![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: yaya
Model: Mondeo MKIII, MK5 Vignale 203KM, PT Cruser
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006
|
Przeszukałem posty ale nie znalazłem opisu takich objawów
Silnik świszczy tuż po odpaleniu potem się uspokaja i pracuje równo przy dodawaniu gazu też świszczy szarpie przy obrotach <2000 przy dodawaniu gazu dla >2000 nie zrywa mam przejechane 175 tyś Stało się to tak jechałem spokojnie n 6 biegu ok 100/h po prostej bez przyspieszania usłyszałem puknięcie takie jak strzał w rurę tylko słabszy tak było słychać w środku szyby zamknięte i deszcz jakieś 2 kilometry dalej jak dodałem trochę gazu to zaczął szarpać. Dojechałem do domu 3 km żadnych sprężynek czy świecących silników nieszczelność interculera? ale to zrywanie? Proszę o sugestie Jarek |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Andrzej
Model: HONDA ACCORD + Mondeo mk3
Silnik: i-VTEC
Rocznik: 2005
|
turbina - ale niech się mylę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a z rury jak ? czarny dym?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Tzn tak piszczenie może być wynikiem paska od alternatora a dokładnie walniętego całego układu który tam się znajduje.
Może to być pęknięta rura, ale ten strzał jest dość intrygujący. Taki strzał to raczej pojawia się jeśli padnie turbina. Mógłbyś nagrać prace silnika i osadzic na wrzucie czy gdzieś? Szarpanie może być spowodowane, przepływomierzem, nieszczelnością, wtryskiwaczami, pompą paliwa. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
poszedłem na ten deszcz i
kiedy dodaję gazu powoli to do 2200 nie ma świstu przy 2200 pojawia się świst i lekkie falowanie obrotów przy szybkim odejmowaniu gazu śwista brak dymu z rury (raczej bo deszcz leje) a zapach jest normalny bez nuty parafiny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzisiaj wieczorem jestem skazany na siebie więc nie posłucham dokładnie w którym miejscu świszczy świst i szarpanie na obrotach < 2000 pojawiły się po tym "puknięciu" Jarek |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Generalnie chwilowy świst to normalka nie mogę sobie teraz przypomnieć nazwy ale podobne działanie objawia się w przypadku blow-off, właśnie taki charakterystyczny i nie kiedy bardzo pożądany świst uwalniający nadmiar ciśnienia.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 16-07-2008
Model: Mondeo
Silnik: 2.2 TDCi 183 KM i 481 Nm
Rocznik: 2004
|
Cytat:
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 02-11-2008
Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDDI by VTECH
Rocznik: 2002
|
Kolego sprawdź wszystkie przewody gumowe do turbo i od turbo, ewentualnie od filtra powietrza do silnika i wszystkie oringi przy tych przewodach, bo objawy wskazują, że gdzieś zrobiła się nieszczelność i objawia się dopiero przy większym ciśnieniu
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::average
![]() Imię: Mateusz
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI 130 @ 187/395
Rocznik: 2002
|
co do huku, to bylo jakos w zime przy okolo -15, odpalilem samochod i po jakiejs minucie 1 i gazu a tu boom, glosny huk, zgasl, po ponownym odpaleniu swist i zero mocy, przyczyna bylo paliwo, mozliwe ze w tym przypadku jest podobnie (pompa)
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Tegoroczna zima daje się wszystkiemu we znaki wszystko po niej koroduje jak nigdy
Zjadło ściągacz. po drugie stronie rury gumowej też jest w złym stanie ale nie miałem drugiego w takim rozmiarze. Będę musiał ją niedługo zmienić. Puknęło jak ciśnienie zepchnęło gumową rurę Wszystkim dziękuje za pomoc, po czytaniu postów na forum, mój pierwszy hint to były rury w układzie turbo ale nikt nie pisał o tym, że samochód szarpie i to mnie zmyliło Ostatnio edytowane przez yaya ; 05-09-2010 o 11:56 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|