Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-05-2011, 10:09   #71
marcinv530erx
ford::average

Imię: marcin
Model: Focum MK2
Silnik: 1.6 (100KM)
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Obsługa serwisowa klimatyzacji

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeden z klimatyzacją gdzie juz kilka osób potwierdziło to ze mam racje?
Nikt nie mówi że nie masz racjii tylko pytanie brzmi jakie będą tej racji konsekwencje.
Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie piszę to co zauważyłem i sprawdziłem bo uważam że jest to istotna sprawa zważywszy jak słysze że ktoś jezdzi co roku na przeglądy klimatyzacji, wydaje po 200zl za dobicie 50g czynnika a i tak ma go tyle ze za rok znowu musi przyjechać, bo potrzeba dobić.
Jeżeli ktoś jedzi co roku na dobicie klimatyzacji to cos z nią jest nie tak bo dlaczego inni mogą jeździć przez 5 lat z działającą klimatyzacją ??? Moja klimatyzacja była nabijana w tym roku pierwszy raz od nowości samochodu czyli przez 6 lat było gites.
Cytat:
A to dla tych co wierzą we wszystko co pisze producent.
A ty nie wierzysz w sumie zresztą sam sie przyznałeś żę nie
Cytat:
Aby miec 3/4 skali wlewam około 6,2....6,3L. Pozniej jezdze z tym przez 20kkm albo i wiecej jak niemam czasu zmienic i jest ok.
Ten twój samochód wogóle jakiś taki rozepchany skoro wszystkiego wlewasz więcej . Wszystko jest wporządku do czasu....!
A tak w temacie w sumie to znalazłem w etisie wzmianke żę klimatyzacja prawidłowo działająca powinna miec cisnienie pomiedzy 4.1-5.5 przy 24C czyli według ciebie prawidłową tylko ze przy 600g czynnika (dla mk2)

VW GOLF MK1 1.6 SWAP NA 1.8 GTI,BMW 535,VOLVO 440 1.7,OPEL VECTRA A 1.8,AUDI 100 2.0,ROVER 216 ,ALFA ROMEO 156 1.8 (144KM),ALFA ROMEO 156 2.0,(150KM) OBECNIE FORD FOCUS MK2 1.6(100KM) W PLANACH SKODA OCTAVIA
marcinv530erx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2011, 10:16   #72
marcinv530erx

Cytat:
Napisał maureliusz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekawe, kiedy będzie kolokwium z tych wykładów:-)
Koledzy, czy Wy czytacie to wszystko????

Tym, co planują jednak nabić klimę ponad stan, proponuje się zastanowić, czy temperatura nawiewu poniżej zera w aucie ma sens? Tak rozsądnie rzecz biorąc.
W sumie kolego maureliusz taka temperatura ma sens ale napewno nie kosztem sprężarki .
Pozdrawiam kolegów
VW GOLF MK1 1.6 SWAP NA 1.8 GTI,BMW 535,VOLVO 440 1.7,OPEL VECTRA A 1.8,AUDI 100 2.0,ROVER 216 ,ALFA ROMEO 156 1.8 (144KM),ALFA ROMEO 156 2.0,(150KM) OBECNIE FORD FOCUS MK2 1.6(100KM) W PLANACH SKODA OCTAVIA
Stary 02-05-2011, 22:23   #73
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał marcinv530erx Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nikt nie mówi że nie masz racjii tylko pytanie brzmi jakie będą tej racji konsekwencje
..W sumie kolego maureliusz taka temperatura ma sens ale napewno nie kosztem sprężarki...
Akurat w tym przypadku jest troche na odwrot..bo kosztem sprzegla sprezarki mamy wyzsza temp z nawieu. Bo jesli sprezarka chodzi dluzej to i chlodzi lepiej a im czesciej sie przełącza to tym gorzej chłodzi. Wiec im wyzsza temp. z nawiewu tym gorzej dla sprzegla i sprezarki.

Cytat:
Napisał marcinv530erx Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ten twój samochód wogóle jakiś taki rozepchany skoro wszystkiego wlewasz więcej . Wszystko jest wporządku do czasu....!
A tak w temacie w sumie to znalazłem w etisie wzmianke żę klimatyzacja prawidłowo działająca powinna miec cisnienie pomiedzy 4.1-5.5 przy 24C czyli według ciebie prawidłową tylko ze przy 600g czynnika (dla mk2)
Z tym olejem troszke przesadziłem..sprawdzałem dzisiaj co zostało i wyglada na to ze faktycznie wlalem okolo 11,5L/2samochody czyli bedzie srednio 5,7L. Poprostu myslalem ze wlalem ponad 12L ale jednak nie, wiec wprowadziłem w błąd.
Nie wiem co kolega miał jednak na mysli piszac ze wszystko jest wprządku do czasu...

Ale wracając do tematu
skąd taka informacja ze przy 24'C ma byc cisnienie 4,1....5,5bara?
jestem pewien ze powinno byc bardzo blisko 5,5 a i teraz sam chętnie bym sie upewnił że TIS podaje ze może być 4,1 bo to jest duze odejscie od tabeli cisnien dla czynnika R134a...a wiem ze to jest duza różnica w ilosci czynnika.

Wiem ze jak sprawdzalem to dla 25st podawalo sie zakres 5-7 barow...optymalnie bylo wiec okolo 6 barow.
Dlatego chetnie zweryfikuje skąd kolega wziął takie informacje i prosze o podanie linka jesli mozna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 02-05-2011 o 23:01
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-05-2011, 23:45   #74
Matych

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

Wiecie co lubię was i te rozważania ale dajcie spokój bo zacznę rzygać -zaburzyliście moje pojęcie o układach klimy tak skutecznie że z trudem to ogarniam.
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2011, 18:16   #75
marcinv530erx

Podaje printscreena .
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Uploaded with [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Mam pytanie czy kolega sprawdzał jakie jest cisnienie przy prawidłowo nabitej klimatyzacji czyli w twoim przypadku 740g (w moim 600g)przy temp. 25 C ???
Stary 03-05-2011, 18:42   #76
wieslaw75
ford::beginner

Imię: Wiesław
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2003

przy ilości czynnika 630g i temperaturze 15C ciśnienie 4bar
pomiar wykonany na zimnym silniku
wieslaw75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2011, 19:52   #77
larkowiec

Model: Fiesta, Smaxio
Silnik: 1.25 16V, 2.0 TDCi
Rocznik: 2004, 2006

Witam.
Podepnę się pod temat.
Myślę, że w S-maxie klima działa podobnie.
Szukałem odpowiedzi jak sprawdzić czy klima działa prawidłowo czy potrzebny jest jej serwis.
Kupiłem używane auto 1,5 miesiąca temu a wcześniej nie miałem styczności z autami z klimą.
Wymienialiście dwie metody - jedna z nasłuchiwaniem czy przy 20 stopniach na zewnątrz sprzęgło nie rozłącza się częściej niż co minutę w aucie na luzie a druga ze sprawdzeniem temperatury na wyjściu parownika po 3 minutach (od załączenia klimy?).
Co daje ta pierwsza metoda? Bo drugą sprawdzę czy czynnika nie ma zbyt mało.

Pozdrawiam Fokusowiczów.
larkowiec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-05-2011, 20:02   #78
marcinv530erx

Cytat:
Napisał wieslaw75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przy ilości czynnika 630g i temperaturze 15C ciśnienie 4bar
pomiar wykonany na zimnym silniku
Czyli biorąc pod uwage że R134a jako gaz rozpreża sie pod wpływem temperatury to biorąc pod uwage tabelke cisnień od kolegi mjprzem ze strony [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] zakładając że mamy w systemie 630 g czynnika przy temperaturze 25 stopni cisnienie wewnątrz klimatyzacji bedzie równe 5.6 Bar
Tabelka :
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Uploaded with [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Jak można przeczytać ze strony kolega zakłada że cisnienie w systemie powinno być na poziomie 6 bar czyli wnioskując że kolega "wieslaw75" posiada ff mk1 powinnien miec w klimatyzacji czynnika na poziomie 740g czyli bedzie to gdzies ponad 6 bar cisnienie wewnatrz kliamtyzacji.CZyli idealne według kolegi mjprzem (oraz idealne według producenta).
Pozdrawiam
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Tutaj jest kalkulator odnosnie rozprężania sie R134a w odpowiednich temperaturach.

Ostatnio edytowane przez marcinv530erx ; 03-05-2011 o 20:20
Stary 03-05-2011, 21:01   #79
mjprzem

marcinv530erx
Wielkie dzieki za info o tisie..a wiec z tego wynika ze producent podaje bardzo duzą rozbieznosc cisnienia. Teraz w takim wypadku przypuszczam ze 740g dla FF1 Lub 600g dla FF2 podawane przez producenta bedzie miescilo sie w tym zakresie cisnien przy 25'C. Strzelam ze to bedzie okolo 4,5 do 5 barow- i pewnie tyle bym mial przy tej temp 25'C gdybym nie dobijał.

Ale warto na jedną rzecz zwrocic uwage...Producent pisze cisnienie ma byc 4,1...do 5,5. A wiec nawet jesli nam brakuje powiedzmy 50g czynnika do 4,1bara i mamy powiedzmy 4 bary bo tak moze byc to producent pisze ze nalezy dobic w takim przypadku 300g. a przypusczam ze to 4,1 bara to wlasnie bedzie dla 700g czynnika.

Jak dobijalem klimatyzacje bylo okolo 13-14st srednio...a ja mialem cisnienie okolo 3,1bara..
dobili mi okolo 200g czynnika a wczesniej mialem 720 nabite.
Tak czy siak po dobiciu cisnienie wzroslo do okolo 3,6bara.

Pozniej test sprezarki byl przy 21'C i jak wczesniej sie rozłączała na wolnych obrotach nawet przy 25'C to teraz przy tych 20'C chodziła napewno nie mniej jak minute..bo dalej nie sprawdzałem bo już wiedziałem ze jest ok.
Oczywiscie przy temp. 15'C na wolnych obrotach sprezarka sie juz rozłącza po okolo 10-20 sek , ale dokladnie niemoge powiedziec po ilu bo tego nie sprawdzałem skrupulatnie.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 03-05-2011 o 21:41
Stary 03-05-2011, 21:15   #80
mjprzem

Cytat:
Napisał larkowiec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wymienialiście dwie metody - jedna z nasłuchiwaniem czy przy 20 stopniach na zewnątrz sprzęgło nie rozłącza się częściej niż co minutę w aucie na luzie a druga ze sprawdzeniem temperatury na wyjściu parownika po 3 minutach (od załączenia klimy?).
Co daje ta pierwsza metoda? Bo drugą sprawdzę czy czynnika nie ma zbyt mało.
Pozdrawiam Fokusowiczów.
Przyjmij ze dla 20'C pracuje nie mniej jak 30sek
a dla 25'C nie mniej jak 60sek.

Oczywiscie nawiew z zewnatrz na kratki i nadmuch nie mniej jak 2-3 bieg.

Pierwsza metoda okresla czy wlasnie niedochodzi zo zby czestego rozlaczenia sprezarki, z powodu malej ilosci czynnika.

Ale oprócz tej metody warto jest zrobic test rozłączeń przy 1500rpm jak podaje producent.
Wtedy jesli sprezarka chodzi wystarczająco długo czyli okolo 6-12sek przy 25'C i przerywa prace na okolo 5-10sek to mozemy stwierdzic ze wszystko jest OK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiscie powinna schladzac do temp. okolo 5'C a nie wyzej.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania