![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 03-08-2010
Model: MK3
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001
|
Witam ,
chciałbym się upewnić. Do TDDI żeby wygłuszyć wtryski itp. stosuje się miksol (200ml na pełen bak paliwa co 5te tankowanie). W sklepie motoryzacyjnym zapytałem o miksol - dali mi Orlen 2T Semisynthetic. Czy jest to ten sam olej? Czy mogę to spokojnie lać w takich samych dawkach? Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 21-01-2011 o 09:28 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Tego się nie stosuje aby "wygłuszyć" wtryski. To się stosuje aby je przesmarować. Tylko czy ten olej czasem nie zostawia nagaru na wtryskiwaczach które mają takie małe dziurki ?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Aby je przesmarować i wyciszyć...
Sam stosuję, malutkie dawki co prawda, do TDCi i jest wiele ciszej. |
|
|
|
#4 |
|
|
Dzięki za odpowiedzi,
tylko ja chciałbym wiedzieć czy zamiast miksolu można stosować półsyntetyk. Czy to ma takie same właściwości i czy stosować w tych samych dawkach. Wydaje mi się, że to jest lepsze od miksolu i czytając opinie na forach poświęconych motorkom stwierdzić można, że pozostawia mniej nagaru (a niektórzy twierdzą że wcale). |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 13-01-2008
Model: MK3 SEDAN
Silnik: 2,0 16v tdci
Rocznik: 2002
|
Sam sobie odpowiedziałeś
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Miałem ten sam problem. Postawiłem na mixol z tego względu, że jest mieszalny z paliwem. Chociaż z drugiej strony olej silnikowy to PRAWIE to samo co tankujemy do baku...Może inaczej, jest tak samo trawiony jak VPOWER Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#7 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Jesteś pewien że nie pozostawia nagaru i nie niszczy katalizatora?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
oczywiście że nie jestem pewien, ale zdecydowałem się spróbować, żeby sprawdzić czy warto. W życiu można być pewnym jedynie że się umrze...
Opinia o tym, że nie pozostawia nagaru wzięła się z czytania forum motocyklistów. Ich użytkownicy twierdzą, że pozostawia mniej nagaru niż miksol. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-12-2007
Model: Mondeo MkIII
Silnik: 2,0TDCi
Rocznik: 2004
|
Cytat:
Pozdrawiam m-cin |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::professional
![]() Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
|
Ja czytałem jakis czas temu na forum Vectry, że półsyntetyczne i syntetyczne oleje do dwusuwowych silników są lepsze jako dodatek do paliwa (ON) niz mineralne ich odpowiedniki, a zdaje się że Mixol/Mixol S jest olejem mineralnym. Wg. użytkowników wspomnianego forum oleje półsyntetyczne/syntetyczne do dwusuwów mają lepsze włąściwości czyszczące (wtryski, elementy przewodów paliwowych, pompy CR itp.)oraz lepiej zapobiegają wytrącaniu sie parafiny w czasie siarczystych mrozów, a równie skutecznie smarują. Dlatego też się zastanawiam czy nie zastosować tego orlenowskiego półsyntetyka zamiast Mixolu S???
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|