Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-09-2010, 17:03   #31
Bien11
ford::average

Model: Mondeo Ghia HTB
Silnik: 2.0 TDCI 130/6
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Jednomasowe koło zamachowe w TDDI,TDCI.

wydaje mi sie ze to ciekawy zestaw wart zbadania. Chociaz mysle ze brak kola dwumasowego spowoduje przyspieszone zuzycie tarczy sprzegla i skrzyni biegow

Wedlug mnie stanowsko producentow w sprawie kol dwumasowych jest skandaliczne.
Doskonale wiedza od lat ze dwumasy nie wytrzymuja duzego momentu obrotowego diesli.
Ostatnio pozwalaja sobie nawet na dalaczanie glupich ulotek do nowych aut z ostrzezeniam dotyczacym delikatnego uzywania sprzegla.

zreszta to nowe "zabawki motoryzacji" sa dla mnie do tarcia chrzanu

Bien11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2010, 02:44   #32
andriu67
ford::amateur

Model: Mondeo Kombi Ghia
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Alternatywa dla dwumasy

Niestety te zamienniki ze sztywnym kolem zamachowym sa dedykowane tylko do 90 KM a ja mam !!6KM najtanszy zestaw jaki znalazlem na Allegro z dwumasa jest za 1540pln, szkoda ze ten koles ktory zalozyl ten jednomasowy zestaw nie pokazal sie juz wiecej na forum bo mialbym do niego kilka pytan.
andriu67 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-11-2010, 21:00   #33
mch12
ford::advanced

Model: mondeo kombi
Silnik: 2,0 tdci (FL),webasto
Rocznik: 2003,XII,2004

kolego wielu by miało kilka pytań...
z niepotwierdzonych info dowiedziałem się że z "jednomasą" i tak trzeba wymieniać cały zestaw - dlaczego - nie wiem. coś się wyciera i nie można sobie po prostu wymienić tylko docisku i tarczy.
ostatnio widziałem na aalleeggrroo koleś w Skierniewicach ma całe kpl do 130'sto konnych i skrzyń '6 tdci naturalnie dwumasowe kpl'y w cenie 1850,00

Ostatnio edytowane przez mch12 ; 14-11-2010 o 21:12
mch12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-11-2010, 21:50   #34
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Po pierwsze koło dwumasowe jest tam nie bez powodu!
Po drugie zdecydowanie NIE POLECAM! kupować zamienników innych niż LUK do mondeo bo to się może skończyć tym że po chwili będzie nas czekać kolejna wymiana. Tak jak to się ma np z kołem pasowym, napinaczem itd.
Nie wiem czy Valeo specjalizuje się w takich konstrukcjach tak jak np LUK.
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-11-2010, 22:23   #35
mch12

Model: mondeo kombi
Silnik: 2,0 tdci (FL),webasto
Rocznik: 2003,XII,2004

no właśnie
wydaje mi się że różnica w cenie jest niewielka rzędu 300,00 pln, a robocizna ta sama
a z resztą jak wymyślą zestaw do 2,0 tdci i skrzyni 6'stki będzie w takiej samej cenie co tradycyjny lub wyższej z uwagi na "małą awaryjność" jednomasówki - kto wie

ja w każdym razie i tak kupię zestw z dwumasą, na tym który mam jest zzrobione 190 tkm a może i więcej kto go tam wie, natomiast podobno skrzynia nie była nigdy odkręcana
mch12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2010, 09:10   #36
muli9

Model: Mondek
Silnik: benzyna,ropa
Rocznik: 2003

ja bym nie zaryzykowal sztywnego kola - konsekwencje tego moga byc tragiczne - jak juz wyzej padlo stwierdzenie "po cos ta dwumasa jest" - i dobrze - jej glownym zadaniem jest tlumienie drgan i uderzen od silnika aby nie przechodzily na skrzynie - takze zakladajac takie kolo ryzykujesz peknieciem walka lub powaznym uszkodzeniem skrzyni, tak wiec sama dwumasa jest waznym elementem ukladu i nie do konca takim glupim pomyslem ale jej glownymi wadami sa niestety zywotnosc i cena

co do drgan na pedale sprzegla i gazu to u mnie jest to samo drgania z silnika przenosza sie na kabine a na nogach sa bardziej wyczuwalne - szczerze to mnie to strasznie denerwuje i nie milo sie z tym jezdzi, moze rzeczywiscie wymiana kola altka na sprzegielko cos pomoze... co do dzwieku o ktorym pisales przy wciskaniu sprzegla to mur beton wysprzeglik - ciekaw jestem ile przejechales od wymiany bo szybsze zuzyce rowniez zalezy od samego kierowcy (np sa tacy co nie rozumieja ze nie trzyma sie nogi na pedale podczas jazdy bo lozysko caly czas pracuje przez co sie szybciej zuzywa)
Stary 15-11-2010, 09:54   #37
jendrekmak

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał muli9 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale jej glownymi wadami sa niestety zywotnosc i cena
żywotność to się zgodzę a cena trochę przeraża ale nie należy do najwyższych. w oplach jest dużo drożej za cenę całego kompletu do mondeo do zafiry kupujesz samo koło dwumasowe bez sprzęgła, docisku i wysprzęglika.
ja średnio dwumasę robię w mondeo co 150-160 tys. km. a w focusie dopiero mam drugą, która była wymieniana przy 230 tys. km.
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2010, 13:05   #38
Snajper_881

jendrekmak, z ciekawości, ile robisz rocznie kilometrów ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam!
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2010, 13:24   #39
jendrekmak

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

teraz już mniej tylko ok. 40 tys. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale jeszcze niedawno głównie po mieście robiłem 60-70 tys.
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2010, 19:22   #40
kniejak
ford::beginner

Model: mondeo mk3 5d
Silnik: 2.0 TDCI 130
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Jednomasowe koło zamachowe w TDDI,TDCI.

Cytat:
Napisał wtom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a co tu pisać. są auta gdzie jest i takie i takie montowane fabrycznie przy tym samym silniku. dla przykładu mój (nie ford akurat) avensis verso D4D ma jednomas fabryczny a kumpel ma taki sam z dwumasą, różnic w prazy silnika, komforcie itp nie ma żadnych!!!!!!
To nie chodzi o komfort ani prace silnika to ma redukować drgania wywołane strzałem w tłok przy spalaniu, ma to umożliwić mniejsze zużycie sprzęgła, bardziej zwartą konstrukcje skrzyni biegów, przez co obniżenie masy ale wg mnie to tylko teoria chodzi o robienie kasy....

Z założenia koło ma wytrzymać 400-500tys ale na jego szybsze złużycie może wpływać jazda zbyt obciążonym samochodem, dławienie silnika na wolnych obrotach jazda na wysokich obrotach, czyli wszystko co sie dzieje podczas jazdy samochodem
kniejak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania