Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-04-2011, 21:54   #11
bartek535
ford::beginner

Model: Focus MK2
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Wymiana drążków kierowniczych

Przy nagłym przyśpieszaniu na dwójce samochód ucieka dość gwałtownie w prawo, ale przy hamowaniu prosto jedzie :-) Trzeba jechać do mechanika niech patrzy co tam się dzieje niedobrego:-/

bartek535 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-04-2011, 22:27   #12
maureliusz
ford::expert

Silnik: 1.6 TDCI (109KM)
Rocznik: 2005

Zawieszenie Focusa jest tak MOCNE ha ha ha, że w ETISie Ford pisze, iż połosie są zaprojektowane na....uwaga...200 000 km!!!!!!
Trwałość zawieszenia przód jest następujaca :-):
- amortyzatory w Focusach ciekną na potęgę,
- łożyska przód wytrzymują około 120 000km,
- ja wymieić musiałem tuleje wahacza przy 156 000, bo nie mogłem dojść dlaczego mi bije kierownicą. Nikt nie wiedział co jest. Wyważałem koła, cuda na kuju, poduszki pod amortyzatorami...a teraz jest SUPER!

Ja wymieniłem kompleksowo przednią i tylnią tuleję - Lemforder i zdaje się, że oni robią oryginał - jest o tym w innym wątku.

Jak Ci auto ściąga przy dodawaniu gazu, to na 99% tuleje w wahaczu. Kolejny 1% to końcowki drążków.
Ci wspanali mechanicy na stacjach diagnostycznych...są przepraszam, ale guzik warci. Mi wszyscy mówili, że mam tuleję OK. Eh!
Stary 21-04-2011, 22:43   #13
mjprzem

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

a masz foke z salonu? czy twoje 120kkm to jest moze 220 albo 320kkm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bo ja mam z salonu..i sprawdzone..przebieg 220kkm ..wymienione tylko pedal gazu i sterownik pompy zrobiony-zadne lozyska!. Jezdzila po kraju i po naszych dziurach..a 220kkm wytrzymala a felg o tych co wiem ze zostaly pokrzywione to jest około 6szt. Raczej 5szt z przedniego zawieszenia.
Dopiero w zeszłym roku brat wybrał sie nad może i wpadł na cos samochodem ze wyskoczył w powietrze i uszkodził akumulator-pekł w srodku i tulejkę na lewym wahaczu. Ale tulejka dopiero w tym roku bedzie zmieniana bo dopiero teraz zaczyna przeszkadzac.
Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zawieszenie Focusa jest tak MOCNE ha ha ha, że w ETISie Ford pisze, iż połosie są zaprojektowane na....uwaga...200 000 km!!!!!!
Trwałość zawieszenia przód jest następujaca :-):
- amortyzatory w Focusach ciekną na potęgę,
- łożyska przód wytrzymują około 120 000km,
- ja wymieić musiałem tuleje wahacza przy 156 000,
Niemozesz mowic ze cos jest hu...jak nie wiesz co przeszedl samochod.
Niewiem co wy macie za samochody i co przeszly ale ja pisze o samochodzie bezwypadkowym z salonu co do ktorego jest 100%pewnosc>> co pomimo ze pokrzywil 5-6 felg to sie to sie nigdy nic niestało.
To nie bylo takie delikatne uderzenia bo nieraz ukrzywiona felga zachaczała o hamulec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zadne lozyska zadne amortyzatory nie ciekną pomimo iz jeden jest ukrzywiony bardzo malutko- zauwazylem bo biore sie wlasnie za zawieszenie- i sprawdzam co i jak.A napewno juz nie tulejki wahacza, choc w samochodzie jest 1 do wymiany ale nie uszkodzila sie sama.

mam drugiego swojego...w tym drugim nakretki od przegubów są tak zardzewiałe ze niema szans aby ktokolwiek kiedykolwiek je odkrecal. Aktualnie tez prawie 220kkm. Tez wszysstko oryginał i prawie jak nowe!!! ale samochód byl z austri i ktos nawet dbal o niego.

Acha ...prawie jak nowe..bo tylne zawieszenie..choc nie stuka nie puka to czuje ze jest mieksze...i wiem ze tulejki z tylu są właśnie słabsze.Ale do wymiany sie nie nadają tym bardziej ze wiem ze zamienniki beda jeszcze gorsze.
Inaczej jest w pierwszej foce krajowej z salonu..tylne zawieszenie jest juz wytłuczone i nie wytrzymało na aszych drogach -gumki na wachazach>>tez je bede robil pewnie w tym roku.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 21-04-2011 o 22:57
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-04-2011, 22:58   #14
mjprzem

Cytat:
Napisał bartek535 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy nagłym przyśpieszaniu na dwójce samochód ucieka dość gwałtownie w prawo, ale przy hamowaniu prosto jedzie :-) Trzeba jechać do mechanika niech patrzy co tam się dzieje niedobrego:-/
To juz wiadomo ze bedzie na 90% wahacz...
Stary 21-04-2011, 23:02   #15
maureliusz

Szczerze, nie chce mi się nawet czytać, bo dużo tekstu, a Ty potrafisz przekonywać:-)
Napiszę krótko:
1. Kolega ma MK2 i ja też, a Ty piszesz o MK1
2. Opieram się na sobie, znajomych oraz informacji od ludzi pracujacych w ASO
3. Opieram się na tym forum, gdzie multum ludzi ma problemy z pukaniem, stukaniem, drganiem kierownicy itd. Wszyscy mamy zajechane auta - może.
Stary 21-04-2011, 23:05   #16
bartek535

Focus sprowadzony z Niemiec ostatni przegląd dekry przy 120 tys. z sierpnia 2010 więc sądzę, że przebieg 140 tyś. który widnieje na liczniku jest orginalny:-)

Cytat:
To juz wiadomo ze bedzie na 90% wahacz
Czyli tuleje do wymiany??? Wymieniać przednią i tylną???
Stary 21-04-2011, 23:14   #17
maureliusz

NO jeżeli ucieka, do drążki musiałyby być sa...mencko wybite i czułbyś to nawet ruszając kierownicą na postoju.
Ja bym obstawiał wahacz i tuleje.
Stary 21-04-2011, 23:17   #18
bartek535

Cytat:
NO jeżeli ucieka, do drążki musiałyby być sa...mencko wybite i czułbyś to nawet ruszając kierownicą na postoju.
Ja bym obstawiał wahacz i tuleje.
Spoko. Dzięki za odzew Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-04-2011, 09:41   #19
mjprzem

Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Szczerze, nie chce mi się nawet czytać, bo dużo tekstu, a Ty potrafisz przekonywać:-)
Napiszę krótko:
1. Kolega ma MK2 i ja też, a Ty piszesz o MK1
2. Opieram się na sobie, znajomych oraz informacji od ludzi pracujacych w ASO
3. Opieram się na tym forum, gdzie multum ludzi ma problemy z pukaniem, stukaniem, drganiem kierownicy itd. Wszyscy mamy zajechane auta - może.
Masz takze racje w tym co piszesz..i oczywiscie w tym przypadku tez nie bede sie klocil z Tobą- bo fakt pisze o mk1..ale zdaje sie ze mk2 zawieszenie to prawie to samo. Ale ponieważ niemam 100%pewnosci wiec będe milczał.

Dodam jeszcze ciekawostke... w mk1 łatwiej jest uszkodzic maglownicę jak tylejki wahacza...to tez jest sprawdzone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. -ale to jest też tylko głupota konstruktora samochodu.

Być moze z tego powodu Ford sobie odpuścił jakość tulejek w zawieszeniu do MK2 i stąd wiecej problemów z wahaczami...ale tak naprawde lepiej wymienić tulejki na wachaczu jak maglownicę. I tańsze i mniej czasochłonne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 22-04-2011 o 09:44
Stary 22-04-2011, 09:43   #20
mjprzem

Cytat:
Napisał bartek535 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli tuleje do wymiany??? Wymieniać przednią i tylną???
To już się okaże...
ale na twoim miejscu cieszyłbym się że tylko prawdopodobnie to bedzie wahacz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a przedewszystkim w miarę szybka robota..a maglownica by zajeła kilka dni...demontaz regeneracja montaż.
Tutaj wszystko idzie zrobic za kilka godzin-razem z wymianą tuleji. A jeszcze szybciej jak masz wahacz.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 22-04-2011 o 09:45
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania