![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#91 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-12-2008
Model: Mondeo Kombi
Silnik: 2.0 TDCI 130 KM
Rocznik: 2005
|
chasm...
Napiecie w akumulatorze sprawdzalem jest dobre. Tez mi sie wydaje, ze jest problem z ladowaniem ale wszystko sprawdzone (akumulator, alternator, kable, bezpieczniki) Podgrzewacza plynu nie mam. Po tych 20 sek. to tak jakby konczyl proces testowy no i wowczas sie pojawia problem. Mysle, ze masz tutaj racje z tym duzym obciazeniem ale sam nie wiem gdzie szukac. Odnosnie alternatora to byl juz u dwoch fachowcow na serwisie i powiedzieli ze jest ok. Natomiast dalem auto do warsztatu bo mialem cos tam do roboty i przy okazji mi jeszcze oni sprawdzili alternator no i niby, ze jest walniety i zeby u nich kupic za 900 stow!! Oczywiscie nie kupilem bo diagnoza fachowa serwisu ktory sie tylko zajmuje alternatorami byla dla mnie bardziej wiarygodna. Kiedys tak z ciekawosci wyciagnolem i rozkrecilem sterownik...dostrzeglem jedno miejsce gdzie jest tak jakby przytopione pole. Musze fotke zrobic i tu na formu wzucic to moze mi ktos jeszcze w ten sposob moze pomoze. Tutaj mysle, ze mozemiec to cos z tym wspolnego. Co mi ten test zegarów da, powie? Na co mam zwrocic uwage?? |
|
|
|
|
|
#92 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-05-2004
Model: Mondeo MKIII kombi
Silnik: TDCi 115KM
Rocznik: XI 2003
|
Cytat:
Test zegarów z parametrem napięcia w instalacji (bt) nie powie Ci nic więcej niż podpięcie woltomierza, po prostu łatwiej (natomiast pewnie precyzyjniej by było na wyjściu a altka mierzyć). Mój trop - altek Ci nie doładowuje (padła powiedzmy 1 dioda) i po odpaleniu, kiedy jeszcze grzeją świece, powłączasz szyby, altek nie nadąża za doładowaniem akumulatora (trochę jeszcze zmęczonego zakręceniem rozrusznika) i napięcie w instalacji sukcesywnie spada, sterownik odłącza prądożerne odbiorniki... Inna historia, że poniżej ok 12V same przekaźniki np. od szyb pewnie się rozłączą (masy nie mają idealnie =0V, tylko więcej, więc napięcie na przekaźniku będzie trochę poniżej 12V). Pomierz. Inna sprawa, czy nie ma błędów (podłącz jakiś ELM i odczytaj) związanych z altkiem? Czepiłem się altka, ale wcale nie muszę mieć racji, to po prosto łatwo sprawdzić. Powodzenia. |
|
|
|
|
|
|
#93 |
|
![]() Imię: kris
Model: ford mondeo mk3
Silnik: 2,2 tdci
Rocznik: 2006
|
Witam,proszę o pomoc!Panowie możecie mi podpowiedzieć gdzie znajduje się moduł odpowiedzialny za podgrzewanie szyby przedniej i jak się nazywa??
|
|
|
|
|
|
#94 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 17-07-2010
Model: Mondeo LX
Silnik: 1798 Duratec 110KM
Rocznik: 2004
|
Masz tutaj na obrazku. Bezpiecznik nr 11 oraz 13. To prawa i lewa strona.
Jest to skrzynka przy akumulatorze. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#95 |
|
|
Dzięki,ale gdzie jest ten cały moduł i ile mocy pobiera gdy podgrzewa szybe???
|
|
|
|
|
|
#96 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 29-11-2005
Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
|
tym modulem jest GEM czyli centralny komputer samochodu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak masz anglika to po prawej stronie od pedalu gazu, popatrz tam i zobaczysz blaszana puszke z duza iloscia kabli. Uwazaj bo nad nim lub pod nim jest komputer od poduszek, ma zolte wtyczki. Skoro masz bezpieczniki 2 x 30A to pewnie ze 40A ciagnie. A co Ci sie dzieje z grzana szyba ze chcesz w nim grzebac ?
Pomoc tylko na forum ! Nie pros o pomoc przez PW ! Ostatnio edytowane przez 1olek ; 15-03-2011 o 09:04 |
|
|
|
|
|
#97 |
|
|
Dziękuje za odpowiedz!Chodzi o to że zamieżam podłączyć jeszcze inne urządzenie pod podgrzewanie szyby,lecz muszę wiedzieć ile prądu pobiera jednorazowe(czyli około 4,5 minut) podgrzewanie szyby!!
A może powiedział byś kolego gdzie są kabelki w podszybiu od podgrzewania szyby?,bo tam zamierzam się podłączyć! |
|
|
|
|
|
#98 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 29-11-2005
Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
|
zdejmij plastyki oslaniajace filtr pylkowy i mechanizm wycieraczek i tam je znajdziesz
|
|
|
#99 |
|
|
Oki,dzięki!
|
|
|
|
|
|
#100 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 09-10-2011
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TdCi
Rocznik: 2002
|
Witam
Dziś z rana oblodziło mi szybę a że mam od kilku dni mk3 z podgrzewaniem przedniej szyby no to teścik. I dziwne objawy środek szyby od góry do dołu na szerokość 5cm roztopione i gdzie nie gdzie pojedyncze linie ale z 80% szyby nie ruszone. Czy ktoś spotkał się z takim objawem? Szyba do wymiany? jest to jeszcze orginał czyży skończył się jej żywot? |
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|