Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-11-2010, 17:24   #11
Pulse
ford::professional

Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Dekielki do felg aluminiowych - które?

Spoko. Ten sprzedawca też pewny i sprawdzony i jakie 5 km od mojego domu. Za to ten do, którego podawałem link wcześniej jest jakieś 200m od domu moich teściów. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pulse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-05-2013, 16:37   #12
criav
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Mondeo Mk4 HB
Silnik: 2.0 TDCI 140 BHP
Rocznik: 01.2009

Witam, odgrzebuję stary temat, ale mam mały problem i liczę na Waszą pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Mam dwa komplety takich samych (z wyglądu) felg:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Oraz jeden komplet takich dekielków (średnica 60mm):

Problem jest taki, że dekielki, które mam w zimówkach nijak nie pasują do letnich kół. Oczko na dekielek jest jakby ciut za małe, a dekielek za duży, przez co nie idzie go wsadzić.

Z tego co patrzyłem na Allegro są 3 rodzaje dekielków:
- te, które ja mam,
- chromowane z niebieskim logo, często spotykane w Mk4,
- całe niebieskie, często spotykane w Mk2 i Focusach

Czy może mi ktoś podpowiedzieć jakie kupić i czy w ogóle jakieś będą pasować? Dekielki są całkiem drogie, dlatego wolę nie kupować w ciemno. Jak to możliwe, że nie pasują do jednego z moich kompletów? Czyżby te felgi były zamiennikami?

Z góry dziękuję za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez criav ; 31-05-2013 o 08:55
criav jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-05-2013, 00:11   #13
FrogsterPL
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011

Z tego co pamiętam, mam gdzieś swój stary komplet odpowiednich dekielków (mam te same felgi co Ty). Postaram się ich jutro poszukać i zrobić jakieś zdjęcia (z samochodu nie będę zdemontowywać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Póki co mogę Ci powiedzieć tyle, że na pewno mają być chromowane z niebieskim logiem (nie całe chromowane i nie całe niebieskie) i muszą mieć więcej niż 4 ząbki z tyłu (z tego co pamiętam, mają chyba 6 ząbków plus "cylinder" z powodu którego pasują do felgi tylko w jednej pozycji - przypatrz się zdjęciu Twojej felgi, widać tam, że otwór centralny ma w jednym miejscu właśnie wydrążenie na ten "cylinder").

http://imageshack.us/a/img811/525/10015901280.jpg
http://imageshack.us/a/img846/360/10019271280.jpg

Wydaje mi się, że to powinien być ten model: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ale jeszcze sprawdzę te swoje stare Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

EDIT:

Czy mi się wydaje, czy koło masz przykręcone czterema nakrętkami zamiast pięcioma?

Ostatnio edytowane przez FrogsterPL ; 30-05-2013 o 00:32
FrogsterPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-05-2013, 11:09   #14
criav

Dzięki za pomoc, widziałem te dekielki na Allegro i jakbym miał kupować w ciemno, to właśnie te Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jakbyś mógł jeszcze sprawdzić swoje dekielki byłbym podwójnie wdzięczny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do nakrętek to nie wydaje Ci się, po poprzednim właścicielu mam małe problemy z nakrętkami - większość była pogięta i ciężko było je odkręcić w warsztacie przy zmianie kół, więc kupiłem nowe (jeszcze nie wszystkie założone, tamte się trzymają, więc pewnie wymienię dopiero przy zmianie kół).

Inny problem jest taki, że poszedł mi gwint na jednej szpili, więc nie da rady zakręcić nakrętki w tym miejscu. Czy jazda z 4 nakrętkami jest niebezpieczna lub może być przyczyną uszkodzenia felgi? Koło wydaje się trzymać bardzo dobrze, zrobiłbym to, ale zupełnie nie wiem gdzie szukać kogoś, kto ma odpowiednie narzędzia i zrobi mi ten gwint.

Ostatnio edytowane przez criav ; 30-05-2013 o 11:13
Stary 30-05-2013, 12:26   #15
FrogsterPL
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011

Wiesz, no po coś producent tam dał 5 miejsc na nakrętki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na 4 to sobie można gdzieś podjechać, ale osobiście jednak wolałbym dłużej i/lub szybciej tak nie jeździć. Co do ewentualnych uszkodzeń felgi - wydaje mi się, że nie powinno się nic stać, choć głowy nie dam.

A jak poszedł gwint, to nie wiem czy nie musiałbyś tej szpilki wymienić...

EDIT:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez FrogsterPL ; 30-05-2013 o 23:28
FrogsterPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-05-2013, 08:54   #16
criav

Z tego co widzę szpilki są śmiesznie tanie (oryginalne 10zł, zamienniki 6zł), więc zamiast poprawiać gdzieś gwint faktycznie po prostu kupię nową i wymienię. Bez tej jednej nakrętki zrobiłem już około 1000km i żyję, a jeździłem różnie, od 90km/h, po 150km/h na autostradzie, czyli jak ktoś się bardzo boi, to niech wie, że da radę, ale wiadomo - lepiej takie rzeczy mieć 100% sprawne.

Wielkie dzięki za pomoc, FrogsterPL. Dekielki w najbliższym czasie zamówię i napiszę tu jeszcze, czy na pewno pasowały, może pomoże to przyszłym osobom przeglądającym ten wątek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez criav ; 31-05-2013 o 08:58
Stary 21-08-2017, 17:11   #17
Arkadiushh

Imię: Arkadiush
Model: Ford
Silnik: 2.0
Rocznik: 2004

Witam mam takie felgi
wie ktoś jakie kapsle muszę kupić? bo dwa mi ktoś zayebał i chciałbym kupić komplet nowych ja nie znalazłem pasujących bo dwa razy kupowałem i za małe ;/
Arkadiushh jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2017, 17:18   #18
artur1970
ford::expert

Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019

zmierz średnicę i szukaj

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Średnica 62.5mm

mniejsze mają 54,5mm.
artur1970 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2017, 17:22   #19
Arkadiushh

Imię: Arkadiush
Model: Ford
Silnik: 2.0
Rocznik: 2004

gdybym miał to bym zmierzył. ale dziękuje 62,5 cm kupie mam nadzieje że będzie pasować

Bump: z Polski wychodzi średnio ja w Anglii mieszkam sprawdzę czy znajdę je tutaj
Arkadiushh jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2017, 17:25   #20
salom

Według mnie, to nie sa dekielki, tylko zaslepki.
Mam podobne felgi przy innym aucie, i tam w nich są przyklejone na stałe ze znakiem firmowym zaslepki plastikowe.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
felgi , nakrętka

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania