![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 13-06-2007
|
ok, termostat wyjęty, sprawdzony we wrzątku, otwiera się bez problemu. co teraz? pompa?
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 14-03-2006
Model: MK 3.5 MK5
Silnik: 1,1i 1.8TDDI
Rocznik: 1995 2002
|
termostat ma się otworzyć przy 75-85 stopni a wrzątek ma 100 stopni
|
|
|
#13 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 24-03-2006
Model: Galaxy MK1 / Fiesta MK5
Silnik: 2.0+LPG/1.3
Rocznik: 1998/2002
|
mam podobny problem w fieście 1,25 z 16Vzetec, jak zdemontować termostat, trzeba wykręcić alternator ? a jeśli tak to bardzo proszę o instrukcje jak to zrobić ???
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
trzeba zdjąć alternator żeby dostać się do wszystkich czterech śrub obudowy termostatu.
1. spuszcza się cały płyn chłodniczy z układu 2. odłącza się alternator od napiecia i masy 3. zdejmujesz pasek klinowy luzując go napierw napinaczem ( ten z tyłu na dole, klucz 13) 4. zdejmujesz alternator odkręcając najpierw dolne śruby potem górną, żeby dostać sie do tej prawej trzeba zdjąć kratkę grilla i posłużyc się długim trzpieniowym kluczem, najlepiej 5. po zdjęciu alternatora masz cztery śruby 8-emki do odkręcenia 6. zdejmujesz obudowe i masz na wierzchu termostat. zmieniłem termostat ale grzeje się dalej ... przy biegu jałowym bez obciązenia spada temperatura do normalnej, przy jeździe wzrasta gwałtownie. chłodnica gorąca, w zbiorniczku wyrównawczym gejzer. pompa? |
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
z dodatkowych objawów:
- przy wysokich obrotach silnika nabiegu jałowym i niedogrzanym silniku jest biały dym, domyślam się że to palony olej, którego silnik bierze dość dużo (ok litr na 500-800km) - jest taki głośny charakterystyczny syk w okolicach rozrządu , pompy wodnej który przestaje hałasować ze dwie trzy sekundy po zatrzymaniu pracy silnika. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 14-03-2006
Model: MK 3.5 MK5
Silnik: 1,1i 1.8TDDI
Rocznik: 1995 2002
|
skoki temperatury i biały dym -uszczelka pod głowicą do wymiany,palony olej -siwo-błękitny dym
|
|
|
#17 |
|
|
jakie koszta takiej roboty? opłaca się to robić? samochód ma 195tys przebiegu, poza tą usterką jest do zrobienia trochę w zawieszeniu, przeguby oraz tylne bębny do wymiany, poza tym jest troszkie stuknięty za prawymi drzwiami i rudy go gdzieniegdzie podjada.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
problemów ciąg dalszy, wymieniłem:
- termostat - czujnik temperatury - pompe wody - przy okazji rozrząd autko dalej się grzeje, wskazówka przeważnie na literce L. W zasadzie to jeszcze chyba przepłukam chłodnicę no i potem to pomysłów brak. Nie wiem czy to uszczelka pod głowicą, nic nie dymi, nie mam oleju w wodzie ani wody w oleju, węże miękkie. Autko ma moc, obroty nie falują. Jeszcze jedna sprawa, jak można sprawdzić czy czasem układ nie jest zapowietrzony ? pozdrawiam Tomek |
|
|
|
|
|
#19 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-02-2010
Model: fiesta sprzedana
Silnik: 1,8d
Rocznik: 1997
|
jeżeli wszystko jest ok to na zapalonym silniku przy otwartym korku jak ściśniesz wąż to poziom płynu powinien się podnieść. wtedy wiesz że układ nie jest zapowietrzony.
co do pytania kolegi slimcrui to chyba taniej wyjdzie przerzucić cały silnik. w złom skoda inwestowaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#20 |
|
|
A w razie czego to jak odpowietrzyć ? bo szukałem odpowietrznika ale nima