![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 19-06-2010
Model: Focus II Kombi
Silnik: 1.6 TDCi z DPF
Rocznik: 2007
|
Poddałem się przy odkręcaniu pedału gazu. (ok 2h) a bez tego nie da się wyjąć filtra.
Czy można prosić o podanie lokalizacji ( najlepiej zdjęcie ) odpływu z parownika ?? |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Nie poddawaj się tylko użyj długiej nasadki i małej rekotki lub płaskiego klucza zapadkowego-grunt to właściwe narzędzie,nie wiem gdzie jest odpływ ale jak wtryśniesz w niego prepart to nikła szansa że będzie dobrze odgrzybione i odór zniknie pozdro.
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005
|
Cytat:
Temat wyjęcia tego był szeroko dyskutowany tutaj: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
|
#24 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 28-01-2011
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2004
|
Mam pytanie? Gdzie znajduje się filtr kabinowy w focusie z silnikiem 1.8. TDDI, czy w tym samym miejscu co w poprzednim opisie /Forda Fusiona
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Wiesław
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2003
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-01-2010
Model: Ford focus C-Max
Silnik: 1.6 benzyna 100kM by LPG STAG-4
|
Witam
Wracam ponownie do tematu. Szukałem na innych postach, ale wciąż nie znalazłem odpowiedzi - Gdzie jest odpływ skroplin z klimy w focusie C-max? Z poprzednich postów zawartych w tym temacie wywnioskowałem, iż spryskanie parownika Wurthem od strony zdemontowanego filtra kabinowego jest skuteczniejsze. Instrukcja użycia preparatu podaje, aby odczekać 10 minut. I tu mam wątpliwości, jak postąpić po tych 10minutach tzn. opcja 1 czy 2 przedstawiona poniżej 1. Montaż filtra kabinowego i koniec pracy. 2. przykręcenie plastikowej pokrywy filtra, uruchomienie silnika, włączenie wentylatora, ustawienie temperatury na max ciepła (klima manualna), włączenie klimy - ma to rozprowadzic preparat i osuszyć (wniosek po przeczytaniu poprzednich postów). Po około 20 minutach wszystko wyłączam, montuję filtr - koniec roboty. Z góry dzięki za odpowiedź. Ostatnio edytowane przez jaco67 ; 25-05-2011 o 07:27 |
|
|
|
|
|
#27 |
|
![]() Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017
|
Przy wyjętym filtrze obficie spryskaj parownik rurkę od preparatu do czyszczenia weż przymocuj na jakiś pręcik aby rozprowadzić preparat na całej powierzchni parownika pomóż sobie lusterkiem i latarką gdy pokryjesz całe aluminiowe żeberka preparatem ,to bez filtra zamknij klapkę i włącz sam nadmuch nie musisz włączać klimy poczekaj kilka min.Po kilku minutach otwórz klapkę i parownik będzie już suchy możesz czynność powtórzyć dla pewności-nie zaszkodzi.Po całęj operacji włóż nowy filtr i gotowe.Co doodpływu to nie mam pojęcia gdzie jest nigdy nie widziałem pod focusem kałuży tak jak w innych samochodach ale czyszczę u siebie na wiosnę w ten sposób i żadnego smrodu ani zapachu od 3 sezonów.Pozdro
Ostatnio edytowane przez Matych ; 25-05-2011 o 09:03 |
|
|
|
|
|
#28 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-10-2009
Model: Focus II
Silnik: 1.6 Ti-VCT
Rocznik: 2006
|
Kiedyś też uparcie szukałem tego odpływu skroplin z klimy, bo stosuje Wurtha (uważam, ze jest najlepszy) ale tak sobie pomyślałem skoro kapie w okolicach koła a wężyk ma ok. 80 cm to co mi z tego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie ma mowy żeby doszedł do parownika.
Stosuje metodę opisaną w wątku i jest OK. Podstawa to mieć odpowiednia narzędzia. Bez tego szkoda zdrowia. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-01-2010
Model: Ford focus C-Max
Silnik: 1.6 benzyna 100kM by LPG STAG-4
|
Wielkie dzięki za odpowiedź. Uczynię tak jak koledzy radzą.
pozdro |
|
|
|
|
|
#30 |
|
![]() Zarejestrowany: 07-07-2009
Model: Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
|
Dziwne, u mnie w upalne dni sika, że hej! Kałuża pod autem. Chłodzi jak lodówka:-)
Co do tej rurki, to daj sobie spokój. To dla leniuchów. Wkładasz rurkę psikasz i jest super - e tam. Jedyny dobry sposób to psikać po parowniku od góry i już. Tylko niestety podejście w foce jest...paskudne! Lepszy do tego byłby środek CRC od Wurtha, bo....bo ma dysze na końcu na bok, a nie prosto i łatwiej psikać nie wdząc gdzie :-)
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|