja mam inny silnik we fieście ale zachowywała się dokładnie jak Twoja gdy miałem uszkodzony MAP. Ale najpierw kody migowe.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Jeździłem z odłączonym Map sensorem od wtyczki . silnik pracował równo , ale te spalanie 5l spaliła na 30 km . co zauważyłem jak wykręcałem świece to 1 3 i4 były od sadzy ( norma przy takim spalaniu ) ,a le na 2 była dobrze wypalona .Coś tu nie tak . Ale postaram się zczytac kody błyskowe . Czy coś wyjdzie , albo podmienić map sensor i będę miał chyba czarne na białym . No chyba że coś mnie znowu zaskoczy , bo to uparte auto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
Ostatnio edytowane przez maciejz82 ; 24-01-2010 o 21:07 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 24-04-2005
Model: VB/RT/GIII
Silnik: 2.0/1,2/1.8
Rocznik: 97/95/93
|
po odłączeniu wtyczki od MAP spalanie podskoczy o jakieś 1-2l /100km
poszukaj nieszczelności na ssaniu, sprawdź też ciśnienie paliwa przed dysza wtryskową 1atm ma być, na tej świecy co podejrzewasz że nie pali zmniejsz przerwę o 0,2mm i sprawdź prace jeżeli ściągnąłeś przewód ze świecy (nie rób tego więcej) i nie zmieniła się praca to zerknij na cewkę zapłonową - może mieć przebicie, bo ściągając kabel powinny 2 świece przestać pracować
wozidła... Vectra B 2,0 '97 - całkiem wygodne Twingo 1,2 '95 - mały pomykacz Golf III 1.8 GT '93 - bagażówka Yamaha XV700 [Regulamin Forum] [Szukaj] ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ http://img524.imageshack.us/img524/8421/emot2ok6.jpg |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Cewkę podmieniałem z takiej samej fiesty , map sensor podmieniłem , też nic . . sprawdzę ciśnienie paliwa . Jakie ciśnienie powinna dać sama pompa , bez uruchamiania silnika . a jakie ciśnienie powinno być na pracującym silniku . dodam że mam mono wtrysk , więc niema możliwości sprawdzenia ciśnienia paliwa , na jednym cylindrze . wyniki napiszę jak to sprawdzę .
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
ciśnienie paliwa na samej pompie to 4 bary . ciśnienie na wtryskiwaczu to 1bar .jak się ociepliło to silnik jeszcze gorzej pracuje . czuć nawet te szarpanie podczas jazdy na niższych obrotach . zmniejszyłem przerwę na świecy i nic nadal tak samo . do głowy już dostane za chwile . Co mu jest , brak mi już pomysłów :(
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
ford::average
![]() Imię: Darek
Model: Ford Fiesta MK6
Silnik: 1.3 KAT 51kW
Rocznik: 22.11.2002
|
Cytat:
Przeczyść z nagaru. to może być powodem... u mnie przerywał na wolnych obrotach gdyż ponieważ jeśli silnik pracuje na wolnych obrotach to powietrze dolatuje specjalnym kanałem pobocznym. gdy był zabrudzony to silnik dostawał za mało powietrza i szarpał. przeczyścili mi pół silnika z nagaru i teraz jest okGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Mój silniczek krokowy steruje otwarciem i domykaniem przepustnicy (wtrysk mono , prawdopodobnie weber . Robiłem samodiagnozę , były błędy Map sensora, i sondy lambda , ale to tylko przez to że jeździłem z odpiętą wtyczką po podłączeniu sondy , i map sensora , brak błędów . zastanawia mnie bardziej czy to nie będzie jakaś usterka mechaniczna . typu fałszywe powietrze , ale czyżby to miało występować tylko na 2 cylindrze . sprawdzę kolektor ssący , i wszelkie podzespoły , mam nadzieje że uda mi sie zerknąc na zawór ssący . dodaje że jest to silnik HCS OHV 1.3 60km
Ostatnio edytowane przez maciejz82 ; 31-01-2010 o 11:18 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Wymieniłem wałek rozrządu na nowy , głowica zrobiona , zawory podcierane , uszczelniacze wymienione na nowe . silnik lepiej się zbiera , ale te szarpanie ( dudnienie 2 cylindra )nie ustało -brak pracy na wolnych obrotach . , świece są dobrze wypalone , iskra wszędzie jest , wszystko posprawdzane (map sensor, cewka , kable, świece , CCP silniczek krokowy ,ciśnienie paliwa 4bary pompa, 1,5 bara na wtrysku ,ciśnienie sprężania (1- 13,5) , (2-14 ), (3-14) (4-14) bar w miarę wszędzie równe . Zawory mają prawidłowy luz . Pomóżcie co może być bo nie mam już pojęcia . No chyba że silnik jeszcze raz rozebrać, bo jedynie zostało mi tłoki wyciągnąć i sprawdzić pierścienie
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| fiesta mk3 , szarpanie , wolne oborty |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|