![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 20-08-2010
Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1999
|
Witam
Przez 6 lat od zakupu auta hamulec ręczny działał bez zarzutu, dobrze trzymał i brał nisko na 4, 5 ząbku. Pewnego dnia zaciągnąłem go ostro do góry i od tej pory bardzo wysoko brał. Pojechałem do warsztatu, rozebrali bębny i zobaczyli że z cylinderków troszkę cieknie i na wykończeniu szczęki. Wymienili mi szczeki, cylindry i wszystkie te spręzynki. Efekt jest taki że ręczny działa dobrze dopiero na 7, 8 ząbku, zauważyłem też że lewa strona dużo słabiej trzyma od prawej. Poradźcie, gdzie robi się regulację hamulca ręcznego, czy jest w tym modelu możliwość naciągnięcia linki (czytałem w książce "Sam naprawiam ford mondeo" że jest taka możliwość, należy wywinąć osłonę hamulca ręcznego, lecz niestety nie jest to możliwe bo ta osłonka materiałowa jest poprzyczepiana na spinacze). pozdrawiam Andrzej |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 05-08-2008
Model: Fiesta
Silnik: 1,3 endura
Rocznik: 1997
|
W jakim stanie masz linkę? Bo z tego co piszesz to wygląda że jest wyciągnięta i naciąganie na niewiele się zda, może lepiej wymienić (w warsztacie nie sprawdzali?)
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 31-05-2009
Model: Mondeo [MK1]
Silnik: 1.8 gaz
Rocznik: 1994
|
Witam.
Jeśli chcesz się dostać do dźwigni, to niestety musisz zdemontować cały tunel, masz 4 śruby, koło nóg kierowcy i pasażera, 2 przy popielniczce (musisz ją wyciągnąć) i 2 w schowku podłokietnika. A mieszek to tak jak pisałeś, jest zamocowany na spinacze, ale ściąga się go z drugiej strony, a w zasadzie zsuwa z dźwigni (u mnie tak było). Najlepiej się do tego zabrać w dwie osoby. Zapomniałem dodać że są 2 typy dźwigni, jedna stara z możliwością regulacji za pomocą nakrętki, i druga nowsza jest z samo-regulatorem luzu. Prawdopodobnie masz tę drugą i już są wytarte ząbki, dlatego nie trzyma jak powinien. Ostatnio edytowane przez Karawan ; 06-09-2010 o 11:34 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|