![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 11-12-2010
Model: Ford Focus Kombi
Silnik: 1,6V 100KM
Rocznik: 2003
|
Witajcie,
Padł mi akumulator i w sobotę założyłem nowy, ale pojawił się następujący problem. Otóż, po podłączeniu zawył na sekundę alarm, po czym tylko sobie cichutko popiskiwał, światła awaryjne mrugały. Wiem, że załączenie alarmu po braku napięcia i pojawieniu się to normalny objaw, ale jak zamknąłem klapę silnika, drzwi zatrzasnąłem (kluczem nie zamykałem), a następnie próbowałem pilotem wyłączyć alarm, to się nie dało (tak jak by mojego pilota nie "widział"). Baterię w pilocie wymieniałem dzień wcześniej. Teraz kilka szczegółów: 1. jestem trzecim właścicielem tego pojazdu i od poprzednika dostałem tylko jeden klucz (są na nim 3 przyciski) i jeden pilot (w kształcie "łezki" z dwoma owalnymi przyciskami: większym i mniejszym) 2. nie mam kluczyka do alarmu, a "stacyjka" do niego znajduje się po prawej stronie pod pokrywą silnika 3. nie wiem co to za alarm, bo nie mam żadnego dokumentu, który by to potwierdzał 4. samochód jest wyposażony w immo i ma blokadę kradzieżową Jak próbowałem zapalić silnik, to rozrusznik działał, ale iskry nie było (co jest normalne w tej sytuacji), światła awaryjne dalej migały. W moim poprzednim samochodzie (Skoda Fela) po odłączeniu akumulatora włączał się alarm, ale jak ponownie włączyłem aku, to normalnie pilotem samochód zamykałem-otwierałem i już było po sprawie. Czy w tym samochodzie jest inaczej? |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 19-07-2005
Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dziękuję za zainteresowanie. Bateria jest spolaryzowana prawidłowo. Sprawdzałem dwa razy. Tam jest też dioda LED koloru czerowonego - przy odwrotnym ustawieniu baterii nie sądzę, żeby się zaświeciła (a mruga, jak się naciśnie przyciski na pilocie).
Z obserwacji różnego rodzaju forów dotyczących alarmów, stwierdziłem, że przede wszystkim muszę poznać rodzaj zamontowanego alarmu. No i teraz mam pytanie: gdzie szukać centralki? Nie ukrywam, że na rozebranie pół samochodu nie będę się "pisać", bo garażuję pod chmurką. Temperatura też nie jest optymistycznie nastrajająca. Czytałem również, że można wykonać "reset" alarmu, za pomocą jakiegoś przycisku i odpowiedniej sekwencji ruchów kluczykiem stacyjki. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 07-03-2007
Model: Focus MK I,Alfa Romeo 159 SW
Silnik: 1,6 16V...1,9 jtdm
Rocznik: 2002,2001
|
Prawdopodobnie masz alarm Cobra...zapodaj zdjęcie pilota to będzie wiadomo na 100%.
Zakładając że to Cobra to proponuję zacząć od ponownej "wymiany" baterii. 1.wyjmij baterię 2.odczekaj 10 sekund 3.włóż nową baterię 4.zamknij obudowę pilota i naciśnij ten większy przycisk 2 razy.sprawdź czy alarm zareaguje prawidłowo.operację tę należy wykonać stojąc blisko przy samochodzie. Jeśli w dalszym ciągu nie ma reakcji alarmu na pilota to należy z odległości ok.1m od auta przeprowadzić synchronizację pilota z centralką alarmu. 1.naciśnij oba przyciski pilota aż jego dioda wyłączy się a następnie je zwolnij(dioda włączy się na stałe) 2.naciśnij większy przycisk pilota,jego dioda zacznie migać.Proces synchronizacji jest zakończony. 3.naciśnij większy przycisk sprawdzając prawidłowość reakcji alarmu na pilota. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Witam serdecznie!
Byłem w zakładzie, który zajmuje się autoalarmami i tam człowiek na podstawie wyglądu mojego pilota zawyrokował, że jest to faktycznie alarm Cobra (tak jak sugeruje ar2r). Wklejam zdjęcie pilota IMG_96931.jpg Z obudowy pilota kiedyś odchodziła taka cienka gumka, ale z czasem się urwała, więc kólko od kluczy zamontowałem bezpośrednio w obudowie. Dzięki ar2r za opis procedury. Wykonam ją i poinformuję o rezultacie. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Witajcie! Dzięki ar2r!!! Udało się !!! Obyś żył wiecznie !!!
Pierwsza część w/w procedury zadziałała. Dokonałem tylko takiej modyfikacji, że wyciągnąłem baterię z pilota na jakieś 2 godziny przed udaniem się do samochodu. 1. Przy samochodzie podłączyłem akumulator - włączył się alarm, pozamykałem drzwi i klapę od silnika, 2. włożyłem baterię do pilota - zapaliła się w nim dioda i świeciła światłem ciągłym, 3. poczekałem aż minie pierwsza seria wycia, po czym nacisnąłem 2 razy duży przycisk na pilocie i zadziałał !!! Dzięki jeszcze raz za pomoc |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|