![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Witam, mam mały problem, szukałem na forum ale nic nie znalazłem podobnego. Mianowicie gdy jadę sobie prosto, lub skręcam w lewo wszystko jest ok. Gdy natomiast jadę z szybszą prędkością np z 80, 100 km/h i skręcam w prawo to coś z prawej strony puka. Jest wtedy takie pukanie jakbym jechał na kapciu albo miał koło niedokręcone. Co może być przyczyną ? Dodam też że, przy gwałtownym przyspieszaniu trzęsie całą budą.
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 16-01-2011
Model: mondeo mk2
Silnik: 1.8 td
Rocznik: 1997
|
a jak tam zawieszenie?Podobny objaw miałem,ale do tego przy jezdzie 80-110km/h tak jakby buczały mi opony,okazało sie ze łozysko miałem do wymiany
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
zawieszenie ok a łożyska zmieniałem jakieś 3 tyg temu więc to raczej odpada.
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 30-08-2008
Model: mondeo sedan [mk1]
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 1996
|
Kolego, słabo szukałeś.Typowy objaw uszkodzonego przegubu półosi.Ewentualnie skoro to prawa strona to może być wybite łożysko podpory półosi.
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Jeżeli masz dojście do kanału to można manualnie sprawdzić czy przeguby nie mają luzu.Podporę półosi trzeba odkręcić od ramy i sprawdzić czy łożysko nie ma luzu na półośce.Jak jest przykręcone to ciężko stwierdzić ponieważ jest ono w gumowej osłonie.Same części to nie jest duży koszt i robota nie jest specjalnie skomplikowana,ale niestety są potrzebne specjalne narzędzia,chociażby praska do opasek trzymających gumowe osłony przegubu.Nie da się tam zastosować innej opaski.
|
|
|
#7 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 09-10-2009
Model: MONDEO estate
Silnik: 1.8 tdci titanium x
Rocznik: 2009
|
sprawdz tez czy nie masz peknietej sprezyny amortyzatora lub wybite tuleje na wachaczu
|
|
|
#8 |
|
|
Sprężyny raczej nie gdyż miałem pękniętą lewą przednia z jakiś miesiąc temu i wymieniłem na nówki dwie z przodu. Gumy tez wszystkie miesiąc temu wymieniałem. Możecie dokładniej opisać jak to sprawdzić te podpory i gdzie one dokładniej są ? Jestem w tym zielony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#9 |
|
|
Jak wleziesz pod auto i zdejmiesz dolną osłonę silnika to zobaczysz dwie półosie. Lewa jest krótka, a prawa jest długa. W połowie swojej długości (prawa) ma założone łożysko w obudowie gumowej i blachę przykręconą do nadwozia na dwie śrubki.Jest to właśnie to podpora. Jest tylko ta jedna i nie da się tego z niczym pomylić. Prościej się nie da.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#10 | |
|
Zablokowany
Model: Mondeo Mk1 Ghia
Silnik: 2.0 136Km
Rocznik: 1993
|
Cytat:
A niby dlaczego nie da sie zastosować innej opaski(np skręcanej)?? |