Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-05-2010, 20:01   #1
malakas
ford::amateur

Model: Ford Galaxy
Silnik: 1,9 TDI
Rocznik: 10.1996
Domyślnie Zamiana silnika AHU na AFN

Witam wszystkich posiadaczy Forda Galaxy...to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość. Posiadam Galaxy 1,9 TDI wyprodukowany w roku 10.96 rok modelowy 97 ...postaram się w skrócie opisać co mnie spotkało ponieważ ma to wpływ na całość historii . Samochód jeździ za granicą w kraju gdzie silniki tego typu są mało znane bo używają ich tylko taxi.Dostęp do warsztatów gdzie można coś zrobić graniczy z cudem. (Grecja). Silnik AHU rozsypał się , więc musiałem kupić inny .Znalazłem AFN i to on zajął miejsce poprzednika .Wiązka nie była wymieniona bo mechanicznie była podobna do starej.Sterowanie turbiny zamontowałem nowy N75 . instalacja podciśnienia jest zrobiona i sprawdzona na innym Fordzie Galaxy u kolegi jest identyczna . Jedyne co pozostało to sterownik silnika . Pozostał stary 028 906 021P i tutaj mój problem co powinienem zrobić w dalszej kolejności ..może któryś z kolegów podać właściwy numer sterownika do silnika AFN...powiem że dostęp do warsztatów z VAG jest bardzo drogi i rzadki bo tego typu silników pop prostu jest nie wiele . Czy można w jakiś sposób przystosować mój komputer do pracy z nowym silnikiem ...nie wiem zmiana softu czy czegoś podobnego..zmiana całego sterownika będzie się chyba wiązać z blokadą immo.Mogę zabrać latem sterownik do kraju ale nie wiem czy bez samochodu będę mógł coś zrobić. Proszę o poradę i z góry dziękuję za pomoc

malakas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2010, 13:12   #2
devaluator
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Sharan, był Ford Galaxy
Silnik: TDI AUY był AHU @110KM
Rocznik: VW 2000 był Ford 1997
Domyślnie Odp: Zamiana silnika AHU na AFN

z tym podciśnieniem to może być problem. AFN ma zmienną geometrię łopatek w turbinie i trzeba będzie pokombinować z regulacją. Sterownik (komputer) możesz kupić używany,będziesz miał gwarancję, że działa prawidłowo. Szkoda, że nie możesz dolecieć z autkiem tutaj. W każdym mieście masz kilka warsztatów, które mają komputery z interfejsem ODB2
devaluator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2010, 18:00   #3
malakas

Tak wiem że szkoda ..ale samochód w takim stanie nie nadaje się do pokonania 1300km na strzał . Jedyne wyjście to pewno przeprogramować komputer .lub tak jak mówisz kupić sterownik , ale co z immo. Znalazłem na innym forum nawet soft 021df ,który goście pakują do golfów z silnikiem AFN , ale nie piszą czy jest do 8 bit czy 16...mój jest plastikowy czyli prawdopodobnie 8 bit...jestem laikiem i nie wiem jak się za to zabrać, bo to robota dla fachowca , których w tym chorym kraju nie uświadczysz ,a sam nawet nie mam zamiaru się za to brać , bo zepsuje samochód do końca.
Stary 06-05-2010, 11:25   #4
devaluator
ford::professional

Imię: Przemek
Model: Sharan, był Ford Galaxy
Silnik: TDI AUY był AHU @110KM
Rocznik: VW 2000 był Ford 1997

akurat teraz musiał ci się zepsuć... nie dość że masz tam strajki to jeszcze euro poszło do góry.
devaluator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2010, 14:27   #5
malakas

Czy nikt nie wie jaki jest poprawny sterownik w tym samochodzie ...mam starszą instalację , gdzie przepływka ma 5 kabli...jeżeli ma to jakieś znaczenie. Zapodajcie jakiś numer sterownika prosze .
Stary 13-05-2010, 21:38   #6
malaki
ford::average

Model: sharan smax
Silnik: 1,9 140 km -ford 163km
Rocznik: 1998-2012

Mnie też w tym kraju spotkało wiele a szczególnie jak mi nawalił szaran.Kompletne nemo nawet w ASO nic nie poradzili , wiedza ich sięgała tylko szczytanie błędów ze sterownika.A kasy zostawiłem tyle ze już 2 lata na wczasach nie byłem.
Wracając do twojego problemu myśle ze mógłbyś spróbować wmontować tego AFN-a i odpalić go na starym kompie .Niepasujące czujniki(np przepływka) można przełożyć od starego. Pozostaje temat sterowania turbinki.Rozwiązałbym to na dwa sposoby np.sterować ją nadciśnieniowo czyli zmienić gruche albo całą turbinkę.Chyba nic nie pominąłem.
A jak wrócisz do Polski to znajdziesz kompa ,zaprogramujesz immo,itd
malaki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania