Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-11-2010, 10:44   #1
Ciacho1982
ford::amateur

Imię: Przemek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2001
Domyślnie Tylnia szyba sama otwiera się

Witam serdecznie,

Niedawno stałem się szczęśliwym (mam nadzieję, że jak najdłużej :-) )posiadaczem Mondeo MK3 TDDI z 2001 r. w wersji Ghia.

Po praniu (wykonanej przez myjnię) całego wnętrza wystąpił u mnie problem samoczynnie opuszczającej się szyby w prawych tylnich drzwiach.
Szyba opuszcza się losowo po włączeniu silnika i przez chwilę nie można jej zamknąć z panelu po stronie kierowcy.
Przypuszczam, że powodem tego jest występowanie jakiegoś zwarcia pod wpływem wilgoci w jakimś miejscu

Mam parę pomysłów, ale wiedza moja o Mondeo jest na razie niewielka, więc proszę o pomoc:

1. Sądzę, że dodatkowo przesuszę GEM, ale nie wiem, gdzie dokładnie się on znajduje.
2. Którędy idzie wiązka sterująca mechanizmem szyb w tych drzwiach, bo też ją planuję przesuszyć?
3. Może jeszcze coś innego?

Szukałem na forum podobnego tematu, ale nie znalazłem. Jeżeli już był - przepraszam za zamieszanie.

Wielkie dzięki za każdą pomoc

Ciacho1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2010, 12:57   #2
Karlito
ford::advanced

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Tylnia szyba sama otwiera się

Zdejmujesz boczek drzwi bardzo łatwo odkręcasz wkręty po bokach potem jeden torx jest pod klamką i jeszcze 2 zwykłe tam gdzie się łapie podczas zamykania drzwi, podważasz plasticzek i wychodzi.
Tam już będziesz widział kostkę do przełącznika, dalej mozesz jeszcze rozebrać kostkę która idzie pod gumą do wnętrza samochodu ale tam raczej nie ma prawa się nic dostać.
Zobacz czy jak odepniesz ten przycisk czy dalej będzie się otwierała szyba, jeżeli tak to sprawdz analogicznie panel przy kierowcy.
Stary 04-12-2010, 20:32   #3
Ciacho1982
ford::amateur

Imię: Przemek
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Tylnia szyba sama otwiera się

Wielkie dzięki za poradę.

Na szczęście nie musiałem nic rozbierać w samochodzie
Podjechałem do myjni, gdzie mi go "prali" i posuszył się przy pomocy falerek przez kilka godzin. Od tego czasu problem nie występuje już.
Ciacho1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania