Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-04-2010, 13:58   #61
dikileiden
ford::professional

Model: Transit Courier
Silnik: 1.5TDCi 90KM
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: [mk3] jakie najlepsze klocki i tarcze do 2.0 tdci ??

zapomnij o zestawie Brembo + Ferodo , ja już jeżdżę na drugim zestawie i już zaczyna się bicie,pierwszy zestaw reklamowany z powodu bicia.

dikileiden jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2010, 19:13   #62
Michal01
ford::beginner

Model: Mondeo MkIII kombi
Silnik: TDDi 115KM
Rocznik: 2001

Spotkałem się z tym, że na forach pisali o piszczeniu klocków, pyleniu, ale z biciem nie miał nikt problemów.
Po jakim przebiegu zaczęło się bicie w 1 i 2 zestawie?
Jesteś pewien, że to wina tarczy? Może za bardzo je katujesz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Michal01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2010, 01:06   #63
dikileiden

Model: Transit Courier
Silnik: 1.5TDCi 90KM
Rocznik: 2017

Tak waliłem po nich młotkiem.Kolego , wystarczyło kilka hamowań na autobahnie w Niemczech z około 180km/h prawie do zera i po tarczach. No wiesz jak się jeździ tylko w niedzielę do kościoła to ten zestaw wystarczy, ale nie dla osób które robią sporo kilometrów miesięcznie szczególnie po zach.autostradach. Według mnie Brembo to kicha przereklamowana. Tarcze i klocki miałem zakładane przez autoryzowany serwis. Poszukaj dobrze to się dowiesz sporo złego na temat tych tarcz. A jak nie to kupuj , tylko później nie płacz.
dikileiden jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2010, 17:09   #64
Ramzespu
ford::average

Model: MKIII Ghia, kombi, tip-tronic Mondeo mk4 kombi powershift
Silnik: TDCI 115km - chip 140km Tdci. 163km
Rocznik: 2005. 2011.
Lightbulb Odp: [mk3] jakie najlepsze klocki i tarcze do 2.0 tdci ??

Cytat:
Napisał dikileiden Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak waliłem po nich młotkiem.Kolego , wystarczyło kilka hamowań na autobahnie w Niemczech z około 180km/h prawie do zera i po tarczach. No wiesz jak się jeździ tylko w niedzielę do kościoła to ten zestaw wystarczy, ale nie dla osób które robią sporo kilometrów miesięcznie szczególnie po zach.autostradach. Według mnie Brembo to kicha przereklamowana. Tarcze i klocki miałem zakładane przez autoryzowany serwis. Poszukaj dobrze to się dowiesz sporo złego na temat tych tarcz. A jak nie to kupuj , tylko później nie płacz.
Pozwolę sobie na wyrażenie mojej opinii. Kupiłem tarcze i klocki TRW LUCAS i też kicha
ale dla tego kicha, że to nie odpowiedni sprzęt do mojego stylu jazdy. Średnio dwa trzy razy w tygodniu, moje mondeo ma na blacie 180- 200 a i 220bywa i jak wypadnie ostro hamować to później tarcze zaczynają bić i to brembo co kolega kupił to podobna półka jakosciowa co TRW, czyli w niedzielę do kościoła i na zakupy się nadaje, spokojny wyjazd na wakacje . Ale już trasa Poznań-Paryż w 14 h już to raczej nie ta bajka. Niestety do takiego stylu jazdy tarcze za 300 PLN nie sprawdzą się. Do jazdy o jakiej mowa tarcze to wydatek wielokrotnie większy. czyli jak ktoś jeździ 100 do 140 to raczej wszystkie tarcze w grupie cenowej oscylującej w okół 300 PLN będą OK. Natomiast przy jeździe bardzo dynamicznej, żadna z tanich tarcz się nie sprawdzi.

Ramzes
Ramzespu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2010, 20:06   #65
Michal01
ford::beginner

Model: Mondeo MkIII kombi
Silnik: TDDi 115KM
Rocznik: 2001

Ramzes dziękuję za rzeczową odpowiedź, a kolego dikileiden wyczuwam ironię w twojej wypowiedzi więc sobie ją daruj.
Ja napisałem "Może za bardzo je katujesz" i zaraz obok jest emotikon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. co oznacza, że należy tę wypowiedź traktować z przymrużeniem oka. Chodziło mi właśnie o to, abyś napisał w jaki sposób jeździsz.
Reasumując: tak jak mi się wydawało, do mojego stylu jazdy (a 180 to ja nie jeżdżę bo na polskich drogach się nie da) i częstotliwości (bo ostatnio wolę jeździć rowerem niż stać w korkach) zestaw Brembo+Ferodo będzie ok tym bardziej, że za rok, może dwa samochód będzie wymieniany.
Pozdrawiam
Michal01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-08-2010, 15:54   #66
Domin85
ford::amateur

Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.6 EcoBoost 160PS 6 Spd
Rocznik: 2011

Komplet ATE Power disk z klockami ATE
Domin85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-08-2010, 18:39   #67
Rijndael

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Było już sto razy powiedziane, ze te najtańsze tarcze Brembo nie mają nic wspólnego z wyższymi seriami używanymi z powodzeniem w sporcie. To produkt gorszy od oryginalnych tarcz Forda co zresztą widać po cenie.

Najmniej narzekań widać na komplet ATE (najlepiej PowerDisc). Zimmermanny też powinny być niezłe. A jak komuś mało, to może zrobić, tak jak ja, swap przednich hamulców z Focusa ST225. Wtedy będzie tarcza 320x25 mm zamiast 300x24 mm i dużo większy zacisk.
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-08-2010, 20:36   #68
muli9
ford::advanced

Model: Mondek
Silnik: benzyna,ropa
Rocznik: 2003

a ja mam EBC i nie narzekam, komplet na wszystkie kola jakies 720zeta
Stary 02-09-2010, 21:00   #69
UKey
ford::average

Model: Mondeo MKIII Kombi Ghia
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2002

Panowie - jaki zestaw polecacie na przód do max 400zł z przesyłką przy obecnych cenach? Do normalnego stylu jazdy - cykl mieszany, Czy ktoś montował zestaw Bosch'a? Dziwie się ze nie... Znalazłem taki za mniej niż 400 zł właśnie tylko dziwie się bo tarcza ma wiecej niż 5 otworów (ma 8...?) ... nie wiem teraz ile ma mieć tarcza do MK3 na przód...i czy ta pasuje...
UKey jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-09-2010, 23:27   #70
Rijndael

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Za 400 zł nic sensownego nie kupisz.
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
klocki , mondeo mk3 , tarcze hamulcowe

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania