Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-01-2011, 23:33   #1
lutol
ford::average

Model: Mondeo V kombi
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2016
Domyślnie sonda lambda czy katalizator?

Witam

Mam już mętlik w głowie, bo nie wiem jaka sonda będzie pasować do mojego mondeo (jak w profilu). 100% kompatybilności z danym silnikiem daje oryginał, ale jego cena jest astronomiczna, więc jaki zamiennik kupić, który będzie właściwie współpracował z komputerem?

Sprawdzałem NGK i na stronie producenta i w sklepach podawali mi nr OZA519-D1 (ale tego nie ma nigdzie w hurtowniach, poza tym cena też wysoka) z zamiennikiem Boscha też mam problem, bo w jednym sklepie podają mi symbol sondy 0 258 986 507, a w drugim 0 258 986 602. Dodatkowo na stronie ford.sklep.pl jest jeszcze NGK/NTK OZA624-E4 (uniwerslana). I bądź tu mądry. Najlepiej jakby znalazły się osoby, które mogą polecić sondę z własnego doświadczenia.

Ostatnio edytowane przez lutol ; 17-01-2011 o 22:14
lutol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2011, 12:44   #2
wazon1985

Imię: Marek
Model: mondeo mk2
Silnik: 2.0+LPG
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: jaka sonda lambda?

Kolego fordy bardzo nie lubia podróbek dotyczy to zwłaszcza układu zalonowego( swiece ,przewody,cewka) zeby wszystko grało musi byc MOTORCRAFT. O sadzie było kilka watków ze tez powinien być oruginał. Ja mam ten sam motor 2.0 PB+LPG w automacie i miałem duze spalanie wiec wymieniłem sonde na universalna NGK-NTK Japan( na lllegro jest za 80 zl trzeba tylko wtyczke zarobic z oruginału i przukrecic) zrobisz to w 20 minut nawet pod blokiem jak tak zrobiłem. Jezdze juz kilka miesięcy działa rewelacja, spalanie spadło dosc znacznie, motorek chodzi rewelwcja wiec twoja decyzja.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ja bym brał drugi raz uniwersalna ale tylko NGK-NTK nie BOSCH
wazon1985 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2011, 12:57   #3
duszek70

Model: MK3
Silnik: 2.0 TDCI Ghia
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał wazon1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego fordy bardzo nie lubia podróbek dotyczy to zwłaszcza układu zalonowego( swiece ,przewody,cewka) zeby wszystko grało musi byc MOTORCRAFT.
Zgadzam się z moim przedmówcą!
Nie kombinowałbym za bardzo na twoim miejscu. Temat przerabiałem i wiem co mówię, a już napewno odradzam ci bosha, choć są tacy co go chwalą...
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Załóż oryginał! Gwarancja sukcesu na długi czas.
duszek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2011, 13:20   #4
lutol

Cytat:
Napisał wazon1985 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego fordy bardzo nie lubia podróbek dotyczy to zwłaszcza układu zalonowego( swiece ,przewody,cewka) zeby wszystko grało musi byc MOTORCRAFT. O sadzie było kilka watków ze tez powinien być oruginał. Ja mam ten sam motor 2.0 PB+LPG w automacie i miałem duze spalanie wiec wymieniłem sonde na universalna NGK-NTK Japan( na lllegro jest za 80 zl trzeba tylko wtyczke zarobic z oruginału i przukrecic) zrobisz to w 20 minut nawet pod blokiem jak tak zrobiłem. Jezdze juz kilka miesięcy działa rewelacja, spalanie spadło dosc znacznie, motorek chodzi rewelwcja wiec twoja decyzja.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ja bym brał drugi raz uniwersalna ale tylko NGK-NTK nie BOSCH
Jaką kupiłeś konkretnie sondę (typ)?

Cytat:
Napisał duszek70 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgadzam się z moim przedmówcą!
Nie kombinowałbym za bardzo na twoim miejscu. Temat przerabiałem i wiem co mówię, a już napewno odradzam ci bosha, choć są tacy co go chwalą...
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Załóż oryginał! Gwarancja sukcesu na długi czas.
Chętnie bym kupił oryginał, ale chcą tutaj ponad 800zł - masakra, jeszcze żeby ten samochód miał z 5lat,a w tym co chwilę coś pada więc szkoda mi kasy na oryginał. Zastanawiam się nad uniwersalną, nie jest to duży koszt jak przedmówca wspomniał i trafił, że mu działa, więc jestem skłonny zaryzykować przy tak dużej różnicy cenowej do oryginału.
Stary 16-01-2011, 13:37   #5
wazon1985

Ja kupiłem na allegro nie mam dostępu do kompa więc Ci teraz nie powiem(mobile). Wpisz sonda uniwersalna w allegro i tam będzie taka która zastępuje oryginał NGK z wysyłka 86 zł chyba. Zdecydowałem się bo na Orginale też jest NGK-NTK. Ta uniwersalna jest bez wtyczki ale orginalna japońska. Zero problemu mam naprawdę silnik na gazie nie faluje,spalanie w normie. Potem podań Ci aukcję.
Stary 17-01-2011, 22:34   #6
lutol

Domyślnie Odp: sonda lambda czy katalizator?

odnośnie sondy lambda znalazłem na ebayu oryginalną NGK OZA519-D1 za 250zł z przesyłką i już miałem zamówić (w GB jednak są tańsze), ale jeszcze pojechałem sprawdzić do innego warsztatu czy oby na pewno sonda.

Zacznę od początku (temat uległ zmianie). Wszystko zaczęło się gdy u gazownika na przeglądzie wyszło podczas analizy spalin iż sonda zaczyna się psuć tzn. nie ma sinusoidalnego przebiegu, a jest tak że czasami jest prosto czasami faluje i zanieczyszczenia raz rosną raz maleją. Padło, że sonda, ale spalanie może wzrosło o 0.5-1L więcej na benzynie, nie mam czarnego dymu, silnik pracuje ogólnie równomiernie chociaż czasami mimo że jest ciepły to nie chce zejść poniżej 1400obr. (nie dzieje się tak regularnie jak zgaszę i zapalę jeszcze raz to jest ok). U innego mechanika na komputerze nie ma żadnych błędów. Zastanawiam się jaki ma objaw zużyty katalizator, bo ten objaw z sondą podczas analizy spalin może być mylny gdyż sondę mam przed katalizatorem, a pomiar przeprowadza się na wydechu za katalizatorem, który np. całkowicie nie oczyszcza (to moje przemyślenia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Poza tym słyszę delikatny basowy dźwięk gdy wchodzę na obroty, spod samochodu, na wyższych obrotach już tak nie słychać. Czuję, że coś się dzieje, ale nie umiem stwierdzić jednoznacznie co to może być.
Stary 18-01-2011, 09:10   #7
wazon1985

Zgadza się co napisałeś ale jeśli wyszło że sonda a jest ona przed katalizatorem to przecież i tak trzeba ja wymienić bo jak by była za katem to byś nie miał pewności a tak to masz ja na 100% :-) sonda może działac jeszcze ale jest wolna i zanim zdąży powiedzieć komputerowi że mieszanka paliwa bogata a była uboga to komputer i tak więcej paliwka doda stąd spalanie większe a będzie gorzej nie lepiejGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jest to też myślę przyczyną tych obrotów. Przy zapchanym kacie auto bardzo słabe wrażenie jakbyś na ręcznym zaciągniętym jeździł masz coś takiego? I dla pewności przeczyśc przepływomierz znajdziesz na forum jak to zrobić. Ja myślę sonda do wymiany
Stary 18-01-2011, 23:18   #8
lutol

Cytat:
Zgadza się co napisałeś ale jeśli wyszło że sonda, a jest ona przed katalizatorem to przecież i tak trzeba ją wymienić bo jak by była za katem to byś nie miał pewności a tak to masz ja na 100% :-) sonda może działac jeszcze ale jest wolna i zanim zdąży powiedzieć komputerowi że mieszanka paliwa bogata a była uboga to komputer i tak więcej paliwka doda stąd spalanie większe a będzie gorzej nie lepiejGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jest to też myślę przyczyną tych obrotów. Przy zapchanym kacie auto bardzo słabe wrażenie jakbyś na ręcznym zaciągniętym jeździł masz coś takiego? I dla pewności przeczyśc przepływomierz znajdziesz na forum jak to zrobić. Ja myślę sonda do wymiany
Pojechałem dzisiaj do stacji diagnostycznej i sprawdziłem spaliny, wyszło mi w normie
na benzynie: na gazie:
CO=0.20%obj. CO=0.07%obj.
CO2=14.80%obj. CO2=13.50%obj.
O2=0.14%obj. O2=0.02%obj.
HC=164ppm obj. HC=130ppm obj.
lambda=1 lambda=0.998

Zastanawiam się czy mój gazownik ma sprawny analizator spalin.

Po analizie przeczyściłem przepływomierz i na razie jedyną różnicę jaką zauważyłem to to że w miarę jak się silnik nagrzewał to wskazówka obrotomierza płynnie obniżała się, natomiast wcześniej widać było lekkie skoki. Co do blokady na 1400 obr. to na razie nie zauważyłem, ale wcześniej też nie zawsze występowało, więc muszę dłużej pojeździć, żeby zaobserwować czy jest poprawa.
Odnośnie katalizatora to nie czuję żadnego znaczącego spadku mocy (poza naturalnym zużyciem się silnika), więc wygląda na to, że katalizator jest w porządku. Chyba powinienem powtórzyć przegląd u gazownika.
Stary 19-01-2011, 14:03   #9
uro2
ford::professional

Model: mondeo sedan [mk1]
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 1996

Katalizator jest bardzo łatwo sprawdzić.Wystarczy go odkręcić i się przejechać.Jeżeli auto dostanie nowego ducha to odpowiedź jest prostaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania