Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-03-2010, 16:42   #591
Adiktg
ford::beginner

Model: Fiesta GoldX
Silnik: 1.25 82 PS
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

Tak dobrze to chyba nie będzie, żeby radio samo wykryło. Ale po podjechaniu do serwisu pewnie się da włączyć.
W drugim aucie też na F, (francuskie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) miałem poprowadzoną instalację do tylnych głośników tylko nie było głośników.
Niestety w fiescie, przynajmniej w katalogu pod moim nr. VIN wyświetla że brak przwodów, do głośników, w tylnych drzwiach.

Właśnie oglądałem w dekoderze VIN, w co wyposażona jest moja wersja. Wyszło mi że mam "Z lampką w zagłówku".
Się zastanawiam gdzie ta lampka?

Ostatnio edytowane przez Adiktg ; 19-03-2010 o 16:53
Adiktg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2010, 17:11   #592
mancat
ford::advanced

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB

Pytałem jakiś czas temu w ASO, chyba też tu o tym pisałem, ile kosztowałoby podłączenie tylnych głośników (bo mam 4, ale w przednich drzwiach). Wycenili, z tego co pamiętam, na około 400 zł z ewentualnymi przewodami. Myślę ciągle co z tym zrobić, na ile poprawi się odsłuch... musiałbym usiąść z w jakiejś 6-głośnikowej fieście i posłuchać.

Rozumiem, że wzmacniacz w tańszym radiu 4-głośnikowym jest jaki sam jak w 6-głośnikowym? Czy może różnice są dużo większe niż tylko ilość głośników?

Też mam tę lampkę w zagłówku wpisaną i nie mam pojęcia o co chodzi. Przy dzisiejszym sprzątaniu auta obejrzałem dokładnie wszystkie zagłówki i żadnej lampki nie znalazłem ;-).
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2010, 20:45   #593
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Obydwu Wam odpowiem, że jeśli nie macie głośników, to na 100% nie macie przewodów w drzwiach, niestety. Oczywiście wiązka w środkowym słupku jest, ale tam się kończy. Nie wiem jaka jest wtyczka w słupku w tym modelu, ale w poprzednim sam zamontowałem przewody do głośników w tylnych drzwiach. Kupiłem konektory i idealnie pasowały w oryginalną wtyczkę.

@mancat 400pln jakąś straszną kwotą nie jest jeśli za wszystko z głośnikami. Wiązki w drzwiach Ci wymienią całe na nowe, choć brakuje tylko 2 kabelkówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zawsze możesz też kupić sam głośniki.
Co do radia to się rozpisywaliśmy powyżej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Automatyczne wykrywanie przewodów jest proste w realizacji, ale może nie jest zaimplementowane.

Szkoda, że na śląsku mieszkasz. Chyba, że planujesz odwiedzić centralną Polskę albo jak ja będę leciał z Katowic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Albo jedź do salonu i posłuchaj. Ja na jeździe próbnej miałem wersję niemalże taką jak kupiłem.
Pobawiłem się wyciszeniem P-T Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Generalnie, to cała scena dźwiękowa przesuwa się trochę do tyłu. Moje subiektywne odczucie, że jest większa dynamika i co oczywiste głośność. Bas też jest lepiej wyczuwalny.
Jak zdobyć VIN dekoder?

Ostatnio edytowane przez boncio ; 19-03-2010 o 20:48
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2010, 20:55   #594
mancat

Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB

Ja zakładam, że nie mam, wiec luz. I też wydaje mi się, że ta cena nie jest jakaś zabójcza, jak na aso. Raczej wziąłbym fabryczne głośniki żeby nie mieć jakiś przekopów z gwarancją potem.

Aha, to czego się dowiedziałem to fakt, że z przodu i z tyłu są te same głośniki i że po założeniu tylnych uruchomi się opcja balansu przód-tył. Tylko, że z przodu jest podział na głośniki małe (wysokotonowe w górnej części drzwi) i duże (w dolnej części drzwi). Czyli z tyłu będą tylko głośniki przenoszące średnie i niskie tony? Jak to działa? Czy te wysokotonowe głośniki z przodu są tylko dla podkreślenia wysokich tonów, a te na dole i tak przenoszą całe pasmo?
mancat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2010, 21:28   #595
Adiktg

Cytat:
Napisał mancat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy te wysokotonowe głośniki z przodu są tylko dla podkreślenia wysokich tonów, a te na dole i tak przenoszą całe pasmo?
Teoretycznie to te na dole dostają całe pasmo, jednak ze względu na konstrukcję nie są w stanie wydać wysokich dzwięków. Dlatego zastosowane są, dla jak to ująłeś "podkreślenia wysokich tonów" te wysokotonowe.

Ze względu na sposób budowania sceny muzycznej (stereo), audiofile stawiają na porządne głośniki z przdu a z tyłu ewentualnie bass. Podobno tylne głośniki zaburzają scenę. Ale na tym to ja się aż tak nie znam.

Tak na marginesie to ludzie którzy znają się na muzyce lub wydaje im się że się znają, z urzędu potępiają fabryczne głośniki i instalację. Głośniki za słabe a instalacja za cieńka.

Ostatnio edytowane przez Adiktg ; 19-03-2010 o 21:31
Stary 19-03-2010, 21:44   #596
boncio

Cytat:
Napisał mancat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aha, to czego się dowiedziałem to fakt, że z przodu i z tyłu są te same głośniki i że po założeniu tylnych uruchomi się opcja balansu przód-tył. Tylko, że z przodu jest podział na głośniki małe (wysokotonowe w górnej części drzwi) i duże (w dolnej części drzwi). Czyli z tyłu będą tylko głośniki przenoszące średnie i niskie tony? Jak to działa? Czy te wysokotonowe głośniki z przodu są tylko dla podkreślenia wysokich tonów, a te na dole i tak przenoszą całe pasmo?
No to ktoś Ci wcisnął kit, bo z tyłu są inne głośniki.
Odpowiednio przód: na dole średnio-niskotonowe - zdecydowanie nie przenoszą całego pasma, bo brakuje wysokich, przy klamce wysokotonowe.
Tył: Głośniki z podwójną membraną z dodatkowym stożkiem z przodu membrany znacznie poprawiającym wysokie tony. Na ucho słychać, że mają więcej wysokich niż te dolne z przodu.
Zmusiłeś mnie do zejścia do garażu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 19-03-2010, 21:47   #597
glucosum

Model: C-Max
Silnik: 1.8 FlexiFuel
Rocznik: 2007

Nastąpiło małe zamieszanie w temacie głośników. Jeszcze raz powtórzę że radia fabryczne forda mają tylko 4 wyjścia głośnikowe. Czyli jeśli ktoś ma 4 głośniki tzn że ma po dwa w przednich drzwiach - jeden niskotonowy i jeden wysokotonowy NA JEDNYM obwodzie - dlatego nie można sterować przód tył bo nie ma czym. A to że system po podłączeniu dodatkowych głośników (6 łącznie) może uruchomić funkcje balancu bardzo prawdopodobne.
Dla zainteresowanych ford umożliwił podłączenie do radia wzmacniacza zewnętrznego. A do niego podłączajcie już dowolną ilość głośników.

Ostatnio edytowane przez glucosum ; 19-03-2010 o 21:55
glucosum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2010, 22:01   #598
boncio

Cytat:
Napisał Adiktg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ze względu na sposób budowania sceny muzycznej (stereo), audiofile stawiają na porządne głośniki z przdu a z tyłu ewentualnie bass. Podobno tylne głośniki zaburzają scenę. Ale na tym to ja się aż tak nie znam.

Tak na marginesie to ludzie którzy znają się na muzyce lub wydaje im się że się znają, z urzędu potępiają fabryczne głośniki i instalację. Głośniki za słabe a instalacja za cieńka.
Oni nie potępiają tylko czystego stereo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Instalacja nie powala, ale jest dobra w odsłuchu.
Poza tym takie firmy jak Mark Lewinson, czy Bose, które projektują nagłośnienie aut, robią systemy wielogłośnikowe. A osobom z tyłu będzie milej jak będą mogli słuchać swoich głośników.
Stary 19-03-2010, 22:07   #599
boncio

Cytat:
Napisał glucosum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nastąpiło małe zamieszanie w temacie głośników. Jeszcze raz powtórzę że radia fabryczne forda mają tylko 4 wyjścia głośnikowe. Czyli jeśli ktoś ma 4 głośniki tzn że ma po dwa w przednich drzwiach - jeden niskotonowy i jeden wysokotonowy NA JEDNYM obwodzie - dlatego nie można sterować przód tył bo nie ma czym. A to że system po podłączeniu dodatkowych głośników (6 łącznie) może uruchomić funkcje balancu bardzo prawdopodobne.
Dla zainteresowanych ford umożliwił podłączenie do radia wzmacniacza zewnętrznego. A do niego podłączajcie już dowolną ilość głośników.
Ja nie widzę żadnego zamieszania, nikt tu nie pisał inaczej.
Przecież od dawna piszemy, że 4 głośniki to tylko z przodu, a 6 z tyłu i przodu na 4 kanałowym wzmacniaczu. 6 oznacza maksymalną liczbę oddzielnych przetworników.
glucosum wczytaj się uważnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
p.s. nie mam jak Ci wysłać zdj. USB.
Stary 19-03-2010, 22:09   #600
Adiktg

Nie ma zamieszania. To że ma 4 wyjscia to już ustaliliśmy.
To że z przodu są 4 głośniki, 2x srednio-niskie i 2x wysokotonowe.
Z tyłu jak ktoś ma to są głośniki 2 drożne (z wysokotonowym wmontowanym na środku) to też już wiemy.

Wiązka do drzwi tylnych - 185 zł + głośnik 100zł, więc jak chcieli za 400 zamontować to tanio. No chyba że mówili o jednej stronie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Tagi
2012 , benzyna , fiesta , fiesta mk7 , info , nowa fiesta , użytkowanie

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania