![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 14-10-2009
Model: Rover 400
Silnik: 1.4
Rocznik: 1995
|
Witam!
Mam poważny problem ze swoim autkiem. mondeo mk3 2003r 2.0tdci 130km po lifcie. Próba przelewowa wyszła bardzo źle. wyniki dla poszczególnych wtrysków od rozrządu 1-93 ml 2-23 ml 3-33 ml 4-153 ml Moje paliwoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wiem, że wtryski padnięte, ale bardziej martwi mnie teraz kolor paliwa. na sąsiednim forum kolega podpowiedział, że to może być olej. pytanie jak on się tam dostał i od czego zacząć sprawdzenie... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Sprawdź stan oleju, auto dymiło na niebiesko albo dymi ?
Może zatankowałeś "ulepszone" paliwo. Wtryski mogły być już wcześniej na wykończeniu. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 14-06-2010
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002
|
To, że wtryski są na wykończeniu to już widać po próbie przelewowej...
Napisz gdzie tankowałeś paliwo... Jeśli w jakiejś dziupli to już masz odpowiedź dlaczego taki kolor. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
lotos diesiel dynamic
statoil jakis gold orlen zwykly(ostatnim razem, ale juz sprezynka migala) auto kopci na bialo niebiesko, z trudem go odpalam. wogole teraz to strach. odkrecilem dzis filtr paliwa i tam to samo. taki sam kolor paliwa, czyli w baku tez taki syf, ale czy faktycznie moze byc to chrzszcone paliwo. az tak? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Jeśli kopci na niebiesko to spala olej, biały to albo para albo woda z chłodnicy. Mam nadzieje że nie strzeliła Ci głowica, albo coś w tym typie...
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
przy odpalaniu tak kopci, potem jak sie rozgrzeje to juz tak nie daje. tez mam nadzieje ze to nie silnik bo ma niecaly miesiąc. nie wiem czy nie padła pompa cr, byc moze przez nia dostaje sie olej do paliwa. Ostatnio edytowane przez gylopl ; 17-10-2010 o 15:53 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 14-07-2009
Model: Mondeo
Silnik: 2.2 TDCI 197HP
Rocznik: 2013
|
Odnośnie kopcenia i długiego kręcenia - sprawdź świece żarowe, ewentualnie bezpieczniki (w komorze silnika).
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
To w 0:40 nie było zbyt ciekawe, pewnie przez walnięte wtryski. Zajrzałbym również na zawór EGR.
Pamiętasz jaka była temperatura otoczenia? bo jeśli było wilgotno i zimno to ten biały dym jest raczej normalny, no może trochę bardziej Ci kopci ale to i tak myślę że mieści się w normie. Silnik był rozgrzany czy zimny? Ja mam osobistą prośbę, jak możesz nagraj też taki filmik ale z mikrofonem na silnik, chce posłuchać jak chodzi. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
temp komp pokazywal wtedy 13st. i padal wtedy deszcz. wtryski 2 sa na bank padniete. silnik byl zimny. ogolnie po pracy silnika jak chodzil bylo czuc i widac ze nie chodzi na wszystkich cylindrach, niestety nie moge teraz nagrac filmiku, poniewaz wyjalem dzis filtr paliwa i mam zdjeta pokrywe rozrzadu. a chcesz wysluchac jakis dzwiek? powiedz jaki to moze bede pamietal czy cos takiego slyszalem.
bylem dzis u dizlowca to powiedzial ze w pompie CR moze byc walniety simering i tamtedy albo paliwo do oleju, albo olej do paliwa. tu by sie zgadzalo dlaczego taki kolor ropy. silnik mialem zmieniany 1,7k km temu, moze byc tak ze pompa CR zostala zle zamontowana i przepuszcza jakos olej? |
|
|
|
|
|
#10 |
|