Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-05-2010, 19:58   #11
Cezar77
ford::advanced

Model: FF MK3
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: [MK3] BRC sequent 24 LIGHT - czy warto ?

Trochę się obawiam że to taka okrojona wersja i że może sprawiać problemy np. przy przełączaniu na gaz bo przecież niema czujnika więc sądzę że centralka sobie emuluje i na tej podstawie przełącza gaz .

Cezar77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-05-2010, 22:51   #12
Cezar77

M.A.G możesz powiedzieć dlaczego się nie zdecydowałeś ?

Tak w ogóle to dzięki za rozjaśnienie tematu tej instalki Light.
Stary 21-05-2010, 09:55   #13
mzas
ford::beginner

Model: MONDEO
Silnik: TDCI 130 KM
Rocznik: 2002

ostatnio montowałem sequent 24 LIGHT i nie ma problemów z przełączaniem ma w programie jakiś algorytm do przełączania ale nawet w Czakramie nie byli w stanie powiedzieć na jakiej zasadzie działa.
ogólnie instalacja się dobrze sprawuje.
mzas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2010, 10:53   #14
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare

BRC jest prosty do podlaczenia i prosty w ustawieniu, wiec nawet kumaty 10 latek to zrobi. nie wierci sie dysz jak w STAGU, nie trzeba dostrajac map. Wlaczasz i robisz co kaze komputer, w starym programie nawet map nie pokazywal. Dlatego tez papracy kleja sie do BRC, bo jest mala szansa na blad. Niestety jezeli blad sie pojawi to Panowie "spece" rozkladaja rece, a Czakram wypina sie, bo tylko zaklad ktory montowac moze pomoc.
Ja mialem z BRC problem i przeszedlem gehenne. Nawet centrala nie mogla (nie chciale) za duzo pomoc. Prawie nikt nie wie nic poza zalozeniem instalacji i "regulacja" wiec zapomnij o pomocy. Przeoralem interent i znalazlem materialy, ale jak sie okazalo kabel do regulacji nawet jak obejdziesz klucz sprzetowy to i tak nie pozwala na regulacje map, bo potrzeba dodatkowy MAP sensor.
W zakladzie w ktorym robilem (polecany przez wszystkich, kolejki na 2-3 tygodnie) wwiercili sie w kolektor bez demontazu, wiec na nierownych wysokosciach. Przelaczanie ustawili na 90 sekund po przekroczeniu 60 stopni, wiec w miescie auto polowe chodzilo na benzynie. Instalacja przy ok 140-150 km/h sie wylaczala i nie mogli dojsc. To znalazlem sam (kiepska obudowa bezpiecznika). Auto palilo jak smok, wiec wstawili mi sztywne mapy od "identycznego" auta. Po rejestracji doszedlem, ze z auta mamy, ktore jest inne.
Jezeli trafisz dobrze w BRC to bedziesz zadolony, biada jednak jak mechanikowi uda sie obejsc system i cos spitoli, bo wtedy nikt nie pomoze.
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2010, 21:28   #15
M.A.G.
FCP member

Imię: Marek
Model: S-Max / Octavia / Journey
Silnik: 2.0EB PS / 1.5TSI DSG / 3.6V6
Rocznik: 2010 / 2021 / 2015

Cytat:
M.A.G możesz powiedzieć dlaczego się nie zdecydowałeś ?
Tutaj masz wątek:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ale teraz przymierzam się do montażu (wpadła dodatkowa kaska więc jest okazja, a km w jeździe wychodzi mi więcej niż zakładałem we wcześniejszych obliczeniach)

Zdecydowałem się na BRC Sequent Plug&Drive ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]), będę zakładał w czerwcu w zakładzie, który montuje LPG już 16 lat więc mam nadzieję, że nie odwalą kiszki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pierwszy pozytyw to taki, że gdy zapytałem o lubryfikację to dostałem odpowiedź, że jeżeli chcę to mi założą, ale nie mogą potwierdzić, że coś ona daje - czyli nie próbowali wciskać na siłę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (oczywiście nie będę jej zakładać).
M.A.G. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2010, 22:51   #16
mkaminski100

Cytat:
Napisał M.A.G. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...
Pierwszy pozytyw to taki, że gdy zapytałem o lubryfikację to dostałem odpowiedź, że jeżeli chcę to mi założą, ale nie mogą potwierdzić, że coś ona daje - czyli nie próbowali wciskać na siłę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (oczywiście nie będę jej zakładać).
Morderstwo Forda w bialy dzien Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-05-2010, 04:56   #17
M.A.G.
FCP member

Imię: Marek
Model: S-Max / Octavia / Journey
Silnik: 2.0EB PS / 1.5TSI DSG / 3.6V6
Rocznik: 2010 / 2021 / 2015

Cytat:
Morderstwo Forda w bialy dzien
Nocą też jeżdżę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Małe OT - jest o lubryfikacji osobny wątek, z którego nic nie wynika - a prywatnie uważam, że to takie samo "cudo" jak magnetyzery itp. wynalazki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
M.A.G. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-05-2010, 08:43   #18
mkaminski100

Cytat:
Napisał M.A.G. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nocą też jeżdżę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Małe OT - jest o lubryfikacji osobny wątek, z którego nic nie wynika - a prywatnie uważam, że to takie samo "cudo" jak magnetyzery itp. wynalazki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tam tez podalem swoje zdanie, wiec lepiej nie zabijac watku.
Z BRC jest tak, ze jest prostszy, ale popros, zeby z Toba ustalili czas i temperature przelaczania na gaz (standardowo ustawienia sa chyba 90 sekund po 60 stopniach), z Toba niech ustawia mapy i niech wykalibruja butle, bo potem sa jaja.
Stary 22-05-2010, 10:33   #19
Cezar77

Wczoraj ponownie odwiedziłem zakład w którym zamierzam założyć LPG. Są na rynku ponad 10 lat i mają wiele bardzo dobrych opinii.
Zapytałem czy demontują kolektor przy montażu gazu, stwierdzili że zawsze więc stwierdziłem że przy okazji wywalę sobie klapki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., nie mieli sprzeciwu więc sądzę że ok. Dalej rozmawiałem troszkę na temat tego light BRC , chyba zostanę przy nim ponieważ dokładnie objaśnili mi jak działa i nie ma sensu wydawać więcej kasy za wodotryski Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Pozatym nie będzie problemu z umieszczeniem wlewu pod klapką, ale zwrócono mi uwagę że jest mało miejsca i żebym potem nie miał problemu z rejestracją bo według przepisów nie mieści się to w normach, jednak mnie pozostawiono wybór. Dalej jeśli chodzi o lubryfikację także mogą założyć bez niej ale muszę podpisać w książce że odmówiłem jej montażu, to na wypadek gdyby padłu mi gniazda za kilka tysiaków i przyjechałbym z reklamacją. Do tego 2 lata gwarancji bez ograniczenia kilometrów. Widziałem ich montaż i muszę powiedzieć że nie idą na skróty, całe okablowanie praktycznie niewidoczne w aucie, elementy układu rozmieszczone tak że nie przeszkadzają w ewentualnych naprawach. Chyba niema co się zastanawiać. Jeszcze się waham bo jednak została mi zadra po ostatnim razie kiedy to miałem same problemy z gazem i autem po zagazowaniu.
Stary 22-05-2010, 10:35   #20
mkaminski100

Cytat:
Napisał Cezar77 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wczoraj ponownie odwiedziłem zakład w którym zamierzam założyć LPG. Są na rynku ponad 10 lat i mają wiele bardzo dobrych opinii.
A nie Jetronics czasami?
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania