![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Cytat:
Kolego, spójrz sobie na rure EGR, osad ma do 3mn z każdej strony, teraz spójrz na średnice "rurek" znajdująca się w IC. Dodatkowo dochodzi do tego jeszcze olej, który nie jest niczym niezwykłym przy większych przebiegach. Ja mam obecnie 200.000 a olej w rurach widzę od 120.000km. Turbo cały czas jest sprawne i ciśnie 2.5bar. Do autora tematu: Wejdź pod auto, odkręć osłonę silnika i zerknij na mocowanie IC. Oczywiste jest że będziesz musiał zdjąć rury ale to tylko 2 obejmy. Miałem się dziś przyjrzeć jak wkładałem chłodnice klimatyzacji, bo robiłem to bez zdejmowania niczego ale niestety wypadło mi z głowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 20-01-2009
Model: Mondeo IV
Silnik: 140KM TDCI
Rocznik: 2008
|
Witam
Mam tdci 130KM i wyjmowałem IC bez zdejmowania zderzaka i bez kanału. Otwierasz maskę i odpinasz i zdejmujesz środkową plastikową atrapę. Tą w której jest "przepust" na kluczyk do otwierania maski. Od góry widać IC. Jeżeli odkręcisz obejmy obu rur gumowych, pozostanie ci tylko odkręcenie dwu śrub, które widać też od góry. Jak zsuniesz odkręcone gumowe rury, pozostanie już tylko wyciągnąć IC do góry. Trzeba nieco pokombinować. Da się to zrobić. Ja po spotkaniu zająca na drodze, wyciągałem raz, by sprawdzić i drugi raz by wymienić na nowy. Powodzenia.
|
|
|
#13 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Robert
Model: Mdo MK3,4,5; Focus MK3
Silnik: 2.0TDCi; 1,4Pb
Rocznik: 2006; 2009
|
Cytat:
PS Co zrobiłeś z zająca - pasztet?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 20-01-2009
Model: Mondeo IV
Silnik: 140KM TDCI
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Jeden zając na jednego konia... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdr.
|
|
|
|
#15 | |
|
|
Cytat:
To dobrze, że na drodze nie natknąłeś się na pełny komplet pasztetowy.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
![]() Imię: Andrzej Marek
Model: Ford Fusion mk2 z USA /Mondeo mk5/
Silnik: 1,5 EB wersja SE, K&N 33-5000
Rocznik: 2014 model 2015
|
i co był zaolejony?
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 31-08-2008
Model: C-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
|
ja wyjmowałem IC przez dolną kratkę w zderzaku. Najpierw po zdjęciu dolnej osłony pod zderzakiem i górnego grilla zdjąłem opaski, odkręciłem IC i powypinałem zatrzaski dolnej kratki zderzaka ("od tyłu zderzaka"), potem wyjąłem kratkę i IC wylazł przez otwór w zderzaku... U mnie w IC nie było oleju ale w zamian znalazłem łopatki wirnika turbiny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.))
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 08-04-2010
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006
|
Cytat:
przez IC leci tylko czyste powietrze z filtra + to z odmy, też nieporównywalne ze spalinami. wydaje mi się, że czyszczenie IC z oleju da minimalną (jeśli w ogóle) poprawę. muł raczej czai się w EGR i kanałach dolotowych do silnikaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|