Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-04-2010, 11:28   #11
edikpl
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: MK2 kombi
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: piszczący pasek

Najprawdopodobniej to zużyte jest łożysko w napinaczu przez co pasek jest przegrzany i zużyty. Sprawdź czy na rolkach nie ma kawałków startego paska. Pomoże tylko wymiana paska i napinacza (najtaniej wyjdzie wymiana samego łożyska).

Stary 03-04-2010, 18:44   #12
robirobi

Model: Focus II
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2007

mnie też to czeka, tyle, że nie bardzo mam czas, żeby to zrobić. pytanie: jeżeli piszczy tylko przy dużej wilgotności i piszczenie ustaje po paru minutach od włączenia silnika to na ile czasu można sobie pozwolić bez wymiany rolek lub napinacza (pasek ok). chodzi o to, czy trzeba się spieszyć bo wszytsko runie, czy można trochę pojeździć.
robirobi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-04-2010, 22:15   #13
wlja
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2000

Ja z piszczącym cały czas paskiem jeżdżę od ponad pół roku
wlja jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-04-2010, 12:49   #14
Pawel1w25

Model: Focus Ghia Combi
Silnik: 2.0 16V
Smile Odp: piszczący pasek

Wlja - jestem pod wrażeniem !

Nigdy bym nie przypuszczał , że problem piszczącego notorycznie paska wielorowkowego ktoś będzie chciał zlikwidować stosując talk lub wodę . . .
Niesamowite .

A może nakapać steryną ze świeczki ?

Choć przyznam , że mam znajomego , co piszczenie wielorowkowego paska w swoim aucie usiłował usunąć spryskując codziennie pasek i koła pasowe olejem w sprayu typu WD 40 .
Skojarzyło mu się to widocznie ( te piski ) z czymś , co wymaga posmarowania . Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie jesteś wiec odosobniony . . .
Pawel1w25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2010, 00:18   #15
wlja

Pawe1w25:
1. nie smaruje paska codziennie talkiem i woda.
2. Zrobiłem to raz bo chciałem zobaczyć jaki to da efekt.
3.Talk i woda to nie to samo co WD 40. Woda odparuje w kilka minut. W przypadku talku zasugerowałem sie tym iz powierzchnie niektórych gumowych części zabezpiecza sie talkiem. Przyznaje się do błędu
4. Nikomu nie radziłem nakapać woskiem na pasek. Pliki które udostępniłem tworzyłem na zasadzie kopiuj/wklej nie wnikając szczegółowo w treść, moga zawierać błędy, dlatego zablokowałem dostęp do nich.
5. Jeżeli miałbym tyle mądrości co twój znajomy to posmarował bym pasek smarem stałym żeby nie musiał codziennie psikac WD
6. Dobrze wychodzi ci pisanie ironicznych komentarzy
Stary 09-04-2010, 11:21   #16
killerqueen1
ford::amateur

Model: FOCUS
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 2004

witajcie
w temacie piszczącego paska-przez kilka ostatnich miesięcy jeżdziłem z piszczącym paskiem-bagatelizowałem sprawę bo piszczał rano,po uruchomieniu na mrozie i przestawł po kilku minutach pracy silnika.jakieś trzy tygodnie temu piski zniknęły i pojawił się lekki szum-obejrzałem rolki,wychodziło mi na alternator(nie jestem fachowcem)i planowałem zgłębienie problemu po świętach.niestety tuż przed świętami podczas postoju w porannym korku szum zniknął a pojawił się smród palonej gumy i inne objawy pęknięcia paska.po dotarciu do warsztatu okazało się że pękła rolka w napinaczu i przecieła pasek.piszę by ostrzec innych odkładających diagnozę piszczącego paska "na potem".szczęśliwie w abscar wymieniono samą rolkę i pasek więc obyło się bez dramatu dla kieszeni.
killerqueen1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2010, 21:45   #17
wlja

Wymieniłem sprzęgiełko alternatora i pasek na orginalny i przestało świergotać
Stary 10-08-2014, 15:07   #18
bujaszaka

Imię: Karol

Witam

Odkopię temat, w foce zaczął piszczeć pasek, kilka miesięcy temu zdarzyło się to raz podczas deszczu, lekko popiszczało i potem był spokój, ostatnio zaczęło piszczeć znowu, za każdym razem po odpaleniu na zimnym silniku. Gdy silnik się rozgrzał był spokój, ale potem zaczęło piszczeć już cały czas. Wymieniłem rolkę na napinaczu i pasek, były dwa dni spokoju, a teraz piszczy znowu na zimnym i na ciepłym też powoli zaczyna. Czy jednak jestem skazany na wymianę napinacza? Jakieś pomysły?
bujaszaka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania