Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-02-2010, 20:16   #51
dg.
ford::advanced

Imię: Dawid
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCI 150KM>180KM>211KM chip
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Dobre wycieraczki

Moje przygody z wycieraczkami zaczely sie 2 lata temu po zakupie auta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Wszyscy na okolo mowili ze wycieraczki.. olac, brac najtansze i jezdzic. no to wzialem marketowe za 25zl komplet... pojedzilem miesiac i mnie szlag trafil Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. glosne,buczace, i gownianie zbierajace. No to zainwestowalem w bosha (zwykle z korpusem) 90zl komplet... no juz zdecydowana poprawa. posluzyly do teraz, ale juz byly dojechane. Zachowanie jak przy wycieraczkach za 25zl. Myslalem o valeo xtreme, ale zaspiewali 200zl za kompler <zonk>. Zadzownilem do serwisu forda, i chlopaki mi zapodali komplet orginalow (plaskie) za 120zl. (55cm i 50cm). Powiem rewelacja, cisza jak makiem zasial, troche sie poczulem na deszczu jak w nowym samochodzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.... idelanie zbieraja i chodza bezszelestnie. Na wycieraczkach tez jest napis Valeo, wiec mam nadzieje ze dobrze zrobilem nie kupujac tych za 200zl... czas pokaze. Na razie revelka. polecam

dg. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2010, 21:06   #52
jacob10
ford::average

Model: FORD TRANSIT
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2008

Ja tak samo zdecydowalem sie na oryginalne fordowskie wycieraczki. Kupilem na allegro za 115zl, minal rok i jak narazie nie widac jeszcze zuzycia, rowniez polecam
jacob10 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2010, 21:20   #53
ConectA__
ford::beginner

Imię: Michał
Model: FORD FOCUS
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 1999

Witam, pracuje w sklepie motoryzacyjnym i mam na codzień miliony pytań o wycieraczki. Sam na swojej szybie sprawdziłem już nie jedne wycieraczki. A wiec:
1. Alka - MASAKRA NIKOMU NIE POLECAM
2. VALEO - Trochę lepiej ale też rewelacji nie ma
3. Bosch - Jako zwykłe wycieraczki troszeczkę mażą szybkę ale do przeżycia
4. Bosch TWIN RETRO - S.U.P.E.R Cicha praca, dobre zbieranie ogólnie rewelacja do dnia dzisiejszego je użytkuje.
5. SWF - Nowość jeszcze nie stosowałem ale ponoć jest to org. w najnowszych autach... myślę że latem spróbuje z nimi.
Jeżeli ktoś chciałby zakupić jakieś wycieraczki lub inne części do Focusika piszcie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] lub 506 931 038Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ConectA__ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2010, 21:50   #54
patrykuu
ford::amateur

Model: Focus II
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2007

Witam, standardowe wycieraczki w zasadzie po roku użytkowania zaczęły zostawiać smugi.Samochód użytkował były mojej kobietki,a sądząc po rozwalonych nakrętkach do kół,to wycieraczkami szorował po zamarźniętej szybie...więc nic mnie już nie zdziwi... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wycieraczaki zmienione na Bosch Areo Twin...jestem w 100% zadowolony - pracują cichutko,dokładnie zbierają i nie zostawiają żadnych smug Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po Waszych opiniach sądząc,to kwestia dobrego egzemplarza,ale ogół, godny polecenia.
patrykuu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2010, 11:31   #55
maureliusz
ford::expert

Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005

To, że produkt w sklepie różni się od tego do fabryki czy ASO to normalka. Dlatego części samochodowe dzielimy na:
- OE - do fabryki,
- OES - do ASO jako części zamienne,
- Aftermarket - wolna amerykank fabryk, aby Kowalski miał coś w "dobrej cenie".
OE i OES bardzo często są tej samej jakości np. BMW rząda 100% to samo.
Żeby osłabić Was jeszcze bardziej, dodam, że często producenci się umawiają, że na Afetermarket jedni robią do takich modeli, drudzy do takich i ... się wymianiają potem!!! W ten sposób kupujecie amortyzatory firmy sachs... a środku tak naprawdę jest KYB z inną naklejką. Najlepsze jest to, że producenci jawnie o tym mówią w czasopismach branżowych...

Wycieraczki:
Obecnie jeżczę na Motorcraftach i naprawdę jak dla mnie jest OK. Jeżeli szybę mam dobrze umytą z soli, pióra przetarte podczas mycia szyby to nie mam im nic do zarzucenia, a mają już prawie rok.
Jeszcze jedno. Niektórzy się chwalą, że 2 lata na jednych wycieraczkach prześmigali...no comments! To już lepiej kupować co pół roku wycieraczki w Tesco, bo chociaż smugi będą, to chociaż guma nie będzie zparciała i nie będą szyby rysować. Wycieraczki powinno sie zmieniać min. raz w roku, no chyba, że ktoś trzyma samochód w garażu zdala od słońca i mrozu i jeździ tylko do kościoła :-)
maureliusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2010, 13:58   #56
niko123

Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TI-VTC
Rocznik: 2009

Ja mam Płaskie DIPP i jestem zadowolony - komplet allegro 30 zł.
Stary 21-02-2010, 17:13   #57
bargus

Imię: Robert
Model: Focus [Mk2] FL
Silnik: 1.8 TDCI 138KM & 360Nm V-Tech
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał niko123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja mam Płaskie DIPP i jestem zadowolony - komplet allegro 30 zł.
Ja z Dippa nie jestem zadowolony. Od początku wycieraczka od kierowcy zostawia paski co mnie doprowadza do szału. Guma niby idealna, próbowałem doginać pióro i nic to nie daje. Dodam,że szyba też w stanie idealnym- bo nigdy nie "drapana". Poprzednie Alki po 9zł za szt. były o niebo lepsze. Może trafiłem na taką felerną sztukę bo ogólnie ludzie się o nich dobrze wypowiadają.
bargus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2010, 22:45   #58
maureliusz

Odgrzebie temat. Wczoraj wrzuciłem na pokład oryginalne Motocrafty (bananki) zakupione w ABC-Focus - zwlekałem, bo jeszcze były mrozy, a chciałem sprawdzić jak "dziewicze" ;-) będą się spisywać. Powiem krótko: REWELACJA! Cicho i świetnie wycierają. Warte swe ceny (chociaż 100zł za komplet to raczej nie tak znowu dużo - różne wynalazki jak Valeo Sielencio czy Bosch Twin kosztują więcej).
maureliusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2010, 09:44   #59
korek007
ford::professional

Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000

Ja od kilku lat kupuję Bosch Eco - w markecie komplet na przód kosztuje nie więcej niż 50 zł. Wymieniam raz w roku, po zimie. Nie narzekam, spisują się poprawnie.
korek007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2010, 20:08   #60
maureliusz

Tym razem będzie o tylnej wycieraczce do MK2 :-)
Długo czekoś szukałem i nic... Aż tu dzisiaj w OBI zobaczyłen Unipoint`a...33cm, dwie wycieraczki za...8,50zł:-) Oczywiście, grzech nie spróbować. Wystarczyło z starej (oryginału) wyciągnąć ten plastyk, do którego mocuje się ramię i założyć do Unipointa i gra :-) W stanie wolny trochę odstaje z jednej strony, ale jak już przejedzie po szybie :-) wow, wreszcie mam wytartą szybę z tyłu:-)
I w ten sposób kupiłem spoko wycieraczkę, 33cm za...4,25zł:-)
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania